Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kaniner plågas – blir svensk kattmat

Det är djurskyddsorganisationen CIWF som har skrivit rapporten. Foto: CIWF
I den framkommer att hygienen på anläggningarna är dålig. Foto: CIWF
Ofta trängs flera kaniner i små burar. Foto: CIWF
Det förekommer också överanvändning av antibiotika. Foto: CIWF

Kaniner som används i svensk djurmat vanvårdas.

Det visar en ny djurskyddsrapport som pekar på bristande hygien på anläggningarna och en överanvändning av antibiotika, skriver Svenska Dagbladet.

– EU-standarden är extremt lågt satt och ligger långt efter andra djurslag, säger Katarina Lingehag Ekholm vid svenska CIWF, till tidningen.

Kaninkött som används i svensk hund och kattmat importeras från länder där djuren far illa.

Enligt en rapport som kommer från djurskyddsorganisationen Compassion in world farming, CIWF, förekommer en utbredd vanvård av djuren, skriver Svenska Dagbladet.

Ofta trängs sex-sju kaniner i samma bur. De mäter 0,4 kvadratmeter och har oskyddade gallergolv som djuren skaver upp tassarna på innan slakt.

Överanvändning av antibiotika

Kartläggningen visar även att det på grund av den bristande hygienen finns en utbredd användning av antibiotika på djuren. I rapporten framgår det att mellan 15 till 30 procent av djuren inte överlever fram till slakt, skriver SvD.

Djurskyddsorganisationen har enligt tidningen undersökt 16 anläggningar i fem producentländer Italien, Grekland, Tjeckien, Polen och Cypern. Den svenska djurhållningen för kaniner i Sverige är god, men 60 procent av det kaninkött som konsumeras i Sverige importeras från övriga EU, Asien och USA.

Okunskap bland leverantörerna

– EU-standarden är extremt lågt satt och ligger långt efter andra djurslag. Exempelvis används fortfarande burar som sedan flera år är förbjudna för värphöns, säger Katarina Lingehag Ekholm vid svenska CIWF, till Svenska Dagbladet.

Det ska även finnas en stor okunskapen bland leverantörerna av djurfoder gällande vilket ursprung köttet hade. Om kaninköttet kommer från ett EU-land behöver ursprunget på det färdiga fodret inte heller registreras hos jordbruksverket.