Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kaoslarmet från sjukhuset: Fullt – och 91 på akuten

Stor platsbrist råder på akutmottagningarna i Stockholm, skriver Svenska Dagbladet.
Läkaren Uffe Hylin.
Foto: Privat
Foto: SVEN LINDWALL

När läkaren Uffe Hylin på söndagskvällen gick av sitt arbetspass på Södersjukhuset fanns det 17 patienter som behövde läggas in – och drygt 80 personer som väntade på akuten.

Han skriver på Facebook: ”Ett gott råd: Bli inte sjuk nu.”

– Så dåligt som det varit det senaste året har det aldrig varit förut, säger Uffe Hylin till Expressen.

Strax före midnatt natten till måndag förklarade en sjuksköterska på SÖS:

– Jag känner mig ledsen och skäms.

Preliminära siffror visar att det på Södersjukhusets tre akutmottagningar i Stockholm under trettonhelgen (5-6 januari) var 644 besök. 

Det är 100 fler än under samma helgdagar 2019.

– Hög belastning och hotad patientsäkerhet är återkommande, sade läkaren Sepehr Zanjani till DN.

Och den gångna helgen var inte lugnare på Södersjukhuset.

”Avdelningar fullbelagda och överbelagda”

Det vittnar ett inlägg på Facebook från ortopedläkaren Uffe Hylin:

”Nu har vi helt fullt på Södersjukhuset. Alla avdelningar är fullbelagda och överbelagda. På akuten ligger det 17 patienter som behöver läggas in, men som det inte finns någon säng till. Den som väntat längst på en vårdplats har väntat i mer än 15 timmar”, skriver han bland annat.

Han avslutar sitt inlägg med:

”Ett gott råd: Bli inte sjuk nu.”

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10218664381574365&set=a.3167490899856&type=3

”Lyckades hålla näsan ovanför vattenytan”

När Expressen pratar med Uffe Hylin har han precis lämnat Södersjukhuset efter ännu en intensiv söndag på arbetet.

– Efter trettonhelgen lyckades vi hålla näsan över vattenytan under veckan som gick, men sedan har det förvärrats igen. Nu är vi bortom marginalen. Problemet är att vi inte har vårdplatser, säger Uffe Hylin, som under söndagen opererade åtta patienter.

Det finns olika beredskapsnivåer på sjukhusen, men Uffe Hylin menar att gå upp ett snäpp till skulle ”fresta på ytterligare med några patienter mer per avdelning”.

– Men det finns inga rum till dem. Då skulle man bli tvungen att placera dem i korridorerna.

Kan du utveckla slutklämmen i ditt Facebook-inlägg?

– Om man hade kommit till Södersjukhuset på söndagskvällen hade man blivit sittande till dagen efter.

Du har arbetat på Södersjukhuset i 22 år.

– Då var det tomt på akutmottagningen när man kom på morgonen. Nu kan det sitta 50 personer där – och som befunnit sig där hela natten.

Läkaren: ”Det har dragits ner hela tiden”

Uffe Hylin är noga med att påpeka att det inte är SÖS han vill kritisera – ”sjukhusledningen gör allt vad den kan” – utan det är regionens politiker som han vill ställa till svars.

– Så dåligt som det varit det senaste året har det aldrig varit förut. Det har dragits ner hela tiden på vårdplatser. Vi har alltså hamnat i ett läge, då det är helt normalt att patienter sitter på akuten hela natten. Och nu ska man på Södersjukhuset göra sig av med 25 läkare, 50 undersköterskor och 25 administrativa tjänster.

Sjuksköterskan: ”Jag är förtvivlad och skäms”

När Expressen strax efter 23-tiden på söndagskvällen pratade med en sjuksköterska på akutavdelningen på Södersjukhuset hade läget förvärrats ytterligare.

Då väntade 25 patienter på vårdplats och 91 patienter på akuten, som antingen skulle få träffa en läkare eller precis hade gjort det.

– Den som väntat längst har varit här sedan 13.22. Och utan att få träffa en läkare. Folk är både arga, uppgivna och desperata, säger sjuksköterskan, som vill vara anonym.

Vad känner du själv?

– När jag kom hit i dag träffade jag patienter som jag lämnade i morse när jag gick av. Jag känner mig ledsen att vi inte kan hjälpa till, och jag skäms. Det känns pinsamt att man inte kan ge bättre vård än så här.

Vd:n: ”Förstår att det varit frustrerande”

Expressen har sökt Johan Bratt, chefläkare på Region Stockholm och Irene Svenonius (M), finansregionråd. 

Efter publiceringen hörde Mikael Runsiö, vd på Södersjukhuset, av sig via mejl med en kommentar:

”Medarbetare har vittnat i sociala medier om en stundtals ohållbar arbetssituation. Jag förstår att det har varit både jobbigt och frustrerande att inte kunna påverka situationen. Bristen på vårdplatser får konsekvensen att vi har väldigt små marginaler för störningar, och kapaciteten har inte räckt till de senaste dagarna.”

Vidare skriver Runsiö att han kommer ha möten med Stockholms hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink och Irene Svenonius.


LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:

Träning & Hälsa
Kost & Kropp

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.