Radiovärden Asger Juhl slog ihjäl kaninungen Allan. Foto: Radio24syvRadiovärden Asger Juhl slog ihjäl kaninungen Allan. Foto: Radio24syv
Radiovärden Asger Juhl slog ihjäl kaninungen Allan.  Foto: Radio24syv
Programmet sändes på måndagen. Foto: Radio24syvProgrammet sändes på måndagen. Foto: Radio24syv
Programmet sändes på måndagen.  Foto: Radio24syv
På Facebook visade de sedan hur kaninen kokades. Foto: Radio24syvPå Facebook visade de sedan hur kaninen kokades. Foto: Radio24syv
På Facebook visade de sedan hur kaninen kokades.  Foto: Radio24syv
Kristoffer Eriksen (bilden) och Asger Juhl åt sedan upp den lilla kaninungen. Foto: Radio24syvKristoffer Eriksen (bilden) och Asger Juhl åt sedan upp den lilla kaninungen. Foto: Radio24syv
Kristoffer Eriksen (bilden) och Asger Juhl åt sedan upp den lilla kaninungen.  Foto: Radio24syv

Kaninungen Allan slogs ihjäl – i radio

Publicerad

Danska Radio24syv har hamnat i ett rejält blåsväder.

I studion slog radiovärden Asger Juhl ihjäl kaninungen Allan, nio veckor, med en cykelpump.

– Vi vill exponera det hyckleri som finns bland många danskar. Danskar som äter kött varje dag, men som tycker att det är fel att döda djur, säger radiovärden Asger Juhl till danska TV 2.

Programmet, sändes under måndagen och handlade danskarnas hycklande inställning till kött.

För att illustrera detta tog man till radikala metoder - och slog ihjäl kaninungen Allan, nio veckor med en cykelpump.

I ett ljudklipp på radiokanalens hemsida kan lyssnare ta del av tumulten i studion, minuterna innan kaninungen fick sätta livet till.

Djurvännen Linse Kessler, som var gäst i programmet strax före den planerade avrättningen, återvände in i studion och började jaga programledaren Asger Juhl, som höll Allan i famnen. Hon kämpade in i det sista för att kaninungen skulle få leva, men förgäves.

Slogs ihjäl med en cykelpump

Radiolyssnarna kunde höra ett par hårda slag och sedan var Allan död.

– Jag slog över nedre delen av ryggen två gånger så att halskotpelaren gick av. Jag var instruerad av en vårdare från Aalborg Zoo. Varje vecka slås kaninungar ihjäl på samma sätt för att bli mat åt ormar, säger radiovärden Asger Juhl till danska TV 2.

Han medger dock att det inte var utan våndor som han dödade kaninungen.

– Min kropp började darra, musklerna spändes, och jag kunde inte andas ordentligt. Det var en stressad situation, säger han till danska TV 2

Vill exponera hyckleriet

Syftet med det makabra dödandet var enligt radiovärdarna att konfrontera människor med deras hyckleri.

– Vi vill exponera det hyckleri som finns bland många danskar. Danskar som äter kött varje dag, men som tycker att det är fel att döda djur. Det är helt enkelt meningslöst. Det är som om vi glömmer att för att kött, måste djur dö, säger Asger Juhl till danska TV 2, och fortsätter:

– Denna del av ekvationen är helt frånvarande i människors sinnen. Det är helt enkelt en del i debatten som måste vara närvarande: dråp.

Linse Kessler, som är vegetarian, håller med om att det finns ett hyckleri, till tv2 säger hon:

– Jag kan lätt sätta mig i detta, och jag är inte oense med Asger. Men det sättet han slog djuret till döds, var förkastligt.

Rasar på sociala medier

Men lyssnarna är inte lika förstående. På Radio24syvs Facebook-sida har klagomålen mot programmet strömmat in. Många är rasande över att Allan dödades i studion och manar till bojkott av radiokanalen.

Asger Juhl berättar för TV2 att han efter programmet tog med sig den döda kaninen hem. Tillsammans med sina barn flådde och styckade han kaninen och lagade sedan en ragu på köttet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag