Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kaoset när patienter ratar Astra Zeneca

Astra Zenecas vaccin har skapat starka reaktioner efter misstänkta biverkningar i form av blodproppar. Nu kommer nya larm om att flera svenskar inte vill ta Astras vaccin. Maria Taranger är överläkare på Sahlgrenska sjukhuset och de har märkt av detta.
Kristina Fant på Lidingö vårdcentral beskriver att flera patienter är orolig inför vaccination med Astra Zenecas vaccin.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flera personer runtom i landet har vägrat låta sig vaccineras med Astra Zenecas vaccin.
Foto: ANTONIO DASIPARU / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Astra Zenecas vaccin Vaxzevria.
Foto: YONHAP / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Efter larm om biverkningar har Astra Zenecas vaccin ratats av patienter på flera håll i landet.

På ett antal vårdcentraler har patienter vägrat och betett sig på gränsen till hotfullt när de krävt ett annat vaccin. 

Både i Stockholm och Göteborg har man slängt doser som ratats. 

Läkaren Kristina Fant har blivit utskälld ”otaliga gånger” för att hon vaccinerar med Astra Zenecas vaccin. 

– Jag tänker att många i samhället mår väldigt dåligt just nu, säger hon till TT.

Efter larmen om sällsynta men allvarliga biverkningar förknippade med Astra Zenecas vaccin så har vaccinet – som heter Vaxzevria – godkänts av Folkhälsomyndigheten för användning för personer äldre än 65 år. 

Europeiska läkemedelsverket EMA ger vaccinet grönt ljus för fortsatt användning i samtliga åldersgrupper över 18 år, då fördelarna med vaccinet överstiger risken att drabbas av allvarliga biverkningar.

Under tisdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att man kommer erbjuda de personer under 65 år som fått en första dos av Vaxzevria ett annat vaccin. 

De gångna veckornas turer kring vaccinet har satt sina spår hos patienter som står på tur att vaccineras. Flera personer har ställt sig frågande till att vaccineras med Vaxzevria och kräver att få något annat av de nu godkända vaccinen. 

För den som får chansen att vaccineras finns det ingen möjlighet att välja vilket vaccin man ska få. P4 Dalarna har kunnat rapportera om aggressiv stämning på regionens vårdcentraler. 

– Det finns ett, tyvärr inte helt litet, antal personer som beter sig väldigt otrevligt mot vårdpersonal och där vårdpersonalen får ta emot nästintill hot, säger Roger Larsson, chefläkare i Region Dalarna, till P4 Dalarna.

Även i Stockholm har man märkt av problematiken med patienter som blir förbannade när de inte får välja. 

Kristina Fant uppskattar att mellan 5 och 10 procent av hennes patienter tackar nej till vaccin för att de inte vill få Vaxzevria.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Otålighet och frustration”

Kristina Fant, verksamhetschef på Lidingö vårdcentral, berättar för TT hur hon ”otaliga gånger” blivit utskälld när patienter fått höra att det är Vaxzevria de ska få. Patienter som betonar att vaccineringen är hennes ansvar, att hon bär skulden om de drabbas av en allvarlig biverkning.

– Jag tänker att många i samhället mår väldigt dåligt just nu. Det finns en otålighet och frustration som tar sig olika uttryck när man inte får det man vill eller tycker sig ha rätt till. Det är känslor som vi får respektera, säger hon till TT.

Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus, uppger för SVT Nyheter att Region Stockholm tvingats kasta ”hundratals doser varje dygn” av Astra Zenecas vaccin, efter att patienter tackat nej till det. 

Slängt doser

Regionen har undersökt frågan och kan inte se att det rör sig om så stora mängder.

”Vi har undersökt det här och delar inte bilden som framkommer. Vi har inga uppgifter om att stora mängder vaccin kasserats när personer tackat nej”, skriver regionens vaccinsamordnare Magnus Thyberg i en kommentar.

Han tillägger att 1 700 doser kasserades under perioden januari till mars hos vaccinatören Vaccindirekt av andra skäl. 

Även i Västra Götalandsregionen återfinns problematiken. Överläkaren Maria Taranger på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg bekräftar att man fått kassera doser. 

– Det känns förfärligt, säger hon.

Västra Götalandsregionens presstjänst meddelar att man känner till problematiken, men att det rör sig om ett mindre antal doser i regionen och att man i de flesta fall hunnit ringa in nya patienter via reservlistor. 

”Vi har fått veta från en del vaccinatörer att vissa invånare är skeptiska till Astra Zenecas vaccin, men det är fler som tackar ja än som tackar nej. Våra vaccinatörer följer Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning även vid överblivna doser. Om man inte har någon i FAS 2 i sin närhet och dosen har kort hållbarhet, ska dosen ges till person i FAS 3 eller FAS 4. Inga doser ska kasseras”, skriver Kristine Rygge, vaccinationssamordnare Västra Götalandsregionen, i en kommentar.

Emma Spak trycker på vikten av att vaccinera sig med tanke på den höga smittspridningen.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Emma Spak, hälso- och sjukvårdschef på Sveriges kommuner och regioner, SKR, uppger att problemet med personer som vägrar Astra Zeneca är spritt över landet. Hon betonar att det i nuläget inte finns tecken på att regionerna behövt kassera några större mängder vaccin till följd av inställningen. 

– Det verkar variera ganska mycket mellan regionerna och inom regionerna, men det klart att besluten inom våra grannländer har påverkat en del, säger hon och syftar på bland annat Danmark som stoppade vaccineringen med vaccinet.

– Det är viktigt att understryka att det är väldigt viktigt att vaccinera sig när man blir erbjuden vaccin, för i nuläget har vi en väldigt omfattande smittspridning och då är det särskilt viktigt att inte avstå från vaccinering, säger hon. 

Nu när man ska börja vaccinera personer under 60 år uppmanar Magnus Thyberg, vaccinsamordnare, Folkhälsomyndigheten att se över fördelningen mellan regionerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.