Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kaoset i SFI-klassrummen avslöjas: ”Vi ljuger så bra”

Utbildningsföretagen lovar förstklassig SFI-utbildning, men situationen i klassrummen är snarare kaosartad. Lärarna får ingen studieplan att följa och eleverna saknar läromedel. Foto: TV4/KALLA FAKTA

Den rekordstora flyktingvågen hösten 2015 har lett till att behovet av SFI-undervisning ökat enormt – något som har banat väg för allt fler privata utbildningsföretag.

De lovar förstklassig undervisning men situationen i klassrummen är snarare kaosartad.

 – Det var chockartat, säger frilansjournalisten Jenny Sköld som på uppdrag av "Kalla fakta" tog jobb på ett av de största utbildningsföretagen – Astar.

Flyktingsituationen i Sverige under hösten 2015 var den värsta någonsin. Under det året kom sammanlagt 160 000 flyktingar hit. Dessa människor skulle nu lära sig svenska för att komma in i samhället – något som satte en enorm press på SFI-undervisningen.

Det ledde till att allt fler privata aktörer gav sig in på SFI-marknaden och skrev kontrakt med kommunerna. Bolagen lovar förstklassig utbildning för de drygt tre miljarder kronor i skattepengar som varje år satsas på att lära nyanlända svenska.

 

DEBATT: Jag ser hur SFI-elevers drivkraft förtas 

 

”Det var chockartat”

Frilansjournalisten Jenny Sköld kan dock avslöja att det snarare råder en kaosartad situation i klassrummen. Med dold kamera tog hon, på uppdrag av "Kalla fakta" , jobb som SFI-lärare för ett av de största utbildningsföretagen, Astar, som ingår i affärsmannen Raja Thoréns utbildningskoncern Thoréngruppen.

Hon skulle egentligen bara arbeta som assistent men efter tre dagar fick hon fullt ansvar för klassen – utan att ha en studieplan att följa. Inte ens eleverna hade läromedel.

– Det var chockartat. Plötsligt var jag själv med 60 elever utan att veta vad jag skulle göra” säger hon i "Kalla fakta".

Frilansjournalisten Jenny Sköld tog på uppdrag av "Kalla fakta" jobb på ett av de största utbildningsföretagen. ”Det var chockartat", säger hon. Foto: TV4/KALLA FAKTA

”Nivån på den här skolan är inte alls bra”

Anita Karami från Iran är en av skolans elever och för henne har det hela tiden varit viktigt att lära sig svenska och kunna få ett jobb. Undervisningen via Astar blev dock en stor besvikelse.

– Nivån på den här skolan är inte alls bra, säger hon till "Kalla fakta".

När inspektörer från Stockholms stad, som ansvarar för upphandlingen, kom på besök lurades de att tro att det är två lärare som sköter undervisningen om det är fler än 20 elever i klassen. Det lovar nämligen Astar i avtalet. En extra lärare dök därför upp, men bara den gång inspektörerna var på plats.

– De är inte medvetna om att de har sett en föreställning. Vi ljuger så bra, säger Monica Torsell, före detta SFI-lärare på Astar i Liljeholmen som sagt upp sig från sin tjänst, till Kalla fakta".

För Anita Karami från Iran var undervisningen via Astar en stor besvikelse. Foto: TV4/KALLA FAKTA

Ägaren Raja Thorén har plockat ut 28 miljoner

Under tiden den undermåliga undervisningen bedrivs har ägaren Raja Thorén kunnat ta ut 28 miljoner i utdelning ur koncernen de senaste åren. 

När Raja Thorén får se videon från den dag Stockholms stad var på plats och konfronteras med uppgiften att det bara var då en extra lärare kallats in så blir han förvånad och säger att så ska det inte gå till. Han lovar att kontakta rektorerna för att reda ut saken. När "Kalla fakta" säger att elever och lärare berättat att det aldrig är två lärare i klassrummet har han inget svar.

– Jag kan inte svara på det jag inte vet tyvärr.

 

”Kalla fakta” sänds måndag 5 februari kl 21.00 i TV4