Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kändisar på auktion med Victoria

Kronprinsessan Victoria under tisdagen.
Foto: Patrik Österberg

Kronprinsessan Victoria närvarade på onsdagskvällen vid en välgörenhetsauktion på Världsdiabetesdagen.

Bland annat Izabella Scorupcos bikini, som användes i Bond-filmen Golden Eye, såldes för 25 000 kronor.

Barndiabetesfonden fick totalt in 1 155 000 kronor till sin forskning under kvällen.

Det är andra året i rad som Barndiabetesfonden tillsammans med Lilly Diabetes och Stockholms Auktionsverk anordnar en välgörenhetsauktion på Världsdiabetesdagen. Temat för i år var prevention och utbildning.

Förutom Izabellas bikini med tillhörande sarong, auktionerades bland annat ett exklusivt porträtt av drottning Silvia, som Denise Grünsten fotograferat på drottningens 50-årsdag samt ett svartvitt fotografi av Zlatan, taget av Eric Broms. Bilden på drottning Silvia klubbades  för 110 000 kronor.

Kronprinsessan Victoria, som är beskyddare för Barndiabetesfonden, närvarade vid auktionen som hölls på Berns Salonger i Stockholm.

Pengarna går till forskning

Alla intäkter under kvällen gick till forskning kring barndiabetes, så kallad diabetes typ 1. Diabetes är en av våra största folkhälsosjukdomar. Var femte svensk beräknas någon gång under livet få diabetes.

- Vi är fantastiskt glada och tacksamma för att vi idag fick in mer än en miljon kronor till den viktiga forskningen om barndiabetes, säger Johnny Ludvigsson, professor och ordförande i Barndiabetesfonden.

Runt 8000 barn och ungdomar i Sverige lever med diabetes, en livslång sjukdom som innebär dagliga behandlingar och många sjukhusbesök.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.