Kaniner och marsvin ökar nu i popularitet

Publicerad

På den årliga husdjursmässan tas pulsen på de hetaste sällskapsdjuren i landet.

På väg mot toppen: Kaniner och marsvin.

På väg bort: Andra gnagare.

För 29:e året i rad hålls husdjursmässan i Stockholm. I dag, söndag, var det kaninernas dag. I morgon, måndag: Hundarnas.

Men det är betydligt fler djur på plats i Kistamässan under dagarna. Allt från reptiler och papegojor till fiskar, marsvin, höns, hästar, kor får plats.

– Det är svårt att ta ett grep om det. Det är så många olika sorters djur. Det är 12-15 akvarier, får, någon minigris och en klapphöna som barnen kan gosa med. Och så är det kaniner, marsvin, getter ... bland annat, säger Gerd Lindén, projektledare för husdjursmässan.

Mellan 10 000 och 15 000 besökare brukar komma till mässan varje år, säger hon.

– Det lär landa på runt 11 000-12 000 i år, säger Gerd Lindén.

Kaniner och marsvin mot toppen

Under den tre dagar långa mässan hålls det i utställningar och aktiviteter. På söndagen var det bland annat kaninhoppning. På måndagen är det rallylydnad med hundar som är den största aktiviteten.

Katterna då?

– Ja, egentligen är ju katter mycket populärare som husdjur än vad kaniner är. Tyvärr har vi svårt att få hit katter, för samtidigt pågår en stor kattutställning i Uppsala. De kommer inte hit då. Så med katter har vi bara några få kattstall. Men om man pratar generellt är det stort med katter. Det är katter och hundar som är populärast som husdjur, säger Gerd Lindén som själv äger den fyraåriga katten Anna-Lena – även kallad "kissen".

Hårda djurregler

Men husdjurskartan börjar ritas om. Efter en liten nedgång är nu både kaniner och marsvin på väg tillbaka mot toppen, säger Lindén.

– De andra gnagarna har det svårare. Garbiler har vi inte alls i år. Hamstrar finns, både vanliga, guld- och dvärghamstrar. Och råttor. Men möss har vi inte heller i år.

Något helt nytt djur har de dock inte på gästlistan.

– Nej. De vanligaste husdjuren har vi alltid med, och det finns inte så många andra att välja på. Det är ganska hårda regler för fridlysta djur, som fåglar och reptiler.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag