Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Känslosam pressträff: Kär kollega fattas oss

Foto: Anders Wiklund / TT

Sveriges Radio höll en känsloladdad presskonferens om Nils Horners död tisdag förmiddag.

Med en bild på Horner bakom sig hade vd Cilla Benkö svårt att hålla tårarna tillbaka.

– Jag måste hålla det här fruktansvärt kliniskt för annars kommer jag börja gråta.

Klockan 8.15 tisdag morgon såg medarbetare på Sveriges Radio flashen från nyhetsbyrån AFP.

Där stod det att en utländsk medborgare skjutits i huvudet i Kabul.

Redaktionen försökte direkt få kontakt med sin korrespondent Nils Horner som befann sig i staden för att göra reportage inför presidentvalet i april.

– Vi mejlar Nils, men får inget svar. Vi ber honom höra av sig och säga att han är okej. Några minuter senare ringer vi hans mobil och det är en annan man som svarar, mannen berättar att han är läkare på ett akutsjukhus i Kabul och att Nils är död, säger Ekots chef Anne Lagercrantz på en känsloladdad presskonferens tisdag förmiddag.

Hade konakt fem på morgonen

Hon och Sveriges Radios vd Cilla Benkö stod uppställda framför en bild på Nils Horner och hade båda två svårt att hålla tårarna tillbaka.

– Det som inte får hända har hänt, en våra mest älskade, respekterade, duktigaste och mest säkerhetsmedvetna journalister blev skjuten i huvudet på öppen gata i Kabul och avled innan han kom till sjukhuset, säger Cilla Benkö till Expressen.

Så sent som klockan 05 tisdag morgon hade Ekots utrikesredaktion kontakt med Nils Horner. Då var klockan 09 i Kabul och det bestämdes att han skulle ge sig ut och göra några intervjuer.

– Enligt vad de som förde Nils till sjukhuset berättade för läkaren så stod Nils på gatan i ett ambassadområde, han gjorde intervjuer när två män kommer fram och skjuter honom bakifrån i huvudet, säger Anne Lagercrantz.

Kär kollega saknas

Hon berättar att det nu råder djup sorg och chockstämning på redaktionen. Ett kristeam har kallats in.

– Det är en kär kollega som plötsligt fattas oss. Samtidigt försöker vi bevaka den här händelsen och göra ett professionellt jobb, säger hon.

Enligt Cilla Benkö var Nils Horner en av SR:s mest erfarna medarbetare, med ett stort säkerhetstänk.

– Ni som har hört Nils i radio vet att han var en person som ville vara på plats där det händer när det händer, det var hans signum att han alltid var ute i världen på de stora händelserna och rapporterade hem. Han älskade det, säger hon.

Hon säger att Nils Horner lite skämtsamt kan beskrivas som reportern som inte hade något hem. Som åkte runt med två resväskor för att ständigt kunna vara där de stora världshändelserna inträffade.

– Jag kommer minnas honom med värme och jag kommer sakna honom varje dag, inte bara i rapporteringen utan också personligen. Vi var goda vänner och har jobbat många år tillsammans, säger Cilla Benkö.

Nu arbetar SR med att få hem Nils Horners kropp.

– Vi får se hur vi ska gå tillväga, det viktiga är att det blir på ett värdigt sätt, säger Benkö.

I Sveriges Radios lokaler i Stockholm har ett kondoleansrum upprättats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.