Kaoset i Florida: ”Alla lägenheter var borta”

Ett bostadshus på 12 våningar kollapsade i Miami Beach under natten till torsdagen. Tre personer ska ha dött och flera personer har skadats efter raset. 99 personer saknas, uppger myndigheter för ABC News. Över 80 enheter från räddningstjänsten deltar i räddningsarbetet.
Ännu mer än tolv timmar efter husraset i staden Surfside utanför Miami i Florida på torsdagen saknas 99 människor medan 53 boende i den kollapsade byggnaden har lokaliserats.
Foto: USA TODAY NETWORK / THE PALM BEACH POST-USA TODAY NE SIPA USA

Tolvvåningshuset i Florida rasade i ett moln av rök och damm.

Minst 99 människor saknas och kan ligga begravda i rasmassorna.

Hittills finns tre bekräftade dödsoffer – och räddningsmanskap med hundar letar efter överlevande i en febril kamp mot klockan.

– Det är en fruktansvärd mardröm, säger borgmästare Daniella Levine Cava.

Ännu mer än tolv timmar efter husraset i staden Surfside utanför Miami i Florida på torsdagen saknas 99 människor medan 102 boende i den kollapsade byggnaden har lokaliserats, enligt borgmästaren i Miami-Dade.

– Räddningsmanskapet hör ljud från rasmassorna, säger brandchefen Jimmy Patronis till CNN. 

Osäkra siffror

Men siffrorna är osäkra. Carlos Rosario, en lokal polischef, säger till Miami Herald att siffrorna är ”de bästa vi har just nu”.

– Det är mycket flytande, säger han.

Minst elva personer vårdas på sjukhus för skador i raset.

Alfredo Lopez, 61, låg och sov när han hörde en kraftig smäll. Han trodde först att det var ett våldsamt åskväder, sedan hördes en ännu högre smäll som skakade sängen.

Han berättar för regiontidningen Miami Herald att han tittade ut genom fönstret – och bara såg ett stort dammoln. Han öppnade ytterdörren, kanske 1,5 meter återstod av golvet i trappuppgången.

En videofilm från en säkerhetskamera i ett grannhus visar hur delar av tolvvåningshuset rasar.
Foto: TNS/ABACA / STELLA PICTURES/TNS/ABACA

”Grannarnas lägenheter borta”

– Grannens lägenhet var borta. Alla grannarnas lägenheter var borta, säger han.

Lopez och hans fru tog sig ned genom husets nödutgång. Tillsammans med ett tiotal grannar kunde de till slut komma ut via det översvämmade garaget till den närbelägna stranden. Han bar en äldre kvinna som inte kunde röra sig på grund av chocken.

– Jag hörde människor gråta och ropa på hjälp, säger han till Miami Herald. 

Nicholas Balboa, som bor i närheten, var ute med hunden när han plötsligt kände marken skaka. Han såg rök och damm när huset rasade och beskriver det som en scen ”i en skräckfilm”.

Minst 99 människor saknas och kan ligga begravda i rasmassorna.
Foto: USA TODAY NETWORK / THE PALM BEACH POST-USA TODAY NE SIPA USA

Såg barnfingrar sticka upp

Plötsligt hörde han en röst och såg en liten pojkes fingrar sticka upp ur rasmassorna. Hans upptäckt ledde till att barnet kunde räddas.

– Jag kom tillräckligt nära för att höra honom. Han sa ”Kan du se min hand?”, berättar Nicholas Balboa för CNN. 

– Han stack upp handen genom rasmassorna. Jag kunde se hans hand och fingrar vrida sig, säger han.

Byggnaden som heter Champlain Towers South ligger vid stranden och byggdes 1981. Den har mer än 100 lägenheter. I komplexet finns också hotell, restauranger och affärer.

En videofilm från en säkerhetskamera i ett grannhus visar hur delar av tolvvåningshuset rasar. Först faller den mittersta delen av byggnaden, sedan gungar sektionen närmast havet och kollapsar bara några sekunder senare. Ett stort dammoln lägger sig över hela området.

Vad som orsakade husraset är ännu inte känt.

”Fruktansvärd mardröm”

– Det är det otänkbara. Det är en fruktansvärd, fruktansvärd mardröm här i Surfside, säger Daniella Levine Cava, borgmästare i Miami-Dade County.

Också Floridas guvernör Ron DeSantis var på plats. Han sade på en presskonferens att det såg värre ut i verkligheten än på mediernas bilder.

– Tv gör det inte rättvisa. Det är verkligen traumatiskt att se en massiv byggnad rasa samman så här, säger han.

Enligt DeSantis kan det ta tid innan utredare kommer fram till vad som vållat raset.

Räddningsmanskapet hör ljud från rasmassorna.
Foto: USA TODAY NETWORK / THE PALM BEACH POST-USA TODAY NE SIPA USA

Biden lovar hjälp

– Vi är redo att sätta in statliga resurser omedelbart. Jag väntar på att guvernören ska proklamera undantagstillstånd, säger president Joe Biden som utlovar invånarna i Florida ”all hjälp ni vill ha”.

Biden hade en ”lång diskussion” om läget med borgmästare Levine Cava på torsdagen

Ett bostadshus kollapsade i Miami under torsdagsmorgonen. Ett barn räddades ur rasmassorna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.