OROLIGA FACEBOOKANVÄNDARE. Fler än Facebook visar på stora säkerhetsbrister som nu avslöjats med ett nytt program vilket gör det enkelt att kapa någon annans konto. Foto: Olle Sporrong
OROLIGA FACEBOOKANVÄNDARE. Fler än Facebook visar på stora säkerhetsbrister som nu avslöjats med ett nytt program vilket gör det enkelt att kapa någon annans konto.  Foto: Olle Sporrong

Kaos hotar Facebook

Publicerad
Uppdaterad
Se upp med vad du lägger ut på Facebook.
Ett nytt och enkelt program gör att vem som helst kan gå in på ditt konto.
Programmet sprids som en löpeld efter en hackerkonferens i USA i helgen.
Nu går Facebook ut med en varning:
- Skicka inte känslig information, säger Jan Fredriksson på svenska Facebook.
Ett nytt program för webbläsaren Firefox sprids just nu över världen - men även om du använder en annan webbläsare innebär det inte att du går säker.
Den som laddar ned kaparprogrammet kan med bara några knapptryckningar komma åt dina konton på en rad populära internetsidor - bland annat Facebook, Twitter, Flickr, Gmail och Hotmail - om du surfar på samma trådlösa nätverk.
- Det som är speciellt med det här programmet är att det är så oerhört lätt att använda, säger Per Hellqvist på datorsäkerhetsföretaget Symantec.
Claes Magnusson, lärare i ny teknik på Malmö Yrkeshögskola, surfade i går kväll på SJ:s trådlösa nätverk. Han förklarade hur han enkelt och snabbt tog sig in på andras konton:
- Jag kan nu komma in på andras Facebook, men även Twitter och vissa emailkonton.
Han fortsätter:
- Det här har gått att göra förut, men då är det experter som har lyckats. Nu kan vem som helst göra det här. Det kommer att bli kaos.

Krypterad information

Enligt Jan Fredriksson, som jobbar med policyfrågor på svenska Facebook, ska man tänka efter innan man skickar känslig information på Facebook.
- Använder man ett publikt trådlöst nätverk och är osäker på säkerheten är det viktigt att fundera på vad man skickar, säger han.
Det nya programmet utnyttjar att Facebook och liknande sidor inte krypterar informationen efter att man loggat in på sidan. Det innebär att alla inloggningsuppgifter sparas i en cookie som sedan går att "lyssna av".
Det betyder att någon kan gå in och uppdatera din status, skicka meddelanden i ditt namn eller - i värsta fall - ändra lösenord på din Facebooksida.
Just nu testar Facebook att införa krypterad kommunikation, så kallad SSL, för att undvika hackerattacker.

Räknas som dataintrång

- Förhoppningen är att det ska finnas på Facebook inom de närmaste månaderna, säger Fredriksson.
Och det är inte bara om man utnyttjar ett allmänt nätverk som man kan drabbas. Många privatpersoner har inte krypterat sina egna nätverk hemma i bostaden.
- Det innebär att man kan drabbas även om man sitter hemma och surfar, säger Per Hellqvist.
När Expressen talade med svenska Facebook sent i natt uppmanade Jan Fredriksson användarna att vara försiktiga.
Ska man låta bli att logga in?
- Jag vet inte omfattningen än, men det låter som det finns en del råd att följa.
Den som laddar ned det aktuella programmet och tar sig in på någon annan persons konto gör sig skyldig till dataintrång.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag