Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kändisar kräver skärpta vapenlagar

Efter skolmassakern i Newtown – nu har Hollywoodkändisarna fått nog av det dödliga våldet med skjutvapen.

I en kampanjfilm på internet kräver de att president Obama och kongressen agerar för att få ett slut på skolskjutningarna en gång för alla.

– Vi kan bättre än så här, säger skådespelaren Katherine Heigl.

Kampanjen "Demand a plan", kräv en plan, har lockat till sig några av de största stjärnorna från USA:s nöjeselit.

Beyoncé, Jon Hamm, Chris Rock, Reese Witherspoon, Gwyneth Paltrow, Jessica Alba och Will Ferrell är bara några av de som medverkar i den svartvita filmen för att få ett slut på de senaste årens masskjutningar i USA.

– Det är dags för våra ledare att agera, säger Mad Men-stjärnan Jon Hamm i videon.

Kampanjen, som intresseorganisationen "Borgmästare mot illegala vapen" ligger bakom, syftar till att få lagstiftarna att skärpa vapenlagarna i landet.

"Går att förhindra framtida tragedier"

"Våra ansträngningar kan inte rädda de 20 oskyldiga barnen som mördades i Newtown eller de 34 personerna som varje dag dör av skjutvapen i Amerika", står det på den officiella webbplatsen.

Däremot går det att förhindra att liknande tragedier händer i framtiden, skriver man. Men för det krävs det alltså en plan.

– Det är inte för tidigt, det är för sent, säger kändisarna i filmen.

Efter skolmassakern på Sandy Hook elementary school i Newtown den 14 december väntade den annars så högljudda och inflytelserika vapenlobbyorganisation NRA med att uttala sig om händelsen.

Då krävde vd:n Wayne LaPierre beväpnade poliser på alla skolor i landet.

Bara några timmar senare publicerades Hollywoodstjärnornas kampanjfilm på nätet, skriver Sky News.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.