Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kaosvädret slår till – åska, hagel och tromber

Katrin Kimming berättar om tromben hon filmat över Öresund.
Ett trombliknande naturfenomen vid Brösarp i Skåne.Foto: SARA HOLM
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: YLWA YNGVESSON

Vädret visar nu sina ofattbara krafter på olika håll i landet: Tromber, hagelstormar och skyfall rapporteras. 

– Det beror på att vi har mycket energi i lufthavet efter all värme vi har haft, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm. 

Under fredagen väntas lugnare väder – innan den nya smällen kommer i helgen. 

Vädrets makter spänner under torsdagen sina muskler och visar upp fenomen som tromber, hagelskurar och skyfall i sensommarsverige. 

Den tidigare värmen har krattat väg för det som nu sker. 

Meteorologen: ”Det blommar upp under dagarna”

– Det är fortfarande hyggligt varm luft som kommer farande samtidigt som det är väldigt labilt och mycket fukt i atmosfären. Så hela veckan har det varit väldigt mycket regn och åskskurar som bildas i den här labila luftmassan. Det lugnar ned sig på nätterna – sedan blommar det upp på dagarna igen, säger Johan Groth. 

Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm. Foto: YLWA YNGVESSON

Väderbanden pumpas in från sydväst. I bland annat Halland har det varit hagelstormar.    

– Sedan vandrar de upp över landet och de blir väldigt ofta aktiva på eftermiddagen och kvällen när det är som mest uppvärmt. Egentligen är det ganska normalt under sensommaren när vi har det mest uppvärmda vattnet och atmosfären. Att det blir hagel beror helt enkelt på att det är väldigt kraftiga regnskurar, de kraftiga fallvindarna gör att det inte hinner smälta på vägen ned. 

Sara Holm, 32, förevigade mäktigt oväder över Österlen

Tromber har även synts i södra Sverige. Katrin Klimming lyckades fånga det mäktiga fenomenet på bild över Öresund. 

Trombens pelare sträcker sig från vattnet upp till molnen. 

– Jag har inte sett något liknande, förutom på film. Men jag har inte sett det i verkligheten, berättade hon för Expressen. 

Sara Holm, 32, från Mullsjö semestrar i Skåne och förevigade ett trombliknande naturfenomen. 

– Vi var ute och åkte på Österlen nära Simrishamn i ett väldigt åskväder. Vid Brösarp såg vi plötsligt något som såg ut som en tromb. Det var häftigt och mäktigt, har aldrig sett något liknande, säger hon. 

– Regnet öste ned, det haglade och blixtrade. Vi fick sakta ned ordentligt. Många bilar stod stilla längs vägkanten. 

”Spiralen suger upp det som finns i dess väg”

Hur pass vanligt är det med tromber i Sverige? 

– Tromberna är ganska ovanliga. De kan förekomma en del på våren men de är kanske mest förekommande på sensommaren just i samband med de här bymolnen. Det blir en rotation, en virvel, ner under de här molnen och så gräver det sig ner till backen. Mest spektakulärt blir det ofta över vattnet eftersom det är så lågt tryck i den här lilla spiralen så den suger upp det som finns i dess väg, säger Johan Groth. 

Under torsdagen flaggade SMHI för risk för mycket besvärligt väder i Västernorrland, Gävleborg, Dalarna, Uppsala län och Roslagskusten i Stockholms län. 

Däremot kan fredagen bli en välbehövlig andningspaus. 

– Vi har den här labila luften även om det blir lite mindre skurar under fredagen. Men visst kan det dyka upp mer sådant här. Det ser ut som att vi går in i en väldigt ostadig helg men då blir det nästan mer regnväder med lite mer sammanhängande vindar. Det blir mer kompakta moln i och då får vi oftast inte de här häftiga vertikala rörelserna med svarta åskfällor. I helgen blir det mer traditionellt ostadigt väder som drar upp från sydväst över hela landet. I nästa vecka blir det svårt att säga vad som händer, säger Johan Groth. 

Prognos: så blir vädret de kommande dagarna.