Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kändisarnas coronafrisyrer: ”Folk ber mig klippa mig”

Följ Expressen TV:s direktsändning
Agnes Wold, Per Andersson och Christina Schollin.

Att klippa eller inte klippa håret är en fråga som många har ställt sig under pandemin.  

Mängder av långa svall, kreativa lösningar och såväl lyckade som misslyckade hemmaklippningar har dykt upp på köpet. 

Några av Sveriges mest kända hår har genomgått olika resor med blandat resultat.

Pandemin har lämnat sina spår även i skönhetstrenderna och särskilt i de såväl frivilliga som ofrivilliga frisyrvalen. Det naturliga för många när restriktionerna kom och flera frisörsalonger stängde, blev att låta håret vara. Andra försökte sig på att lösa situationen på egen hand. Här listas några av de svenska kändisarnas 'coronafrisyrer'. 

Per Andersson: ”Mitt hår är en symbol för pandemin” 

Skådespelaren och komikern Per Andersson har länge blivit tilldelad olika frisyrer beroende på produktionerna som han har medverkat i. När pandemin kom såg han sin chans att äntligen få bestämma själv. 

– Jag lät både skägget och håret växa. När jag gick runt på stan var jag som någon form av Robinson Crusoe med hår överallt.

När Per Andersson kom till Melodifestivalen frågade teamet om han ville klippa sig, men då sa han bestämt nej. 

– Jag såg så jävla oborstad ut och det var härligt. Mitt hår var som en symbol för pandemin. 

Nu när restriktionerna är på väg att lättas ytterligare tar Per Andersson tillfället i akt att låta frisyren häng med i omstarten. 

– Här om dagen blev det som en motreaktion. Jag tog kommandot och valde att ta bort hela kalufsen, så vi trimmade tre centimeter runtom. 

Per Andersson har låtit både håret och skägget växa under pandemin. För honom resulterade den nya looken i en frihetskänsla.
Foto: PRIVAT

Agnes Wold: ”Har varit olämpligt och onödigt”

Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, klippte sig inte på över ett år. Nu har hon ett lite längre svall än vanligt, men samma pagefrisyr som hon burit i många år. 

– Det är lite delade meningar om längden. Min man tycker som jag, att jag passar bäst i kort, men övriga i familjen röstar för lite längre. 

Agnes Wolds man har behövt sätta upp håret i en hästsvans mot sin vilja efter de inställda frisörbesöken. Att riskera en misslyckad hemmaklippning har inte varit ett alternativ för paret. 

– Jag sa redan från början att det inte kommer på tal att klippa sig innan vi båda är dubbelvaccinerade. Du kan ju inte ha någon 20 centimeter från ansiktet i en pandemi. 

Något som professorn har lagt märket till är politikernas välkammade frisyrer, som till synes inte har påverkats av pandemin. 

– Uppenbarligen så har de gått och klippt sig ändå, men jag tycker att det har varit olämpligt och onödigt. Nu är det ju dock fritt fram!

För Agnes Wold fanns det inget annat alternativ än att skippa frisörbesöket. Hennes tidigare korta frisyr blev till en lång pagefrisyr.
Foto: Adam Ihse/TT och Henrik Jansson

Petter Egnefors: ”Folk ber mig klippa mig”

Komikern och sociala medier-profilen Petter Egnefors är också en av dem som sparat ut håret den senaste tiden. Men enligt honom är det nya svallet snarare ett resultat av hans ”lathet och vanvård” än av pandemin. 

– Att kalla det för en frisyr vore nog att ta i, säger han. 

Petter Egnefors berättar att han ofta får skäll av frisörer för hur hans hår och hårbotten ser ut. När han klippte sig senast, för fem månader sedan, måste han ha haft ”mycket självförtroende”. På sociala medier får hans nya look starka reaktioner. 

– Jag kan faktiskt inte lägga upp någonting utan att folk ber mig klippa mig, men jag tänker inte ge efter – det har blivit personligt. 

Petter Egnefors trotsar sina följare och behåller ett långt svall.
Foto: PRIVAT

Christina Schollin: ”Inte haft så långt sedan 70-talet” 

Skådespelaren Christina Schollin har inte kunnat besöka frisören under hela pandemin. En axellång frisyr med lugg har varit hennes signum i många år, men den byttes ut snabbt när restriktionerna kom. 

– Jag lät det växa och började faktiskt trivas med det långa. Det är först nu som jag har bokat en tid för att klippa av det till min gamla frisyr igen. 

– Jag har inte haft så här långt hår sedan 70-talet, tillägger hon och skrattar. 

Christina Schollin har trivts i sitt långa hår, men snart ryker det igen.
Foto: PRIVAT

Markoolio: ”Skägget växte som ogräs”

Marko ”Markoolio” Lehtosalo har länge haft en kal hjässa som han kompenserar med ett välvårdat skägg sedan några år tillbaka. 

– När jag skaffade skägget kunde jag äntligen besöka en frisörsalong igen för att bli klippt och stylad, säger han. 

Men när pandemin kom fick Marco Lehtosalo avboka frisörbesöken igen – till sin besvikelse.   

– Då växte skägget som ogräs! Med eftersom salongen hade bra ”pandemitänk”, så kunde jag återvända snabbt. 

Under tiden passade han på att spara ut några millimeter på huvudet för första gången på flera år. Men den nya frisyren var bara en del av ett experiment som Marco Lehtosalo genomförde när han gästsände på Bandit radio 

– Jag rakade en enhörning i bakhuvudet på en kille som fick göra en ishockeybur i mitt bakhuvud. Det var ju modernt när jag var ung så jag behöll konstverket i några dagar, säger han och skrattar. 

Barberarbesöken har varit en härlig tid av avkoppling för Marko Lehtosalo, men när pandemin kom fick han avstå ett tag.
Foto: PRIVAT
Här är kändisarnas hemmaklippningar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.