Ikea öppnar nu ett nytt varuhus i Umeå, och polisen varnar för att det kommer bli trafikkaos. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Emanuel OtterhallIkea öppnar nu ett nytt varuhus i Umeå, och polisen varnar för att det kommer bli trafikkaos. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Emanuel Otterhall
Ikea öppnar nu ett nytt varuhus i Umeå, och polisen varnar för att det kommer bli trafikkaos. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Emanuel Otterhall
Ingvar Kamprad. Foto: Patrik C Österberg All Over PreIngvar Kamprad. Foto: Patrik C Österberg All Over Pre
Ingvar Kamprad. Foto: Patrik C Österberg All Over Pre

Kaosvarning när Ikea öppnar nytt varuhus

Publicerad

Ikea öppnar ett nytt varuhus – då varnas det för kaos i trafiken i tre dagar.

Både polisen och Trafikverket avråder trafikanter från att ta sig till området om de inte behöver.

– Har man inte ett ärende just dit kanske man ska ta en annan väg, säger Lena Karlsson på Trafikverket.

På fredagen öppnar Ingvar Kamprads möbeljätte Ikea ett nytt varuhus i Umeå. Och det är inte bara den drygt 230 personer stora personalstyrkan och de blivande kunderna som förberett sig. Både polisen och Trafikverket går – sen i går, torsdag – ut med varningar för kaos i trafiken i samband med invigningen.

– Vi har en notering om det här. Det kommer vara stor påverkan på trafiken, eller ökad trafik. Anledningen är ett stort evenemang, säger Lena Karlsson, presskommunikatör hos Trafikverket, om kaoset som befaras pågå fram till söndagskvällen.

Trafikanter som inte har ärenden i området och som kan ta andra vägar får rådet att göra just det.

– Jag är inte exakt klar med hur förhållandena ser, men behöver man inte passera är det bra att veta om att det kan bli köer. Det kommer bli en del köbildningar. Har man inte ett ärende just dit kanske man ska ta en annan väg. Men ska man till platsen så ska man ju, fortsätter Lena Karlsson.

Parkeringar befaras ta slut

Inför invigningen genomför polisen hastighets- och nykterhetskontroller på platsen.

– Man får räkna med trafikkaos. Många kommer att vara ute i trafiken och hastigheterna kommer att vara låga. Ska man inte på Ikea och har möjlighet att välja en annan väg – gör det, säger Fredrik Jeppsson, gruppchef vid Västerbottenspolisen och ansvarig för planeringen av Ikea-trafikledningen, till lokaltidningen VK.

Ikea tillhandahåller 2 400 parkeringsplatser – men man befarar att de kommer fyllas snabbt.

Beskedet att varuhuset skulle öppna i Umeå togs emot som en glädjande nyhet för Umeåbor – och stora delar av Norrland. Nu slipper de åka i flera timmar för att ta sig till varuhusen i Haparanda eller Sundsvall.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag