Kanelbullens framtid är i fara i Danmark. Foto: Christian Örnberg
Kanelbullens framtid är i fara i Danmark. Foto: Christian Örnberg

Kanelbullens framtid är i fara i Danmark

Publicerad

Ni får hålla er till wienerbröd, danskar.

Bagare i vårt grannland är just nu upprörda över ”kanel-gate” och Danmarks livsmedelsverk som beslutat att implementera en ny EU-lag som begränsar användningen av kanel.

”Slutet för kanelbullen i Danmark”, säger kritikerna.

Sverige å sin sida gör ett undantag i lagen eftersom bullen ifråga är ”traditionell och säsongsbaserad” i vårt land.

Vi har inte kryddat den här historien.

Danska bagare har gått i klinch med landets livsmedelsverk över kanelbullarnas vara eller icke vara.

Livsmedelsverket klubbade nyligen igenom beslutet om en EU-lag vilket i prakten säger att de inte ser kanelbullen som en del av dansk tradition.

– Vi har bakat bröd och kakor med kanel i 200 år. Helt plötsligt säger staten att det inte är tradition? Jag har varit bagare i 43 år och aldrig hört något liknande, det är galet, säger Hardy Christensen, enligt The Guardian.

Det är kumarin som är den känsliga kemikalien i kanel. Enligt EU bör man inte få i sig mer än 0,1 milligram av kumarin per kilo kroppsvikt om dagen.

Det innebär att EU-gränsen nu satts till 50 milligram kanel per kilo deg i bakning av ”traditionella bakverk” som bara intas vid valda tillfällen och 15 milligram per kilo deg i all annan bakning.

Det vill säga all dansk bakning.

– Vi förstår att staten värnar om vår säkerhet, och om ett barn som väger 15 kilo äter en halv ”kanelsnegle” om dagen så har han eller hon fått i sig sin dagliga dos, om vi fortsätter med 50 milligram per kilo deg. Men om ett så ungt barn äter så mycket bakverk varje dag så är denne på väg mot övervikt i snabb takt och då är kanel det minsta problemet, säger det danska bakfackets Anders Grabow, enligt The Guardian.

De kommer att överklaga beslutet, säger han.

Även i vårt grannland i väst - Norge - riskerar nu kanelen att begränsas, rapporterar Dagbladet.

 

Blev du kanske sugen på kanelbullar? Här hittar du bästa receptet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag