Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kaosplanen – så ska regeringen räddas

Stefan Löfven är upprörd över KD:s beslut att riva upp Decemberöverenskommelsen.
Foto: Anna-Karin Nilsson

VÄSTERÅS/STOCKHOLM. Stefan Löfven och regeringen tvingades till en krisplan efter alliansens besked att riva upp decemberöverenskommelsen.

Enligt uppgifter till Expressen förbereder man sig nu för att alliansen kan bryta ut delar av budgeten med hjälp av SD redan i höst.

På längre sikt styrs politiken mot mitten genom att offra Vänsterns inflytande för att säkra uppgörelser över blocken, stänga ute SD och undvika nyval.

Kristdemokraternas beslut att riva upp decemberöverenskommelsen, även kallad DÖ, kom som en överraskning för många.

När Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Tomas Eneroth, kommenterade beskedet under fredagseftermiddagen tog han för givet att de andra allianspartierna skulle stå fast vid DÖ.

– Jag förutsätter att övriga borgerliga partier bekräftar decemberöverenskommelsen och fullföljer den överenskommelse de har ingått, sa Eneroth via sin pressekreterare.

Men kort efteråt lämnade M-ledaren Anna Kinberg Batra och resten av alliansen beskedet att DÖ faller.

– Jag konstaterar att i och med KD:s beslut i eftermiddag är decemberöverenskommelsen upphävd, sa hon till pressen utanför Stockholms stadshus på fredagskvällen.

Hon menade att det är upp till regeringen att fatta beslut om man vill använda "nyvalsinstrumentet" eller ej.

Beslutet hyllas av Åkesson

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson hyllade KD:s beslut och kräver att Löfven utlyser nyval.

Samtidigt bjuder han in KD till samtal om den misstroendeförklaring mot finansminister Magdalena Andersson som Sverigedemokraterna nästa vecka lämnar in till riksdagen.

– Jag hoppas att detta utmynnar i ett nytt parlamentariskt läge och att det kommer att leda till nyval. Vi bjuder nu in Kristdemokraterna till samtal och dialog, säger han.

Socialdemokraterna togs på sängen av alliansens besked och enligt en S-källa utbröt "panik" i partiet eftersom man hade planerat att prata om allianssprickan.

"S har ju skickat fram Eneroth för att säga att man förutsätter att alla allianspartierna står fast vid att inte lägga gemensamma budgetmotioner. Det vill säga med fem procent under valresultatet räds man nyval och vill klamra sig fast och hoppas då kunna klara sig till 2017 och sen val 2018, säger källan.

Pratade ihop sig

Enligt uppgift pratade Stefan Löfven, utbildningsminister Gustav Fridolin, MP, och miljöminister Åsa Romson, MP, ihop sig under kvällen.

I en skriftlig kommentar till TT sa statsministern vid 22-tiden att det är upprörande att de borgerliga partierna bryter en överenskommelse.

"Decemberöverenskommelsen tvingades fram genom de borgerliga partiernas ovilja till samarbete när Sverigedemokraterna bröt mot riksdagens praxis. Redan innan valet klargjorde jag att det nya parlamentariska läget skulle kräva nya lösningar."

Under kvällen stod regeringens krisplan klar - på kort och lång sikt.

Enligt uppgifter från källor med insyn, förbereder sig regeringen för att alliansen ihop med SD redan i höst kan bryta ut delar av regeringens budget. Därför går man nu igenom vilka förslag som kan bli aktuella.

Regeringen gör, enligt uppgift till Expressen, analysen att väljarna varken vill ha nyval, politiskt kaos eller inflytande från Sverigedemokraterna.

Vill undvika nyval

Och statsminister Stefan Löfven gör allt för att undvika nyval med tanke på partiets dåliga opinionssiffror, enligt en uppgiftslämnare.

I Expressens senaste Demoskopmätning som presenterades under fredagen fick S 25,2 procent - ett tapp på 5,8 procentenheter sedan valet.

Planen är, enligt initierade uppgifter, att styra politiken mot mitten för att kunna göra upp med allianspartierna över blocken.

I en kommentar till TT i går kväll öppnade Löfven för samarbete.

"Det har hela tiden bara funnits två alternativ till decemberöverenskommelsen, blocköverskridande samarbete eller att göra sig beroende av Sverigedemokraterna."

Också Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin hoppas på samarbete över blockgränserna:

"Vi ser fram mot en höst där vi kommer att söka breda samarbeten i centrala och avgörande frågor", säger de till TT.

En av de åtgärder som diskuteras, enligt uppgifter till Expressen, är enklare jobb för att få fler nyanlända i arbete.

För att kunna gå mer mot mitten måste regeringen minska på vänsterpolitiken. Det innebär enligt uppgifter till Expressen att samarbetet med Vänsterpartiet kommer att påverkas i framtiden. Detta påverkar dock inte höstens budget där V redan har stort inflytande.

Expressen har sökt Stefan Löfven, Gustav Fridolin och Åsa Romson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.