Kanslichefen tog med sig tre personer

Publicerad
Uppdaterad
LO-ledningens fruar och äkta makar är inte de enda som fått bo gratis på Riva del Sole i samband med bolagets styrelsemöte. Expressen kan avslöja att LO:s kanslichef Kjell Ahlberg tog med tre personer på sin tjänsteresa till Italien när han i förra veckan valdes in i bolagets styrelse.
Tillsammans med Wanja Lundby-Wedin finns han uppsatt på den vip-lista som togs fram inför deras besök.
Kjell Ahlberg kom hem från Riva del Sole igår. I dag fick han frågan från Expressen om han betalat för de tre personer som bodde med honom i det han kallar en lägenhet, Via Pisa nr 5.
- Kjell säger att han ska ta upp den här förmånen till beskattning, säger Jonas Hall, pressekreterare på LO.
Kanslichefen Ahlberg är tillsammans med bland annat Wanja Lundby-Wedin en av de VIP-gäster som Riva del Soles ledning tagit särskilt väl hand om. Inför styrelsens ankomst förvarnades alla anställda på Riva del Sole om vilka som skulle komma. På en särskild lista, undertecknad av bolagets direktör Felice Bassi, finns inte bara styrelsledamöterna utan också namnen på alla de anhöriga som också kommer samtidigt till semesteranläggningen.

"Det är beslutat i styrelsen"

Listan visar tydligt vilka anhöriga som är släkt med varje enskild styrelseledamot och var de bor på området.
- Det är information till mina anställda. Det finns så många familjer här, förklarar Foto: Luca Brunodirektören för Expressen.
Listan innehåller också instruktioner till servitörer och andra på anläggningen vad de ska göra när Wanja Lundby- Wedin, hennes make Lennart och de övriga i styrelsen besöker restaurangen och baren som ligger strax intill stranden.
Direktör Bassis budskap är tydligt - deras kostnader ska inte sättas upp på rummen utan ska lämnas direkt till hans sekreterare Catarina.
Ledamöternas anhöriga däremot ska antingen betala kontant eller sättas upp på räkningen.
Lundby-Wedin blir överraskad när Expressen visade upp lappen för henne under en intervju i torsdags. Varken hon eller Erland Olauson har sett den tidigare.
- Det är beslutat i styrelsen att vi ska ha gratis mat i tre dagar och få bo fritt i sju dagar. Det har har även redovisats vid bolagsstämman och senast vid den som hölls den här veckan, säger Erland Olauson.
Men den uppfattningen får man inte av den här listan?
- Nej, det förstår jag, säger Erland Olauson.
- Men det är klart av vi betalar för oss, säger Lundby-Wedin.
Det är uppenbart att Wanja Lundby-Wedin inte sett direktörens lista förrän Expressen visar upp den för henne. Men hon tar honom i försvar.
- De är ju väldigt måna om att vår service ska vara perfekt. Vi ska till exempel inte behöva stå vid disken och vänta och betala våra våra räkningar. Då blir det till exempel lättare för oss när vi ska checka ut och det går snabbare, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag