Kändisarna flyr Love Nepal: "Skamligt"

Hasse Andersson är en av artisterna som stöttat LoveNepal – men nu flyr organisationen.
Carolina Klüft är en av alla de kändisar som stöttat LoveNepal.
Carola reste med LoveNepal i samband med ett julfirande.
Foto: LoveNepal/Love and Hope

Efter flera avslöjanden om den svenska hjälporganisationen LoveNepal (i dag Love and Hope) har kändisarna flytt från organisationens hemsida. 

– Det är ju inte att de utnyttjar mig, utan att de utnyttjar de här barnen. Det tycker jag är skamligt, säger den folkära artisten Hasse Andersson som skyltat med sitt stöd på hemsidan. 

– Men va fan, jag fattar ingenting. Det låter helt sjukt, säger Charlotte Perrelli som tillsammans med flera artister gjort en insamlingsskiva för LoveNepal. 

I går kunde Expressen avslöja att hjälporganisationen LoveNepal är en bluff. De har påstått i media och insamlingskampanjer att de med risk för sina egna liv fritar flickor från bordeller i Indien och Nepal. De har inte fritagit någon. Och fått in över 70 miljoner kronor av svenska givare. 

Hasse Andersson är på väg till Dalarna för att uppträda med Lasse Berghagen när Expressen når honom. Han är en av flera kända svenskar som fotograferats med skylten: ”Jag stödjer LoveNepals kamp mot barnsexhandel” som används i organisationens insamlingskampanjer. Alla bilder på kända svenskar är nu borttagna från LoveNepal (loveandhope.org).

– Jag är både arg och besviken, men allra mest besviken på att folk kan göra så. Att dom lurar mig och berättar en sak och sedan är det inte så. Jag är glad att jag inte var mer engagerad, utan bara ställde upp på en bild, säger Hasse Andersson.

Det LoveNepal har gjort, när de påstått att de själva fritar bordellbarn, är att föra vidare givarnas pengar till lokala hjältar – men endast 1,6 procent av de 32 miljoner som svenskarna donerade förra året nådde fritagnings-organisationerna. De har också ljugit om att 10 barnhem i Nepal, som nu visat sig inte vara deras. Samt hängt ut små barn som prostituerade i sina kampanjer – som Expressen pratat med och som aldrig satt sin fot på en bordell.

– Jag förstår inte folk, de här barnen har det jobbigt nog som det är. Det är ett fult sätt att tigga pengar, säger Hasse Andersson.

Han tror det var under Melodifestivalen som en person från LoveNepal kom fram och berättade om barnen som tvingades att leva som sexslavar på bordeller i Indien och Nepal. Hasse Andersson minns att det handlade om fruktansvärt utsatta barn som LoveNepal sa sig rädda. 

De tre flickorna har visats upp i många sammanhang, här i TV4:s "Nyhetsmorgon". Flickorna ska dock inte ha varit prostituerade.
Foto: TV4

– Det är ju klart man ställer upp då, om mitt ansikte eller käniskap kan göra något som är positivt för en annan människa är det ju bra. Men jag vill inte bidra till att man lurar folk, säger Hasse Andersson som tar mycket illa vid sig av de avslöjanden som kommit fram om organisationen han stöttat. 

Charlotte Perrelli är dock mer chockad än upprörd. Det var i våras då hennes vän Rodney Alfvén – kapellmästare, pianist och börsproffs – kontaktade henne för en insamlingsskiva för LoveNepal (Love and Hope). 

Skivan som bland andra Charlotte Perrelli spelade in till förmån för LoveNepal.

– Fan va märkligt, man blir väldigt chockad. Rodney är så enorm pålitlig, jag har svårt att tro att han har vetat om detta. Hans dotter var min barnflicka, hon åkte och volontärjobbade på barnhemmen i Nepal, säger Charlotte Perrelli.

När hon får höra att LoveNepal bekräftat att de inte har fritagit någon – trots att de i detalj berättat om fruktansvärda öden och farliga räddningar – och att en väldigt liten del av pengarna gått till riktiga fritagningar suckar hon uppgivet. 

– Flera gånger i veckan kommer frågor från diverse organisationer, utomlands, i Sverige, det är sjukdomar och man försöker sålla så gott det går och ha koll. Men det spelar ingen roll, det är omöjligt att ta reda på allt, säger Charlotte Perrelli. 

"Flera gånger i veckan kommer frågor från diverse organisationer", säger Charlotte Perrelli.
Foto: SVEN LINDWALL

Rodney Alfvén, som är kusin med grundaren till granskade LoveNepal, håller dock fast vid att stödja sina släktingar. Han har dock inte läst Expressens artikel när vi når honom för en kommentar: 

– Jag känner ju till de här påståendena.

Men det finns inga sexslavar som är räddade av LoveNepal?

– Det har inte jag några synpunkter på, de har finansierat fritagningar och för mig är det det viktiga, svarar Rodney Alfvén. 

