Medlemmarna i The Ark ställer upp på att skriva under på upproper för Dawit Isaak. Foto: Sara Strandlund
Medlemmarna i The Ark ställer upp på att skriva under på upproper för Dawit Isaak. Foto: Sara Strandlund

Kändisarnas stöd för Dawit

Publicerad
Uppdaterad
Bruce Springsteen har gjort det, Bruce Dickinson likaså. Och Madonna visade under förra årets konsert på Ullevi sitt stöd för fängslade Dawit Isaak.
Nu följer Coldplay, Sahara Hotnights, The Ark och The Sounds i deras fotspår.
- Det är klart att The Ark värnar om yttrandefriheten, säger The Arks Jens Andersson.
I år har svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea i tio år efter att ha rapporterat om regeringskritiska grupper.
2009 enades Sveriges fyra största dagstidningar, Expressen, Aftonbladet, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet om ett gemensamt upprop för att få Eritrea att frige Dawit Isaak.
Expressen har tillsammans med Amnesty fortsatt kampanjen och flera stora världsstjärnor har skrivit under namninsamlingen. Bland andra Bruce Springsteen och Bruce Dickinson från Iron Maiden.
I tisdags spelade Coldplay på "Where the action is" i Göteborg. Efter konserten valde sångaren Chris Martin och de andra medlemmarna i bandet att skriva på uppropet bakom scenen.

"Otroligt viktigt"

Nu följer flera svenska artister efter. The Ark har följt rapporteringen om Dawit Isaak och tvekade inte att delta i kampanjen. Expressen mötte Jens Andersson, Martin Axén, Sylvester Schlegel och Mikael Jepson för att överlämna listan.
- Det är otroligt viktigt att man ska kunna uttrycka sig på det sätt man vill och särskilt politiskt, säger Jens Andersson.

"Märkligt att inget gjorts"

Också rockbanden Sahara Hotnights och The Sounds har gått med.
- Att inget har gjorts tidigare är märkligt, säger Johanna Asplund i Sahara Hotnights.
Amnesty glädjer sig åt de nya underskrifterna.
- Genom att engagera kända personer som de band som nu skrivit under namninsamlingen får kampanjen större bredd och uppmärksamhet, säger Amnestys generalsekreterare Lise Bergh.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag