Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kaosscener när hyllade journalisten begravdes

Tumultet – håller på 
att tappa kistan • Israelisk polis och palestinier drabbar samman
Kaosscener utbröt när hyllade journalisten Shireen Abu Akleh begravdes i Jerusalem.
Foto: MAYA LEVIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Shireen Abu Akleh, 51, sköts till döds på den ockuperade Västbanken.
Foto: Al Jazeera
Ali al-Samoudi var med när kollegan dödades och säger att soldaterna sköt för att döda.
Foto: Skärmdump / Youtube
Begravningen ägde rum i Jerusalem på fredagen.
Foto: JAMAL AWAD/UPI/SHUTTERSTOCK / JAMAL AWAD/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Tv-producenten Hazar Hussein beskriver Shireen Abu Akleh som en ”förebild för oss alla”.
Foto: Arne Lapidus
Kistan bars fram av sörjande.
Foto: ARIEL SCHALIT / AP TT NYHETSBYRÅN
Journalisten begravdes inne i den grekisk-katolska kyrkan i Jerusalem.
Foto: ARIEL SCHALIT / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

JERUSALEM. Begravningen av den palestinska journalisten Shireen Abu Akleh blev en manifestation av vrede och sorg – med en israelisk polisattack mot sorgetåget.

Shireen Abu Akleh, 51, reporter för Al Jazeera, var hyllad och folkkär - och kallades ”palestiniernas röst”. Hon sköts till döds i sitt arbete, med pressväst på överkroppen.

Palestinierna hävdar att israeliska soldater ”mördade” henne, medan det enligt Israel är ”oklart” vem som sköt.

– Soldaterna sköt för att döda oss journalister, säger Ali al-Samoudi, producent på Al Jazeera som stod intill sin kollega när hon dödades – och själv skottskadades.

Tusentals palestinier fyllde de trånga gränderna runt den grekisk-katolska kyrkan i Jerusalems muromgärdade gamla stad på fredagen. De följde den avhållna journalisten Shireen Abu Akleh till den sista vilan.

– Jag är mycket upprörd och mycket ledsen. Shireen var en förebild för oss alla. Jag kände henne väl, säger Hazar Hussein, tv-producent, som har svårt att hålla tårarna borta.

Hon står i folkmassan utanför kyrkan med en blombukett i handen medan sörjande människor trycker på från alla håll – och ropar nationalistiska slagord.

Sköts ihjäl under räd

Shireen Abu Akleh, 51, var ett av arabvärldens mest kända ansikten. I 25 år rapporterade hon nästan dagligen om den israelisk-palestinska konflikten i den arabiska satellitkanalen Al Jazeera

Hon sköts ihjäl två dagar tidigare under en israelisk räd mot Jenin på den ockuperade Västbanken. Palestinierna är övertygade om att de israeliska soldaterna avsiktligt sköt mot de palestinska journalisterna.

”Hon mördades i kallt blod”, enligt hennes arbetsgivare Al Jazeera. Den israeliska militären säger att det är ”oklart” och att det förekom eldstrider – så en beväpnad palestinier kan ha avlossat det dödande skottet.

Ali al-Samoudi, producent på Al Jazeera, blev ögonvittne till dödsskjutningen. Han stod så nära att han själv fick ett skott i axeln samtidigt som hans arbetskamrat dödades. Nu ligger han skadad på ett sjukhus i Ramallah på Västbanken och kan inte komma till begravningen i Jerusalem.

”De sköt för att döda”

– Vi var fem journalister. Vi gick långsamt i riktning mot de israeliska soldaterna. Vi hade skyddsvästar och hjälmar som det stod press på, vi hade kameror. Det var uppenbart att vi var journalister, säger Ali al-Samoudi i telefon från sjuksängen.

– Vi var ungefär 150 meter från soldaterna. Plötsligt skjuter de, jag träffas av ett skott i axeln. Jag skriker: ”Vi måste gå tillbaka!”. Nästa kula dödar Shireen, säger han.

Han berättar att hon föll och dödades direkt. Hon var död innan de kom till sjukhuset.

– Det var inga strider i närheten, ingen stenkastning. De såg att vi var journalister och de sköt för att döda, säger Ali al-Samoudi.

Han hävdar att israeliska soldater avsiktligt skjuter journalister, särskilt palestinska journalister, för att hindra dem från att rapportera. Och berättar att han själv nu skadats åtta gånger under sina 30 år som journalist i de palestinska områdena.

Avvisar gemensam utredning

Israeliska militära talespersoner säger att ”det är oklart” och att ”vi vet inte än” hur journalisten dödades. Israel vill göra en gemensam utredning tillsammans med de palestinska myndigheterna och vill undersöka den dödande kula för att försöka fastställa från vilket vapen den avlossas.

