Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kaos i Indonesien efter resultatet i presidentvalet

Fyrverkier har skjutits i Jakarta under demonstrationerna. Foto: MAST IRHAM / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Demonstranter i Indonesiens huvudstad. Foto: ACHMAD IBRAHIM / AP TT NYHETSBYRÅN

Indonesiens huvudstad Jakarta skakades av nya demonstrationer på onsdagen. Under tisdagen dödades sex personer i våldsamma protester mot presidentvalsresultatet i landet.

Demonstranter och polis drabbade samman för andra dagen i rad i Jakarta. Stenar och fyrverkerier har kastats mot polis, som har svarat med tårgas, vattenkanoner och gummikulor.

Många fall av vandalism på Jakartas gator har också förekommit, rapporterar TT. Asfalt har slitits upp på gator och matstånd har bränts.

Protesterna kommer efter att valresultatet i presidentvalet i april offentliggjordes. Den sittande presidenten Joko Widodo vann, men motståndaren Prabowo Subianto har hittills vägrat acceptera utfallet.

Demonstranter kan ha fått betalt

Men demonstrationerna ifrågasätts också. Indonesisk polis ska ha hittat kuvert med pengar i hos personer de muddrat, skriver nyhetskanalen CNA.

– Det här är inte en spontan händelse, det här är något som händer genom planering. Det finns indikationer på att demonstranterna får betalt för att skapa kaos, sa polisens talesperson Muhamad Iqbal på en presskonferens.

Prabowo Subianto vädjar nu till allmänheten att lugna ned sig.

– Jag uppmanar alla sidor, folket som uttrycker sina åsikter, polisen, militären och alla sidor att avstå från fysiskt våld, sa han.

Prabowo Subianto och hans parti Gerindra ska enligt CNA ha planer på att överklaga presidentvalets resultat i en domstol på torsdagen.

Kritik från sittande presidenten

Joko Widodo riktade viss kritik mot sin motståndare i presidentvalet när han höll ett direktsänt tal i indonesisk tv.

– Jag kommer att arbeta tillsammans med dem som vill ta det här landet framåt, men jag kommer inte att tolerera någon som stör säkerheten, den demokratiska processen eller sammanhållningen i vår älskade nation, sa han enligt The Guardian.

Myndigheterna i landet har i samband med oroligheterna för första gången blockerat sociala medier i ett försök att stoppa spridningen av falska nyheter