Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kaos bröt ut på SD:s landsdagar

Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix
GÖTEBORG Kaos bröt ut på Sverigedemokraternas landsdagar när det var dags att rösta om principprogrammet på lördagsförmiddagen.
Efter två timmars förvirring klubbades partistyrelsens förslag igenom och partiet kallar sig numera socialkonservativt.
- Det befäster vår mittenposition i svensk politik, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Under drygt en och en halv timme på lördagsmorgonen diskuterade partiet det nya principprogrammet. Den stora stridsfrågan har varit om partiet primärt ska kalla sig socialkonservativt och skjuta nationalismen i bakgrunden.
Principprogrammets författare, riksdagsledamoten Mattias Karlsson, menar att nationalismen finns kvar i en framskjuten position.
- Den främsta kritiken har handlat rädsla för att nationalismen försvinner eller fasas ut. Jag menar att det inte finns nån grund för det påståendet. Nationalismen nämns redan i det första meningen, säger han.
Karlsson fick stöd av partiledaren Jimmie Åkesson som menar att etiketten socialkonservativ markerar partiets mittenposition:
- Det är en överlägsen position i svensk politik. Vi ska vara mittenalternativet.

Satt inte tysta

Men kritikerna satt inte tysta i Eriksbergshallen där landsdagarna hålls. Joakim Larsson, ombud från Uppsala län:
- Vad är viktigast? Vad är fundamentet? För mig är det nationalismen. Jag har alltid varit nationalist.
Partisekreteraren Björn Söder underkände i sitt inlägg kritiken mot att nationalismen får stå tillbaka.
- Jag förstår inte hur man kan stå här och påstå att nationalismen tonas ned. Har man egentligen läst programförslaget som vi behandlar här i dag.
Axel W Karlsson, ombud från Göteborgs kommun, tror inte som partitoppen att socialkonservativ svarar på alla frågor om var partiet står.
- Jag tror inte att socialkonservatism löser alla problem, säger han.

"Det här är så dåligt"

Andra kritiker riktade in sig på att förslaget inte behandlats på ett bra sätt, att remisstiden varit alldeles för kort och att allas synpunkter inte tagits i beaktande.
SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand var hård i sin kritik:
- Det här är så dåligt förankrat att våra partimedlemmar inte kommer att kunna sälja in det här till väljarna.
Men när debatten väl var slut började röstkaoset. Inget verkade fungera och ombuden fick ställa sig i kö för att rösta genom att lämna skrivna lappar om de vill skicka tillbaka förslaget på återremiss. Sedan fick de ställa sig i en ny kö för att hämta nya röstkort.
Joakim Larsson, ombud från Uppsala, uttryckte sin frustration på Twitter:
"Jaha, då är allt på exakt samma punkt som för 1 1/2 timme sen. Nu har ´voteringen´tagit längre tid än debatten. Uselt"
Men efter mer än två timmars förvirring gick landsdagsombuden på partistyrelsens linje och röstade igenom det nya principprogrammet. 125 ombud röstade för och 28 mot principprogrammet. 7 ombud avstod.