Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kändisläkaren slutar efter nedskärningarna

FICK NOG. Överläkaren Stefan Branth har gett upp hoppet om att förbättra akutsjukvården. Nu har han sagt upp sig i protest. "Trots att det är överfullt på sjukhuset drar man ner på antalet platser" säger han. Foto: TV3Foto: Ulf Berglund

I fjol utsågs han till "Årets visslare" för avslöjanden om missförhållanden i vården.

Nu säger överläkaren Stefan Branth upp sig från Enköpings lasarett i protest.

- Jag står inte ut med att arbeta i akutsjukvården längre, säger överläkaren.

SVERIGE HAR FÄRRE VÅRDPLATSER I DAG - ÄN ETIOPIEN

Antalet vårdplatser har sjunkit drastiskt de senaste 30 åren.

I dag har Sverige färre sjukbäddar än länder som Etiopien och Kazakstan.

Vårdplatser per tusen invånare år 2010

1 Japan 13,6

2 Kazakstan 7,6

3 Azerbajdzjan 7,5

4 Ungern 7,2

5 Polen 6,6

6 Etiopien 6,3

7 Mongoliet 5,8

8 Slovenien 4,6

9 Turkmenistan 4,0

10 Armenien 3,7

11 Libyen 3,7

12 Spanien 3,2

13 Sverige 2,7

Källa: OECD, WHO

Stefan Branth är känd från flera tv-program

Mellan 1993 och 2011 jobbade Stefan Branth på Akademiska sjukhusets akutsjukvård i Uppsala, där han var överläkare i tolv år. Han har arbetat på Enköpings lasarett i drygt ett år.

Stefan Branth är även känd för sin medverkan i tv-program som TV3:s "Sjukhuset" och "Diagnos okänd", "Boston tea party" i Kanal5 och som gäst i TV4:s "Nyhetsmorgon".

Arbetsveckor på 70-80 timmar. Misstag och bristfälliga diagnoser. Medarbetare som sjukskriver sig. Överbelagda sjukhus- avdelningar. Överläkaren Stefan Branth har gett upp hoppet om att förbättra akutsjukvården. Nu säger han upp sig i protest. Sista arbetsdagen på Enköpings lasarett blir på fredag.

- Jag står inte ut med att arbeta i akutsjukvården längre. På måndag har jag inget jobb, säger han.

Han vittnar om en extremt pressad situation.

- Jag står på ett litet sjukhus med 80 patienter som jag själv ska ronda. Samtidigt ska jag ta emot de som kommer in på akuten. Min enda hjälp på helgerna är en AT-läkare som inte är färdigutbildad. Så mycket har man dragit ner.

Begås misstag

Enligt Stefan Branth leder stressen till att det begås medicinska misstag, varav vissa är mycket allvarliga. Nyligen låg en patient med en bruten fot i 3-4 dagar utan att någon upptäckte det. En annan patient fick blodförtunnande medel trots att hon genomgick en blodtransfusion.

I fjol utsågs Stefan Branth till "Årets visslare" av föreningen Sjukhusläkarna för att ha uppmärksammat problem i vården. Många i läkarkåren ser honom som en förebild. Han är fackligt engagerad och har protesterat högljutt mot nedskärningar.

- Vi skriker rakt ut mot alla neddragningar. Vi har lämnat i en paragraf sex-anmälan till arbetsmiljöverket. Det är den värsta anmälan man kan lämna in. Och vi har beskrivit hur ohållbar situationen är. Men det blir inget resultat, säger han och fortsätter:

- Trots att det är överfullt på sjukhuset drar man ner på antalet platser. Dessutom gör man sig av med hyrläkare och lägger över jobbet på oss, säger han.

Ökande kostnader

Enligt Branth beror inte nedskärningarna på något enskilt politiskt parti. Istället menar han att det är landstingen som tvingas hantera en ökande kostnadsbörda.

- Sjukhusledningarna drar ner på vården hela tiden. Budgetarna räcker inte till. Orsaken är att Sverige får en allt äldre och allt sjukare befolkning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.