Kändisarnas stöd för Dawit

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Medlemmarna i The Ark ställer upp på att skriva under på upproper för Dawit Isaak.
Foto: Sara Strandlund

Bruce Springsteen har gjort det, Bruce Dickinson likaså. Och Madonna visade under förra årets konsert på Ullevi sitt stöd för fängslade Dawit Isaak. 

Nu följer Coldplay, Sahara Hotnights, The Ark och The Sounds i deras fotspår. 

- Det är klart att The Ark värnar om yttrandefriheten, säger The Arks Jens Andersson. 

I år har svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea i tio år efter att ha rapporterat om regeringskritiska grupper.

 2009 enades Sveriges fyra största dagstidningar, Expressen, Aftonbladet, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet om ett gemensamt upprop för att få Eritrea att frige Dawit Isaak.

 Expressen har tillsammans med Amnesty fortsatt kampanjen och flera stora världsstjärnor har skrivit under namninsamlingen. Bland andra Bruce Springsteen och Bruce Dickinson från Iron Maiden.

 I tisdags spelade Coldplay på "Where the action is" i Göteborg. Efter konserten valde sångaren Chris Martin och de andra medlemmarna i bandet att skriva på uppropet bakom scenen.

"Otroligt viktigt"

 Nu följer flera svenska artister efter. The Ark har följt rapporteringen om Dawit Isaak och tvekade inte att delta i kampanjen. Expressen mötte Jens Andersson, Martin Axén, Sylvester Schlegel och Mikael Jepson för att överlämna listan.

 - Det är otroligt viktigt att man ska kunna uttrycka sig på det sätt man vill och särskilt politiskt, säger Jens Andersson.

"Märkligt att inget gjorts"

 Också rockbanden Sahara Hotnights och The Sounds har gått med.

 - Att inget har gjorts tidigare är märkligt, säger Johanna Asplund i Sahara Hotnights.

 Amnesty glädjer sig åt de nya underskrifterna.

 - Genom att engagera kända personer som de band som nu skrivit under namninsamlingen får kampanjen större bredd och uppmärksamhet, säger Amnestys generalsekreterare Lise Bergh.

FAKTAMadonna.The Sounds.Bruce Springsteen.Sahara Hotnights.Bruce DickinsonBenny AnderssonColdplayChrissie HyndeMidge Ure, sångare i Ultravox och grundare av "Band aid" tillsammans med Bob Geldof.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.