Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Känns orättvist att det framställs som knarklangarsajt"

Alexandra "Kissie" Nilsson lovordade sajten EuWebdoctor.com. Efter att Expressen uppmärksammade sajten har reglerna för att beställa medicin skärpts.

En brittisk sajt erbjuder patienter Skypemöten med polska läkare. Därefter kan man få mediciner hemskickade - trots att vissa av dem är narkotikaklassade.

Efter att Expressen.se uppmärksammat tjänsten så skärper företaget reglerna.

– Det känns väldigt orättvist att det framställs som en knarklangarsajt, säger Jan Svensson, marknadsförare på EuWebdoctor.com.

Expressen.se skrev tidigare i veckan om sajten som bloggerskan Alexandra "Kissie" Nilsson har lovordat på sin blogg.

Det går till så att patienten bokar in ett möte via internettelefontjänsten Skype med en polsk läkare. Läkemedlen som skrivs ut kan patienten antingen hämta ut på sitt lokala apotek eller få hemskickade via post.

Skärper reglerna efter publicering

Men många av preparaten klassas som narkotika i Sverige och det är förbjudet att ta emot dem postledes. Fram till i går har det inte funnits någon varning om detta på sajten och heller ingen åldersgräns för att utnyttja tjänsten.

När Expressen.se är i kontakt med Jan Svensson håller han med om att företaget kan vara tydligare. Bara några minuter efter samtalet har reglerna skärpts och från och med i fredags måste man vara 21 år för att beställa via EuWebdoctor.

En varningstext har också lagts till om att det är "ABSOLUT förbjudet att införa narkotiska preparat via post från utlandet. Du som patient har ansvaret att se till så att du är medveten om risker och regler för import av läkemedel".

– Det är kunden som importerar det och det är kundens ansvar att inte importera narkotika, säger Jan Svensson.

"Känns orättvist"

Han tycker att sajten har framställts på fel sätt och berättar att allt sker helt på laglig väg.

– Det här är ingen läkemedelsförsäljningssajt utan en receptsajt. Patienter i 85-årsåldern kanske inte orkar ta sig till en läkarmottagning utan sitter via Skype och pratar med läkaren och får recept skickade till sig. Även exempelvis folk på glesbygden och folk som inte har tid att gå till läkaren vill utnyttja tjänsten, men i stället framställs den som en knarklangarsajt. Det känns väldigt orättvist.

"Problematiskt i praktiken"

Enligt Läkemedelsverket har läkare med giltig legitimation i ett EU-land rätt att skriva ut recept som kan hämtas ut i ett annat EU-land. Det krävs också att apoteken i det andra landet har rätt tillstånd.

– Men det gäller att apotekskedjan kan hantera utländska recept och kan kontrollera att det är giltigt. Det är ju också svårt för kunden eftersom de inte har skrivit vilka apotek som expedierar läkemedlen eller vilka läkare man får träffa. Det är svårt att veta att det är bra kvalitet man får, säger Martin Burman, utredare på läkemedelsverket.