Insamlingsskivan

Välgörenhetsskiva som Rodney Alfvén låtit spela in med anledning av sin 50-årsdag den 10 juni 2017. Konsert hölls i Filadelfiakyrkan Stockholm. Enligt tidningen Dagen var det inte en enda artist som sa nej till att vara med när Rodney Alfvén kontaktade dem om skivan: 

Innehåller 18 sånger som framförs av: Angela Holland, Britta Bergström, Charlotte Perrelli, Daniel Engman, Efva Nyström, Frank Ådahl, Gladys del Pilar, Hannah Holgersson, Jenny Alfvén, Joakim Alfvén, Jan-Erik Melin, Laudes, Mikael Järlestrand, One Voice, Poccet, Rodney Alfvén, Rodnettes och Thomas Nyman.

Då Expressen förklarar hur liten del av pengarna som gått till fritagningar, 1,6 procent, svarar Rodney Alfvén med samma argument som hans kusin, grundaren av LoveNepal Mikael Alfvén. Det är den lokala organisationen och föreståndaren i Nepal, Raju Sundas som ligger bakom allt och sagt felaktig information. 

– Jag har personligen träffat den där Raju Sundas och fått höra att han fritagit flickor, väldigt äventyrliga berättelser, så något har ju ändrats.

Rodney Alfvén menar att han har vetat om att LoveNepal inte själva fritar eller driver barnhem och känner sig därför inte lurad. I media och kampanjer har den informationen dock lyst med sin frånvaro. 

Många kändisar stöttar LoveNepal under hashtaggen #StödLoveNepal.

– Jag och Carola har varit med två tillfällen också, på fund raising. Då träffade vi även flickorna och fick höra deras vittnesmål. Jag har största förtroendet för deras arbete och tycker det är viktigt, bra och bör fortsätta, säger Rodney Alfvén.

I går avslöjade dock Aftonbladet att 2 av de 5 flickor som skickats runt på turné i Sverige för att berätta om sina sexuella övergrepp säger sig blivit pressade att ljuga om sin bakgrund. Den ena flickan, Hannah, säger sig aldrig varit på bordell. 

– Han är som en bordellägare. Han sålde inte våra kroppar, men han sålde vår historia, säger Hannah Badi om Mikael Alfvén till Aftonbladet.

Expressen kunde i går också avslöja att en tredje flicka som var med – som hade varit på bordell – inte heller blev räddad av LoveNepal. Detta bekräftar också LoveNepal själva i ett mail till Expressen. Rodney Alfvén har inte följt bevakningen, men är övertygad om att allt gått rätt till:

– Mitt enda intresse är de här barnen intresse, vem som gjort vad det lägger jag mig inte i, säger Rodney Alfvén. 

Mikael Alfvén.
Foto: Expressen Ahlberg

Men att ljuga om att frita barn från bordeller, kalla andras barnhem för sina, hänga ut barn som prostituerade (som inte är det) och ta pengar från givarkontot till lyxhotell och business class biljetter uppskattas inte av Hasse Andersson.

– Man blir ledsen, ledsen. Artister är ju så här, vi ställer upp gratis. De har stora hjärtan och vill göra gott. Det är därför det är så tråkigt när man utnyttjar vår välvilka. Blir fruktansvärt ledsen när det handlar om barn och pengarna går till lyx, säger Hasse Andersson och lägger till: 

– Jag kan inte förstå att människor kan vara så cyniska.

Expressen har också sökt Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor för en kommentar. På partiets Youtube-kanal påstår hon att LoveNepal ”handgripligen räddar många barn och kvinnor frånsexhandel”. Hennes pressekreterare Helena Klange skriver i ett sms:

”Det är ju väldigt allvarligt om anklagelserna mot LoveNepal stämmer. Det är så många barn i Nepal som behöver vuxna som står upp för dem och som talar sanning. Tack för att ni granskar det här och vi kommer från vårt håll följa den fortsatta utvecklingen.”

Hela listan: LoveNepals kändisar

Kändisar som antingen aktivt stöttat eller som LoveNepal använt sig av i sitt kampanjarbete

Prinsessan Madeleine

Drottning Silvia

Lasse Kronér

Tobias “Tobbe Trollkarl” Blom

Rickard Sjöberg

Bobby Odunco


Sport

Carolina Klüft

Peter Forsberg

IFK Göteborg

Kenneth Andersson

IFK Skövde

Stefan Nystrand

Curth Lundmark

Daniel Andersson

Mattias Sunneborn

Johan “Plexus Oldenmark

Niklas Wikegård

Daniel Moberg Karlsson

Martin Lidberg

Abgar Barsom

Kenneth Andersson


Artister

ABBA-Frida

Hasse Andersson

Carola Häggkvist

Tommy Nilsson

Jill Johnson

Angela Holland

Britta Bergström

Charlotte Perrelli

Efva Nyström

Frank Ådahl

Gladys del Pilar

Hannah Holgersson

Mikael Järlestrand

Thomas Nyman

Gabriel Forss

Daniel "the moniker" Karlsson

Linus Svenning

Uno Svenningsson

Emilia Lindberg

Lisa Miskovsky

Christian “Kicken” Lundqvist

Jan Johansen


Politiker

Birgitta Ohlsson

Stefan Löfven

Ebba Busch Thor

David Lega

Gunilla Carlsson

Morgan Johansson

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.