Detta avvisas av den palestinske presidenten Mahmoud Abbas som säger att ”Israel bär hela ansvaret” och att ”vi har ingen tilltro till dem”.

– Israelerna ljuger. Soldaterna spelar in allting, de och deras fordon har kameror. Om de säger att palestinier sköt Shireen kan de visa videon, säger Ali al-Samoudi.

Han säger att han är ledsen för att han på grund av sin skada inte kunde delta i begravningen. Hans döda kollega fördes i processioner i flera städer på Västbanken och fick på torsdagen en statsbegravning i presidenthögkvarteret i Ramallah.

Samtidigt fördömer FN:s säkerhetsråd enhälligt dödsskjutningen. Det är inte ofta säkerhetsrådet är enigt när det gäller ärenden kopplade till Israel.

I ett uttalande skriver rådet att man kräver ”en omedelbar, grundligt, transparent och opartisk utredning”.

Våldsamt före begravningen

På fredagsförmiddagen attackerade israelisk polis palestinska sörjande när kistan skulle föras från ett sjukhus i Jerusalem till kyrkan. Poliser slog kistbärare med batonger så att de nästan tappade kistan och sköt tårgas mot dem, enligt medier på plats. 

Palestinier ville att transporten skulle ske till fots genom stora delar av staden, men polisen tvingade dem tillbaka in sjukhuset. Därefter transporterades kistan med bil. Polisen säger att den ”tvingades agera” sedan palestinier kastat sten mot dem, rapporterar CNN. 

På fredagsförmiddagen slog israeliska poliser sörjande palestinier med batonger och sköt tårgas.
Foto: MAYA LEVIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Polisen slog med batong och använde sig av tårgas.
Foto: MAYA LEVIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Polis i konfrontation med de sörjande.
Foto: MAHMOUD ILLEAN / AP TT NYHETSBYRÅN

– Vi har förlorat en dotter av Jerusalem, hon var som en medlem av familjen. Hon rapporterade sanningen i 25 år, hon var en förebild för palestinska kvinnor. Både min dotter och dotterdotter imiterade Shireen framför spegeln, säger Sana Fayz, 60, i folkmassan utanför kyrkan.

– Shireen var kristen, jag är muslim. Men det är ingen skillnad mellan kristna och muslimska palestinier. Vi kämpar alla för frihet, säger hon.

”En martyr för Jerusalem”

Hennes dotterdotter Marah, 13, håller upp en skylt med texten ”Vi sörjer Shireen, en martyr för Jerusalem som mördades i Jenin. Hon dog för att hon var sanningens öga som avslöjade era brott”.

Marah, 13, och Sana Fayz, 60, med skylten om dödade journalisten.
Foto: Arne Lapidus

Samtidigt ropar massan slagord som ”Säg till hundarna i Shabak att vi inte är rädda för strid” med syftning på den israeliska säkerhetstjänsten Shabak. 

Andra ropar bara ”Ut!”, en kortversion av att de vill se den israeliska ockupationen upphöra.

Den israeliska militären publicerade på fredagen två scenarier för hur dödsskjutningen kunde ha gått till. Det ena är ”urskillningslöst” palestinskt skjutande mot de israeliska soldaterna, det andra är ett möjligt ”misstag” av en israelisk prickskytt. 

Vill få tillgång till kulan

Militären säger att det därför är viktigt att få tillgång till kulan men att de palestinska myndigheterna vägrar, rapporterar israeliska medier.

Två andra ögonvittnen i gruppen om fem palestinska journalister som utsattes för beskjutning berättar vad som hände.

Mujahed Al-Saadi säger till Reuters att soldaterna sköt på dem trots att de identifierat sig som press.

– Jag vände mig om och såg Shireen ligga på marken. Jag såg Shatha Hanaysheh ta skydd bakom ett träd och skrika. Skottlossningen fortsatte mer än tre minuter så vi kunde inte ge Shireen första hjälpen, säger han och tillägger att även personer som försökte ta hand om Shireen blev beskjutna.

”100 procent säker”

Journalisten Shatha Hanaysheh säger till norska VG att soldaterna sköt mot henne när hon försökte hjälpa Shireen:

– Jag är 100 procent säker på att det var den israeliska armén som sköt mot oss och ingen annan. Det var bara israeliska patrullbilar där och inga andra grupper eller män med vapen.

En israelisk soldat dödades på fredagen i sammanstötningar i Jenin. Det har varit spänt i Israel och de palestinska områdena de senaste månaderna – och staden Jenin står ofta i fokus för våldsamheterna.

Expressens Arne Lapidus på plats i Jerusalem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.