Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kändiskocken lämnar uppdrag efter anklagelser

Stefano Catenaccis anställda berättar inifrån Operakällaren – har pågått i åratal.
Stefano Catenacci lämnar nu jobbet som kökschef för Operakällaren och hovtraktörsrollen.
Foto: MATTIAS HELLSTROM / SPA
Operakällaren.Här var Stefan Catenacci kökschef.
Foto: CECILIA LILJETON / IBL
Operakällaren.
Foto: SAM STADENER / DN TT NYHETSBYRÅN
Stefano Catenacci och prins Carl Philip.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN

Kändiskocken Stefano Catenacci lämnar Operakällaren och rollen som hovtraktör efter att ett stort antal kvinnor anklagat honom för sexuella trakasserier – efter granskningar i Expressen och ETC.

”Jag tar dessa anklagelser på största allvar och vill från djupet av mitt hjärta be om ursäkt till de personer som upplevt att jag har betett mig på ett opassande sätt och missbrukat mitt ledarskap. Det har aldrig varit min avsikt att kränka eller förolämpa någon. Det finns all anledning för mig att reflektera över mitt agerande”, skriver han i ett öppet brev som publicerats i Dagens Nyheter.

Tidningen Dagens ETC publicerade i måndags en artikel av Christoffer Röstlund där kvinnor vittnade om hur Stefano Catenacci under åratal sextrakasserat sin kvinnliga personal. 

Expressen publicerade samma dag en granskning av Karolina Skoglund med vittnesmål från ett stort antal tidigare och nuvarande anställda som också vittnade om olika typer av sexuella trakasserier mot kvinnor. 

Kvinnorna som Expressen varit i kontakt berättar om sms med sexuellt kränkande innehåll (bland annat ”dick pics”) och tafsande.

En händelse, som uppges för såväl Expressen som ETC, är där Stefano Catenacci ska ha bitit en servitris i bröstet mitt under arbetspasset. Kvinnan uppges ha slutat efter ett möte utanför restaurangen, där man enades om att hon skulle hålla tyst. 

Kvinnornas vittnesmål berör en period under ungefär tio år där det märktes en tydlig nedtrappning i samband med Metoo-hösten 2017. 

De som utsattes vågade oftast inte säga emot då det var en fjäder i hatten att få jobba med Catenacci och de var rädda att deras karriärer skulle ta skada. En kvinna berättade att Catenacci tog henne på brösten och att hon då hotade att polisanmäla honom. Han ska då ha skickat ett meddelande till hennes som löd ungefär: ”jag är ledsen att du känner så här” och han menade att kvinnan hade ”misstolkat mina signaler”. Hon berättade att kändiskocken därefter kunde håna henne genom fråga, inför andra i köket, om han fick säga ”hej” till henne utan att hon skulle poilisanmäla honom. 

Trots kvinnornas beskrivning av Stefano Catenaccis beteende så upplevde många honom som snäll, glad och trevlig. 

– Anledningen till att han klarat sig så här långt är nog just för att man blir vän med honom samtidigt. Jag vet inte hur jag ska förklara det, för det är så konstigt. Men man förlåter honom för att man samtidigt tycker om honom. Och så känns det hela tiden som att man är skyldig honom något, berättade en av kvinnorna för Expressen. 

I veckan tog Catenacci en timeout från sina uppdrag – och nu berättar han i ett öppet brev att han lämnar dem helt. 

”Det är mitt ansvar att be om ursäkt till de personer som upplevt att jag har betett mig opassande, men jag har också en skyldighet gentemot min familj och mina barn att stå upp för det som inte är sant”, skriver Catenacci och förnekar de uppgifter som gör gällande att han på olika sätt ska ha förgripit sig sexuellt på kvinnor som jobbat under honom.  

”Jag vill tydligt säga att anklagelser om att jag skulle ha förgripit mig på medarbetare inte stämmer. Dessa påstådda händelser bestrider jag bestämt. De har inte ägt rum”, skriver Catenacci i brevet som publicerats av DN. 

En av Sveriges mest hyllade stjärnkockar

Stefano Catenacci har varit en av Sveriges mest uppburna och hyllade stjärnkockar. Som kökschef på Operakällaren har han sett till att restaurangen fått en stjärna i Guide Michelin. 

Han har burit titeln hovtraktör och varit ansvarig för banketter och galamiddagar som arrangerats på Kungliga slottet. 

Han har stått för matlagningen till prinsessornas bröllopsmiddagar och åtnjutit kungafamiljens fulla förtroende. 

– Självklart ser vi väldigt allvarligt på vad som skrivs i artikeln, sa hovets informationschef Margareta Thorgren till Expressen, efter att ha tagit del av kvinnornas uppgifter.

Nu säger hon till DN om att Catenacci lämnar Operakällaren och rollen som hovtraktör:

– Om uppgifterna stämmer tycker jag hans agerande är det enda rätta, personen har ett stort eget ansvar i denna historia. 

De anställda som berättat för Expressen och ETC hur de drabbats har jobbat inom hotell- och restaurangkoncernen Nobis, som omsatte 794 miljoner kronor 2019, och där Stefano Catenacci själv är delägare.

”Väljer att lämna Operakällaren”

I det öppna brevet i DN skriver Stefano Catenacci:

”Jag har arbetat på Operakällaren i trettio år och det är en plats och ett arbete jag älskar. Efter den senaste veckans publiceringar är det med stor sorg som jag väljer att lämna Operakällaren och rollen som hovtraktör. Eftersom uppgiftslämnarna är anonyma har jag ingen möjlighet att bemöta deras anklagelser. Jag är förtvivlad och ledsen, på min och min familjs vägnar. Nu följer en tid av rannsakan.”

Expressen har under veckan sökt Stefano Catenacci med frågor om anklagelserna från de många kvinnorna i Dagens ETC och Expressens granskning.

Advokat Hanna Lindblom företräder nu Stefano Catenacci. Hon svarar på söndagskvällen att hon gett honom rådet att polisanmäla för förtal efter granskningarna och kvinnornas berättelser.

– Anledningen till att jag gett honom rådet att polisanmäla ETC och Expressen är att jag hoppas på en prövning i domstol av mediernas ansvar. Det är också just i domstol jag skulle vilja se Operakällarens medarbetare inte på kvällstidningarnas löpsedlar, säger Hanna Lindblom. 

En av kvinnorna i granskningen, ”Mia”, kommenterar för Expressen det öppna brevet från kändiskocken.

– Stefano ber om ursäkt om kvinnor uppfattat hans beteende som opassande. Det är sorgligt att detta är vad som ska krävas för att en man i Sverige ska reflektera över sitt agerande. Eller är en ursäkt och rannsakan egentligen det enklaste sättet för en man att komma undan de konsekvenser som det här beteende borde bemötas med?

Operakällarens vd, Abbe Ibrahim, kommenterade uppgifterna om Catenacci dagen efter granskningarna. 

”Det är allvarliga anklagelser som har riktats mot Operakällaren som arbetsgivare och arbetsplats”, skev Abbe Ibrahim till Expressen. 

På söndagskvällen bad Matilda Sjöberg, presskontakt vid Nobis Hospitality Group som äger Operakällaren, om att få återkomma på måndagen angående Stefano Catenaccis öppna brev i DN.

Följ senaste nytt i Expressen TV.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.