Runar Sörgaard är livrädd.
Runar Sörgaard är livrädd.

Kändispastorn: "Jag är livrädd"

Publicerad
Uppdaterad
Efter dödshoten vågar Runar Sögaard inte ens svara i telefon.
Jag är livrädd, har han berättat i polisförhör.
Runar inser att han retat upp fel grupp av människor och är rädd för konsekvenserna, säger en källa.
Efter Runars islamkritiska predikan väller dödshoten in. Det är framför allt hotmejl till den privata adressen som skrämt Runar och fått honom att kontakta polisen. Polisen ser allvarligt på hoten och arbetar nu med hotbildsanalys för att se vilka skyddsåtgärder som måste vidtas. – Runar är mycket rädd och har förstått allvaret i hoten.

Fördömer Runar

Nu fruktar muslimska och kristna organisationer ett religionskrig. Pingstpastor Sten-Gunnar Hedin, föreståndare i filadelfia Stockholm, anser att Runar missbrukat sin roll som pastor. – Som förkunnare har jag ett primärt uppdrag, det är att predika Kristus, inte att svartmåla eventuella motståndare, säger han i Dagen.

Tar avstånd

Mahmoud Al Debe är ordförande i Sveriges muslimska förbund: – Hot och våld får aldrig äga rum när man protesterar mot sådana här extrema uttalanden. Om en dödsdom utfärdats mot Runar av imamer utomlands gäller den inte i Sverige, enligt Al Debe. I stället väntar man på en ursäkt från Runar. – Allt kan lösas genom dialog. Både Karisma Center och Filadelfiaförsamlingen har kontaktat Sveriges muslimska förbund, bett om ursäkt och tagit avstånd från Runars uttalanden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag