Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kaoset under bron – 15 000 migranter vill korsa gränsen

Situationen beskrivs som kaosartad.
Flyktingarna samlas vid bron och hoppas kunna korsa gränsen till USA.
Foto: ERIC GAY / AP TT NYHETSBYRÅN
Situationen uppges kaosartad.
Foto: JUSTIN HAMEL/UPI/SHUTTERSTOCK / JUSTIN HAMEL/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Många vadar i vattnet.
Foto: ERIC GAY / AP TT NYHETSBYRÅN
Bron stängd.
Foto: ERIC GAY / AP TT NYHETSBYRÅN
Migranter i vattnet.
Foto: ERIC GAY / AP TT NYHETSBYRÅN
Satellitbilder visar flyktinglägret.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Joe Biden.
Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

15 000 flyktingar försöker korsa gränsen i Texas, uppger amerikanska medier.

Situationen uppges vara kaosartad – och oppositionen är starkt kritisk till Joe Biden och regeringen. 

– Vad håller administrationen på med? Varför är de inte här samma sekund som jag är, säger republikanen August Pfluger till Fox News.

Biden har nu beslutat att alla ska deporteras skyndsamt.

I maj meddelade Homeland Security att man stoppar deporteringar till Haiti på grund av situationen i landet på grund av en ”seriös oro kring social orättvisa och en ökad nivå av kränkningar av mänskliga rättigheter, fattigdom och en avsaknad av resurser. 

Republikaner hävdar att det är på grund av beslutet som flyktingvågen sker nu. 

– Så när flygen stoppades av regeringen...det var som att de fick ett besked och det var ”kör”, säger August Pfluger. 

Planerar massdeportering

Flyktingar – främst från Haiti – samlas nu i den mexikanska staden Ciudad Acuña för att ta sig över gränsen till Rio Grande i Texas. Vittnesmål berättar hur de vadar i vattnet för att ta sig över gränsen illegalt. 

Framför allt republikaner har varit starkt kritiska till hur situationen uppstod – och skyller på Biden-administrationen. De anser dels att de är ansvariga för att flyktingvågen uppstod, och dels inte gör tillräckligt mycket för att lösa den.

Enligt NPR, National Public Radio, planerar Homeland Security nu en massdeportering av haitiska flyktingar som tagit sig till USA redan på söndagen. Tre flyg ska då avgå, enligt New York Times. Tanken är att det ska lätta på trycket vid gränsen – och förhindra att fler tar sig till gränsen. 

Haiti lider fortfarande hårt av de jordbävningar som drabbat landet de senaste åren, senast i augusti 2021 då 136 000 byggnader förstörts. Dessutom är covid-19-sitationen i landet svår. 

Demokrater: Stoppa det

Joe Biden har utlovat en mer human migrationspolitik än sin föregångares ”USA först”-doktrin. Men nu har majoriteten av gränsens flyktingläger fyllts till bristningsgränsen.

50 högt uppsatta demokrater vädjar i ett brev till Biden-aministrationen att återigen stoppa deporteringen till Haiti, uppger CNN

– Den haitiska regeringens förmåga att säkert ta tillbaka sina medborgare kommer ta månader, om inte år, står det i brevet som undertecknats av demokraterna. 

Rapporter har larmat om att tusentals barn lämnats vid Mexikogränsen och människorättsorganisationer har kallat situationen för en migrationskris.

– Det är fruktansvärt att administrationen sänder ett meddelande till alla vid gränsen om att den är stängd utan att vidröra faktumet att asylsökarna inte har något annat val än att fly och söka säkerhet, säger advokaten Lee Gelernt vid American Civil Liberties Union till NYT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.