Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kanelbullens framtid är i fara i Danmark

Kanelbullens framtid är i fara i Danmark.
Foto: Christian Örnberg

Ni får hålla er till wienerbröd, danskar.

Bagare i vårt grannland är just nu upprörda över ”kanel-gate” och Danmarks livsmedelsverk som beslutat att implementera en ny EU-lag som begränsar användningen av kanel.

”Slutet för kanelbullen i Danmark”, säger kritikerna.

Sverige å sin sida gör ett undantag i lagen eftersom bullen ifråga är ”traditionell och säsongsbaserad” i vårt land.

Vi har inte kryddat den här historien.

Danska bagare har gått i klinch med landets livsmedelsverk över kanelbullarnas vara eller icke vara.

Livsmedelsverket klubbade nyligen igenom beslutet om en EU-lag vilket i prakten säger att de inte ser kanelbullen som en del av dansk tradition.

– Vi har bakat bröd och kakor med kanel i 200 år. Helt plötsligt säger staten att det inte är tradition? Jag har varit bagare i 43 år och aldrig hört något liknande, det är galet, säger Hardy Christensen, enligt The Guardian.

Det är kumarin som är den känsliga kemikalien i kanel. Enligt EU bör man inte få i sig mer än 0,1 milligram av kumarin per kilo kroppsvikt om dagen.

Det innebär att EU-gränsen nu satts till 50 milligram kanel per kilo deg i bakning av ”traditionella bakverk” som bara intas vid valda tillfällen och 15 milligram per kilo deg i all annan bakning.

Det vill säga all dansk bakning.

– Vi förstår att staten värnar om vår säkerhet, och om ett barn som väger 15 kilo äter en halv ”kanelsnegle” om dagen så har han eller hon fått i sig sin dagliga dos, om vi fortsätter med 50 milligram per kilo deg. Men om ett så ungt barn äter så mycket bakverk varje dag så är denne på väg mot övervikt i snabb takt och då är kanel det minsta problemet, säger det danska bakfackets Anders Grabow, enligt The Guardian.

De kommer att överklaga beslutet, säger han.

Även i vårt grannland i väst - Norge - riskerar nu kanelen att begränsas, rapporterar Dagbladet.


Blev du kanske sugen på kanelbullar? Här hittar du bästa receptet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.