Kaoset i Europa – minst fem döda efter stormen Ciara

Stormen gjorde resan till en mardröm.
Minst fem personer dog när stormen Ciara slog till med full kraft mot Europa.
Foto: PETER MACDIARMID/SHUTTERSTOCK
Stormen orsakade trafik- och flygkaos på stora flygplatser.
Foto: PETER MACDIARMID/SHUTTERSTOCK
Under måndagen återvände lugnare väder till Sverige.
Foto: JON SANTA CRUZ/SHUTTERSTOCK
Även i brittiska Blackpool blev det översvämning och flera bilister fick räddas ur sina fordon av räddningstjänsten.
Foto: SOUTH SHORE FIRE STATION HANDOUT / EP / EPA TT NYHETSBYRÅN

På lördagen slog den till mot Irland. 

Sedan rörde sig stormen Ciara vidare österut och orsakade kaos och dödsfall i delar av norra Europa – däribland i Sverige. 

Minst fem personer dog i kraftiga stormen. 

Stormen Ciara skördade två dödsoffer i Storbritannien. 

I Winchester, södra England, dog en 58-årig man efter att ett träd fallit över hans bil i Winchester och i Clydebank dog en 77-årig man efter att ha halkat och slagit huvudet i is. Även i Slovenien dog en man efter att ett träd fallit på hans bil, enligt AP. 

I Polen dog en mamma och hennes dotter efter att taket på en skidbyggnad lossnat och landat på människor vid en skidlift, enligt NY Times. 

Även i Sverige har stormen skördat offer. 

I Svenljunga har en person dött – och ytterligare en person saknas fortfarande – till följd av stormen efter att deras båt kantrat. 

Stormen Ciara skapade kaos i Europa

Stormen som slog till med fullkraft i Sverige på söndagen orsakade försenade och inställda tåg och färjor. Öresundsbron fick stängas ner, men kunde öppnas igen på måndagen. 

Södra och västra delen av landet vållade nedfallna träd stora bekymmer, samtidigt som tusentals hushåll blev strömlösa. Enligt TT var fortfarande ett par tusen hushåll utan ström under tidig måndagskväll. 

Bilder från Storbritannien visar översvämningen.
Foto: PETER MACDIARMID/SHUTTERSTOCK
York, England, på måndagen.
Foto: DANNY LAWSON / AP TT NYHETSBYRÅN

Kaoset har varit omfattande på flera håll i Europa. 

I den skotska staden Hawick, nära gränsen till England, rasade väggen på ett tvåvåningshus ihop och ner i vattnet som forsade fram, rapporterar Sky News. 

I Essex fick räddningstjänsten rycka ut för att rädda personer som kört fast i en BMW och en Subaru efter de enorma vattenmassorna. 

https://twitter.com/SkyNews/status/1226595670498430977

Resenärer på den internationella flygplatsen Heathrow drabbades också av stora förseningar och inställda flyg, samtidigt som de starka vindarna gjorde landning betydligt svårare. En film som publicerats av bland andra NBC News visar hur ett passagerarflygplan tvingas avbryta landningen på grund av de hårda vindarna, och återvända upp i luften. 

Men med hjälp av stormen slogs också nytt flygrekord när ett British Airways-plan flög från New York till London på under fem timmar. 

Nådde sin kulmen under natten

Ciara nådde sin kulmen vid midnatt och under måndagen hade betydligt lugnare väder dragit in, även om vissa delar av landet hade fortsatt starka vindar. 

SMHI har gått ut och varnat för höga vattenflöden i stormens spår, skriver TT. Varningarna gäller för Kronobergs län och delar av Västergötlands län, Jönköpings län och Skåne.

– Det kom ju rätt mycket regn i Västra Götaland i går (söndag), så våra hydrologer utfärdade en varning som ligger kvar. Den gäller höga flöden i en del vattendrag, men det är klass 1-varningar, säger Lars Knutsson vid SMHI till nyhetsbyrån. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.