FICK NOG. Överläkaren Stefan Branth har gett upp hoppet om att förbättra akutsjukvården. Nu har han sagt upp sig i protest. "Trots att det är överfullt på sjukhuset drar man ner på antalet platser" säger han. Foto: TV3 Foto: Ulf Berglund
FICK NOG. Överläkaren Stefan Branth har gett upp hoppet om att förbättra akutsjukvården. Nu har han sagt upp sig i protest. "Trots att det är överfullt på sjukhuset drar man ner på antalet platser" säger han. Foto: TV3 Foto: Ulf Berglund

Kändisläkaren slutar efter nedskärningarna

Publicerad

I fjol utsågs han till "Årets visslare" för avslöjanden om missförhållanden i vården.

Nu säger överläkaren Stefan Branth upp sig från Enköpings lasarett i protest.

- Jag står inte ut med att arbeta i akutsjukvården längre, säger överläkaren.

Arbetsveckor på 70-80 timmar. Misstag och bristfälliga diagnoser. Medarbetare som sjukskriver sig. Överbelagda sjukhus- avdelningar. Överläkaren Stefan Branth har gett upp hoppet om att förbättra akutsjukvården. Nu säger han upp sig i protest. Sista arbetsdagen på Enköpings lasarett blir på fredag.

- Jag står inte ut med att arbeta i akutsjukvården längre. På måndag har jag inget jobb, säger han.

Han vittnar om en extremt pressad situation.

- Jag står på ett litet sjukhus med 80 patienter som jag själv ska ronda. Samtidigt ska jag ta emot de som kommer in på akuten. Min enda hjälp på helgerna är en AT-läkare som inte är färdigutbildad. Så mycket har man dragit ner.

Begås misstag

Enligt Stefan Branth leder stressen till att det begås medicinska misstag, varav vissa är mycket allvarliga. Nyligen låg en patient med en bruten fot i 3-4 dagar utan att någon upptäckte det. En annan patient fick blodförtunnande medel trots att hon genomgick en blodtransfusion.

I fjol utsågs Stefan Branth till "Årets visslare" av föreningen Sjukhusläkarna för att ha uppmärksammat problem i vården. Många i läkarkåren ser honom som en förebild. Han är fackligt engagerad och har protesterat högljutt mot nedskärningar.

- Vi skriker rakt ut mot alla neddragningar. Vi har lämnat i en paragraf sex-anmälan till arbetsmiljöverket. Det är den värsta anmälan man kan lämna in. Och vi har beskrivit hur ohållbar situationen är. Men det blir inget resultat, säger han och fortsätter:

- Trots att det är överfullt på sjukhuset drar man ner på antalet platser. Dessutom gör man sig av med hyrläkare och lägger över jobbet på oss, säger han.

Ökande kostnader

Enligt Branth beror inte nedskärningarna på något enskilt politiskt parti. Istället menar han att det är landstingen som tvingas hantera en ökande kostnadsbörda.

- Sjukhusledningarna drar ner på vården hela tiden. Budgetarna räcker inte till. Orsaken är att Sverige får en allt äldre och allt sjukare befolkning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag