Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kändiskockarnas hyllning till hästköttet

Leif Mannerström. Foto: Patrik Österberg

Svenska kändiskockar ställer sig bakom kritiken efter livsmedelsskandalen - samtidigt som hästköttet försvaras.

– I Dalarna finns det en specialitet som heter Gustafskorv, och i den är det hästkött. Den anses vara mycket god, säger stjärnkocken Leif Mannerström till Expressen.se.

Runtom i Europa höjs arga röster efter att hästkött upptäckts i produkter där de inte hör hemma.

Sara Begner Foto: Foto: Alexander Donka Sigrid Bárány. Foto: Foto: Magnus Jönsson Och felmärkningen upprör den svenska kockeliten.

– Det skandalösa i det som hänt den senaste veckan är att köttet har blivit felmärkt. Vad det än för kött som felmärks, är det riktigt illa, säger Sigrid Bárány, segrare i Sveriges mästerkock 2012.

– Man måste kalla det för hästkött om man serverar eller säljer det. Man kan inte kalla det för någonting annat, säger Leif Mannerström.

Liten marknad

Jonas Borssén Foto: Foto: Claudio Bresciani / Scanpix Ilskan är störst i Storbritannien, där hästkött är mer eller mindre tabubelagt. Men i flera europeiska länder är köttet en delikatess och används i bland annat i italiensk salami.

– Hästkött finns av tradition i vissa typer av korvar, som importerad salami. Hamburgerkött är ju traditionellt hästkött, säger Leif Mannerström.

Även i Sverige tillverkas köttprodukter av hästkött, dock är marknaden liten.

– I Dalarna finns det en specialitet som heter Gustafskorv, och i den är det höstkött. Den anses vara mycket god, säger Mannerström, som poängterar att han själv inte är någon hästköttsfantast.

Och flera av Sveriges kändiskockar griper nu in för att försvara det omdebatterade köttet.

– Jag har bara ätit hästkött medvetet i form av hamburgerkött. Däremot tycker jag inte alls att det är fel att äta hästkött, säger Sigrid Bárány.

– Jag har ätit hästkött på det glada nittiotalet och jag tyckte att det var gott, säger tv-kocken Sara Begner.

"Ska inte luras"

Grillexperten Jonas Borssén tipsar om att hästkött, förutom att användas som till exempel entrecote, passar utmärkt i woken.

– Då köttet har en lite sötare smak än nötkött kan man också användare starkare kryddor, säger han.

Men Leif Mannerström är kluven i frågan.

– Man ska inte luras att man köper nötkött, och så är det hästkött, säger han.

– Jag skulle spontant inte köpa mig en hästbiff. Jag har ätit hästkött vid ett par tillfällen, och en gång sa de att det var nötkött, men jag såg gröna stämplar långt ner i köttet, och då blev jag förbannad, säger han och tillägger:

– Vi är en hästfamilj och jag är väldigt förtjust i hästar. Jag serverar exempelvis inte själv hästkött.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!