Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kaos vid flera amerikanska ambassader

Demonstranterna satte eld på ambassadsbyggnaden.
Foto: Ashraf Shazly

Flera demonstranter ska vid 16.30-tiden ha tagit sig över murarna till USA:s ambassad i Sudan, berättar ögonvittnen på platsen för Reuters. Det ska också ha hörts skottlossning vid ambassaden.

Samtidigt brinner det inne på USA:s ambassad i Tunis och nyhetsbyrån AFP rapporterade vid 19-tiden att tre personer hade dödats och 28 skadats.

Tidigare på dagen tog sig demonstranter in på tyska ambassaden i Sudans huvudstad Khartoum och satte eld på byggnaden.

På fredagen fortsatte massiva protester mot den anti-muslimska filmen "Innocence of muslims”. 

Vid 16.30 kom uppgifter om att demonstranter har tagit sig över murarna till USA:s ambassad i Sudan, berättar ögonvittnen på platsen för Reuters. Det ska också ha hörts skottlossning vid ambassaden.

Tidigare ska en sudanesisk demonstrant ha dödats nära ambassaden, enligt en sjukhuskälla och en reporter på AFP. Demonstranten ska ha blivit påkörd av ett polisfordon.

Samtidigt som demonstranter uppges vara vid USA:s ambassad i Sudan, rapporterar AP att stora svarta moln kommer från USA:s ambassad i Tunis i Tunisien. 

Enligt Reuters utsända har fem av de protesterande vid ambassaden i Tunis har skottskadats av polis, och det brinner nu kraftigt inne på ambassadens område.

Även en amerikansk skola står i lågor efter att demonstranter satt eld på byggnaden.

Våldsamheter i Indien

Vid 17.30 kommer rapporter att polisen gripit 86 personer i samband med våldsamma protester utanför USA:s konsulat i staden Madras i Indien.

- De krossade fönster och övervakningskameror och försökte klättra över murarna till ambassadområdet, sade en anonym poliskälla till AFP.

Tyska ambassaden attackerades

I Kairo fortsatte på fredagen protesterna för fjärde dagen i rad. Demonstranter samlades kastade sten mot kravallpolis, som spärrade av vägen till den amerikanska ambassaden.

– Det står även militär med bilar som skjuter mot demonstranterna när de närmar sig. Ambassaden är tämligen säker, problemet är väl om det blir våldsamt mellan militärer och demonstranter, sa Terese Christiansen, Expressens utsände reporter.

Drog ner tyska flaggan

Inte bara USA:s ambassad i Sudan drabbades på fredagen. 5000 demonstranter samlades i förmiddags vid tyska ambassaden i huvudstaden Khartoum. De lyckades ta sig in på ambassadens område och satte eld på byggnaden. De drog också ner den tyska flaggan och hissade i stället en svart flagga med muslimska budskap.

Säkerheten skärpt

Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle rapporterade senast under gårdagen att säkerheten vid de tyska institutionerna i landet har skärpts sedan attackerna i Libyen, Jemen och Egypten.

Även utanför den brittiska ambassaden i Khartoum pågår demonstrationer och enligt vissa rapporter har även den ambassaden stormats.

Vaksamma

Nu uppmanar svenska ambassaden i Khartoum svenskar att vara vaksamma:

"Med bakgrund av de senaste dagarnas demonstrationer, som riktat sig mot västerländska ambassader, vill Sveriges ambassad uppmana till försiktighet, i synnerhet i närheten av de berörda ambassaderna. Särskild försiktighet bör iakttas i närheten av folksamlingar eller runt tidpunkten för fredagsbönen. Svenska medborgare och tillresande bör hålla sig informerade om det aktuella säkerhetsläget.", skriver ambassaden på sin hemsida.

UD räknar med att omkring 40 svenska medborgare befinner sig i landet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.