Kändisar sjuka efter en middag för kvinnohälsa

Corona: Allmänna råden som gäller där du bor.
Alexandra Charles.
Foto: Patrik Österberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alexandra Zazzi.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Middagen hölls på Grappe, vinkällaren som drivs av Carl Jan Granqvist som också han är engagerad i 1,6miljonersklubben.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Minst två deltagare vid en middag med flera kända gäster har insjuknat i bekräftad covid-19.

Alexandra Zazzi är en av de som satt med runt borden i källarlokalen på Östermalm i Stockholm, och som nu isolerat sig i väntan på ett coronatest.

– Det är väldigt sorgligt och trist och tråkigt, säger värdinnan Alexandra Charles, som själv väntar på ett coronahemtest.

Arton personer, däribland flera kända svenskar, samlades i en vinkällare på Östermalm för att avnjuta en middag arrangerad av Alexandra Charles och 1,6miljonersklubben.

Middagen hölls på Grappe, vinkällaren som drivs av Carl Jan Granqvist som också han är engagerad i 1,6miljonersklubben - en organisation som arbetar för kvinnors hälsa.

– Efter några dagar fick jag höra att det var ett par av de här damerna som blivit förkylda och dåliga, och så var det en av dem som hade testat sig och skrev till mig att hon hade testat positivt för corona, berättar Alexandra Charles, 73.

– Sedan så dröjde det ytterligare en halv dag så var det ytterligare en kvinna som testat positivt för corona. Så det är ju väldigt tråkigt.

Flera sjuka i covid

När beskedet kom agerade Alexandra Charles omedelbart, säger hon, och samtliga deltagare ombads isolera sig.

– Man följer ju Folkhälsomyndighetens rekommendationer och det gjorde jag så fort jag fått det här beskedet, och det var i torsdags.

Än så länge är det bara två personer som testat positivt men Alexandra Charles säger att det är ”flera som inte mår bra, och som känner sig dåliga”, inklusive hon själv.

– Jag kan inte säga att jag mår bra, jag blev också dålig. Det känns mer som att jag har en slags svår förkylning. Jag känner mig rosslig, säger hon.

– Jag har skickat efter ett prov men det har inte kommit ännu.

Alexandra Charles: Vi följde restriktionerna

Samtidigt vidhåller Alexandra Charles att man ”följde alla de restriktioner som finns” på Grappe.

– Man hade möjlighet att sitta med 1,5 meters avstånd till bords och vi umgicks väldigt försiktigt och ordentligt under kvällen. Det var inte en fest utan en träff – och en sansad sådan.

Grappes grundare, Carl Jan Granqvist, 74, styrker att restriktionerna följdes och säger att han inte har några symptom på sjukdom.

– Jag mår bra, jag är inte orolig, säger han.

På flera bilder från middagen syns dock gäster med armarna om varandra, och inlägg i sociala medier vittnar om högljudd sång.

Gäst hade varit utomlands

Alexandra Charles understryker att alla gäster som kom dit kände sig friska ”annars hade de inte kommit dit”.

– Däremot så var det kanske lite oförsiktigt att någon hade varit utomlands och precis kommit hem, men det stod inte klart förrän den här någon kom till träffen, så det visste inte vi innan, säger hon och tillägger:

– Det kan man ju diskutera om det var så lämpligt att då gå på en sådan här sammankomst.

Alexandra Zazzi: Skulle skippat selfies

Även kändiskocken och författaren Alexandra Zazzi, 54, har insjuknat efter middagen och har satt sig själv i karantän med förkylningssymptom och förlorat luktsinne. 

– Jag har skickat efter ett test och vidtagit alla åtgärder som behöver tas. Jag isolerar mig själv och träffar ingen och har varnat alla jag har träffat. Det verkar inte som att jag har smittat någon.

Alexandra Zazzi säger att det var väldigt noga med restriktioner under middagen, med tydliga avstånd, handsprit vid ankomst och att man hälsade med armbågen.

– Sedan så tänker man nu i efterhand att kanske skulle ha kunnat gjort det lite bättre, varit lite smartare, säger hon och fortsätter:

– Det var väl en del selfies som togs som man skulle ha skippat. Man är lite efterklok.

Så är läget i USA: Över nio miljoner fall av corona.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.