Alicia Vikander. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅAlicia Vikander. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Alicia Vikander.  Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
William Spetz – som bär det vanligaste namnet för nyfödda pojkar 2017. Foto: /IBL / /IBLWilliam Spetz – som bär det vanligaste namnet för nyfödda pojkar 2017. Foto: /IBL / /IBL
William Spetz – som bär det vanligaste namnet för nyfödda pojkar 2017.  Foto: /IBL / /IBL

Kändisnamn i topp bland årets populäraste namn

Publicerad

 

Alice och William kniper första platsen bland de vanligaste namnen under 2017.

Inte långt efter hittar vi flera kända namn som Alicia, Alexander och Oscar.

– Finns kända namnbärare kan det påverka utan att man tänker på det, säger Katharina Leibring, namnforskare.

Nyblivna föräldrar döper helst sina barn till Alice eller William. Det visar Statistiska centralbyråns årliga namnstatistik för 2017. 

Alice har länge varit ett populärt namn att döpa sin nyfödda till och tog plats på listan över de tio vanligaste namnen redan 2005.

Under åren har svenskarna visat sin förtjusning till namnet – genom att låta namnet behålla sin starka position och knipa första platsen hela sex gånger. Förra året tilldelades totalt 888 nyfödda flickor till Alice.

Bland nyfödda pojkar talar statistik genom åren sitt tydliga språk. William är det namn som dominerat mest och legat etta flest gånger sedan starten för undersökningen 1998. Förra året var inget undantag, då namnet gavs till 941 nyfödda pojkar.

Andra populära namn

Inte långt i från hittar vi namnen Alicia och Oscar.

Alicia ökar i popularitet och har tagit en plats bland de tio vanligaste namnen tre gånger tidigare. Förra året kvalade namnet från en sjätteplats till att vara de näst vanligaste.

Kända namnbärare kan spela in på de namn vi ger våra barn. Foto: RICHARD SHOTWELL / AP TT NYHETSBYRÅN

Oscar var det näst populäraste namnet bland pojkar. Namnet har stått stadigt på listan de senaste 20 åren, och legat bland topp tre alla år utom tre. 

De namn som ökat mest i popularitet under 2017 är Maryam och Matteo.

Döper barnen efter kändisar

Flera av namnen som kvalat in på topp tio-listan känner vi igen från kända namnbärare som kungligheterna Prins William, Prins Oscar, och Prins Alexander, men även svenska skådespelare som Alicia Wikander och Alexander Skarsgård.

Flera kungliga namn, som William, Oscar och Alexander går att hitta på listan.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det finns många faktorer som kan spela in på varför vissa namn trendar, menar namnforskaren Katharina Leibring. Vanligt är att namn som en gång varit populära, fortsätter öka. 

Men att man tilldelar sitt barn ett namn efter en kändis är ingen omöjlighet.

– Finns det kända namnbärare så kan det påverka utan att man tänker på det. Att namnet fastnar i föräldrarnas medvetande och man förknippar det med något positivt, säger Katharina Leibring.

Vanligaste namn 2017

Flickor:

1. Alice (888)

2. Alicia (675)

3. Olivia (634)

4. Ella (607)

5. Ebba (594)

6. Lilly (577)

7. Astrid (572)

8. Saga (569)

9. Freja (568)

10. Wilma (556)

11. Maja (547)

12. Agnes (544)

13. Elsa (534)

14. Alma (532)

15. Clara (523)

 

Pojkar:

1. William (941)

2. Oscar (879)

3. Liam (823)

4. Lucas (793)

5. Oliver (765)

6. Alexander (701)

7. Elias (681)

8. Hugo (670)

9. Noah (654)

10. Adam (613)

11. Leo (548)

12. Charlie (545)

13. Elliot (544)

14. Walter (538)

15. Isak (528)

 

Statistiken visar namn och antalet nyfödda som tilldelades namnet förra året.
Källa: Statistiska centralbyrån. 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag