Känslosamt avslut på statsbesök från Tunisien

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tunisiens president Beji Caïd Essebsi vid Dag Hammarskjölds grav i Uppsala. President Essebsi träffade Dag Hammarskjöld 1961 i Tunisien.
Foto: Staffan Claesson/TT
Uppsalas landshövding Peter Egardt, til vänster, visar Tunisiens president Beji Caid Essebsi och kung Carl XVI Dag Hammarskjölds grav.
Foto: Staffan Claesson/TT
Kronprinsessan Victoria samtalar med Tunisiens president Beji Caïd Essebsi under Stockholms stads lunch för Tunisiens presidentpar på Stockholms stadshus på torsdagen.
Foto: Maja Suslin/TT
Tunisiens president Beji Caid Essebsi med fru Saida Caid Essebsi höll svarsmiddag på Grand Hotel i Stockholm på torsdagen.
Foto: Jessica Gow/TT
Kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria på middag med presidentparet på svarsmiddag på Grand Hotel i Stockholm på torsdagen.
Foto: Jessica Gow/TT
Prins Carl Philip, prins Daniel, kronprinsessan Victoria, drottning Silvia, Tunisiens presidentfru Saida Caid Essebsi, Tunisiens president Beji Caid Essebsi och kung Carl Gustaf anländer till bankett på slottet på onsdagskvällen.
Foto: Jessica Gow/TT
Från vänster, drottning Silvia, Tunisiens presidentfru Saida Caid Essebsi, Tunisiens president Beji Caid Essebsi och kung Carl Gustaf hälsar på talmannen Urban Ahlin som anländer till banketten på slottet på onsdagskvällen.
Foto: Jessica Gow/TT
Tunisiens president Beji Caïd Essebsi och kung Carl Gustaf vid Kungliga slottet i Stockholm vid en välkomstceremoni för Tunisiens presidentpar.
Foto: Anders Wiklund/TT
Kronprinsesssan Victoria och prins Daniel tog emot Tunisiens president Beji Caïd Essebsi och fru Saida Caïd Essebsi på Arlanda.
Foto: Henrik Montgomery/TT
1 / 10

Senast var över 50 år sedan.

Då var kungens farfar Gustaf VI Adolf kung i Sverige och presidenten den gången hette Habib Bourguiba.

Nu när Tunisiens president Beji Caid Essebsi var på statsbesök i veckan var stora delar av kungafamiljen med på Stockholms slott.

Kungen och drottningen åker i snitt på två till tre utgående statsbesök per år. Tidigare i höst var de i tre intensiva dagar i Litauen och nu i veckan var det dags att ta emot årets sista inkommande statsbesök - den här gången från Tunisien och dess president Beji Caïd Essebsi. Syftet var att "stärka Sveriges långsiktiga politiska, ekonomiska och kulturella förbindelser med Tunisien."

Senast var 1963

Det var kungens farfar Gustaf VI Adolf som var kung i Sverige när en president från Tunisien kom på besök senast - det var 1963 och då gick vår nuvarande kung på Sigtuna internatskola.

Tunisiens president Beji Caïd Essebsi och hans hustru Saida Caïd Essebsi har under besöket i veckan fått träffa stora delar av kungafamiljen. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel tog emot på Arlanda. Prins Carl Philip fanns med på slottet - prinsessan Sofia var på uppdrag i Sydafrika för Project Playground och kunde inte närvara.

Möte med statsministern

Statsbesöket har rymts allt från företagsbesök, galamiddagar till möte med statsminister Stefan Löfven. Men det mest känslosamma under statsbesök var i går i Uppsala när statsbesöket avslutades med ett besök vid Dag Hammarskjölds familjegrav. President Essebsi träffade Dag Hammarskjöld 1961 i Tunisien, då som säkerhetschef hos dåvarande presidenten Bourguiba.

Kungen och president Essebsi la symboliskt ner blommor vid besöket vid graven i Uppsala och blev sedan stående tysta en längre stund. Årets sista statsbesök var över för den här gången.

Fakta om statsbesök

Statsbesök är ett officiellt besök som en statschef i ett land gör på inbjudan av en annan statschef i ett annat land.

Kungen och drottningen genomför varje år minst två inkommande statsbesök - statschefer som kommer till Sverige. Kungen och drottningen gör också minst två utgående statsbesök - besöker två andra länder.

2015 har kungen och drottningen varit på statsbesök i Finland och Litauen. Indien och Tunisien har besökt Sverige.

2016 kan Indien bli ett av de länder som kungen och drottningen besöker. De har varit där en gång tidigare på statsbesök, det var 1993.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.