Det är djurskyddsorganisationen CIWF som har skrivit rapporten. Foto: CIWFDet är djurskyddsorganisationen CIWF som har skrivit rapporten. Foto: CIWF
Det är djurskyddsorganisationen CIWF som har skrivit rapporten. Foto: CIWF
I den framkommer att hygienen på anläggningarna är dålig. Foto: CIWFI den framkommer att hygienen på anläggningarna är dålig. Foto: CIWF
I den framkommer att hygienen på anläggningarna är dålig. Foto: CIWF
Ofta trängs flera kaniner i små burar. Foto: CIWFOfta trängs flera kaniner i små burar. Foto: CIWF
Ofta trängs flera kaniner i små burar. Foto: CIWF
Det förekommer också överanvändning av antibiotika. Foto: CIWFDet förekommer också överanvändning av antibiotika. Foto: CIWF
Det förekommer också överanvändning av antibiotika. Foto: CIWF

Kaniner plågas – blir svensk kattmat

Publicerad

Kaniner som används i svensk djurmat vanvårdas.

Det visar en ny djurskyddsrapport som pekar på bristande hygien på anläggningarna och en överanvändning av antibiotika, skriver Svenska Dagbladet.

– EU-standarden är extremt lågt satt och ligger långt efter andra djurslag, säger Katarina Lingehag Ekholm vid svenska CIWF, till tidningen.

Kaninkött som används i svensk hund och kattmat importeras från länder där djuren far illa.

Enligt en rapport som kommer från djurskyddsorganisationen Compassion in world farming, CIWF, förekommer en utbredd vanvård av djuren, skriver Svenska Dagbladet.

Ofta trängs sex-sju kaniner i samma bur. De mäter 0,4 kvadratmeter och har oskyddade gallergolv som djuren skaver upp tassarna på innan slakt.

Överanvändning av antibiotika

Kartläggningen visar även att det på grund av den bristande hygienen finns en utbredd användning av antibiotika på djuren. I rapporten framgår det att mellan 15 till 30 procent av djuren inte överlever fram till slakt, skriver SvD.

Djurskyddsorganisationen har enligt tidningen undersökt 16 anläggningar i fem producentländer Italien, Grekland, Tjeckien, Polen och Cypern. Den svenska djurhållningen för kaniner i Sverige är god, men 60 procent av det kaninkött som konsumeras i Sverige importeras från övriga EU, Asien och USA.

Okunskap bland leverantörerna

– EU-standarden är extremt lågt satt och ligger långt efter andra djurslag. Exempelvis används fortfarande burar som sedan flera år är förbjudna för värphöns, säger Katarina Lingehag Ekholm vid svenska CIWF, till Svenska Dagbladet.

Det ska även finnas en stor okunskapen bland leverantörerna av djurfoder gällande vilket ursprung köttet hade. Om kaninköttet kommer från ett EU-land behöver ursprunget på det färdiga fodret inte heller registreras hos jordbruksverket.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag