Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kännare: Skandal att tolkarna inte får asyl

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Johannes Tolf/Fs23/Försvarsmakten.

Det är en skandal att tolkarna som arbetat för Sverige i kriget i Afghanistan inte beviljas asyl.

Det menar den pakistanske författaren och Afghanistankännaren Ahmed Rashid.

– Det är häpnadsväckande att de som ärofullt tjänat den svenska armén ska vara hänvisade till flyktingsmugglare, säger han till SVT.

Nu ger sig den pakistanske författaren och Afghanistankännaren Ahmed Rashid in i debatten om de tolkar som hjälpt svenska soldater i Afghanistan ska få asyl i Sverige.

Enligt Rashid är det en skandal att tolkarna under kriget i Afghanistan får så lite hjälp från de länder som de har arbetat för.

Det är inte bara Sverige som är snåla med att bevilja asyl åt tolkarna. USA har inte gett en enda tolk asyl och Storbritannien har bara välkomnat ett fåtal.

"Flytt från förföljelse"

Enligt Rashid är tolkarnas situation extra svår eftersom de i stor utsträckning tillhör religioner som talibanerna inte accepterar.

– De allra flesta av dem har flytt från förföljelse för att de är shiamuslimer, kristna eller tillhör någon annan religiös minoritet, säger han till SVT.

I somras lämnades 24 tolkar över ett gemensamt brev där de ansökte om asyl i Sverige. Svaret från migrationsministern blev att Sverige inte ger asyl som en "belöning för utfört arbete".

Stöttas av ÖB

Migrationsverket kunde heller inte ta ställning till ansökan eftersom den inte var inlämnad i Sverige.

Tidigare i veckan gick ÖB Sverker Göranson ut och tog ställning för att tolkarna ska beviljas asyl.

– Det är varumärket Sverige som vi hanterar i detta. Det måste finnas en grad av medmänsklighet, sa han till Dagens Nyheter.

– Ska vi kunna rekrytera i framtiden måste tolkarna uppfatta att vi tar hand om dem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.