Kändis för doldis

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
EXPRESSENS KÄNDISJURY 1967. Från vänster Yngve Gamlin, Kid Severin, Åke Söderqvist och tidningens nöjeschef Björn Vinberg.
Sten Berglind.

Klart det måste vara Kid,

 tänkte jag. Som var först i svensk press med ordet "kändis". Vem skulle det annars vara? Som Expressens utsände var ju Kid Severin på så många stora fester och premiärer att hon till sist blev lika känd som kändisarna hon skrev om. - Nej, nej, sa Anders Björkman, också han en av Expressens mer kända nöjesmaskiner. Det var "doldis" hon hittade på. "Kändis" var Åke Söderqvist och "Skäggen". Det finns det anledning att tro på. När allt kommer omkring har Anders Björkman skakat hand med John Wayne. Om vi börjar med Åke Söderqvist och tv-skäggen, är det riktigt som Anders Björkman säger. Ordet "kändis" föddes i ett program i november 1963.  Vem i gänget som först sa det är osäkert, men i en krönika av Kid Severin i Expressen 1967 förklarade Åke Söderqvist att det förmod-ligen var Yngve Gamlin.

I samma krönika

 skrev Kid att "kändis" nog var ett ord som hade spelat ut sin roll. Hon inbjöd därför Expressens läsare att försöka hitta på något annat i stället. Massor med förslag strömmade in. Här är några: Glänsare, glimtare, gallejare, toppare, svingis, figuranter, famöser, händisar, gulding, globitar, blayboys, bekanting, partajsare, playisar, blinkers, bländare, sepåmej-are, festisar, skymtare, välbekantingar... Och så vidare. Men ingenstans ordet "doldis". Någon som verkligen var något, men aldrig riktigt syntes.

Var kom då

 "doldis" ifrån? I Pelle Holms "Bevingade ord" ges följande svar: "doldis, begrepp som myntats av Kid Severin i en artikelserie i Expressen med början 20 april 1968". Också detta stämmer, så tillvida att Kid då startade en serie som hette "DOLDISARNA". Först ut var Ingrid Jussil, 1:e stadsarkitekt i Stockholm och fram till dess i dimma dold. Nu steg hon fram i helfigur på Expressens förstasida, pekande på en karta med nya miljöplaner för Stockholm. Rubriken löd: 

"PSSST" EN DOLDIS

 Kid skrev: "Ingrid Jussil (26) träffade jag bak ett stort skrivbord med ritningar. Hon var klädd i kortkort blågul klänning, hängande lång kedja av mörkblå glaspärlor, hängande långt rakt hår..."

I och med det

 var Ingrid Jussil ingen doldis längre. Hon var känd, nytänd stjärna i Stockholms stadshus. Ändå var det inte alls nu som ordet "doldis" först dök upp. Det gjorde det redan i samband med den stora kändistävlingen 67. I artikeln om Ingrid Jussil skriver nämligen Kid så här: "Doldis. Det är väl inget dumt ord? Om en som har betydelse och makt. Utan att synas och delta i den ordinarie vulgära kändiskarusellen. Ordet framkom som en motsats till "kändis" i Expressens "kändistävling" för en tid sen".

Av detta får åtminstone jag

 det bestämda intrycket, att det inte var Kid själv, utan någon av hennes många läsare som först kläckte ur sig uttrycket "doldis". Vem var det i så fall? Jag vet inte och det gör inte Björn Vinberg heller, trots att han som nöjeschef på Expressen satt med i 1967 års beramade kändisjury. De andra var Yngve Gamlin, Åke Söderqvist och Kid Severin själv. Ni ser dem på bilden här ovan.

Med det har vi

 kommit fram till att det var Kid som med buller och bång lanserade ordet "doldis" 1968, men att det sannolikt var någon annan som hittade på det året före. Den personen är ingen annan än den här historiens verkliga doldis. Själva tävlingen - den slutade med att juryn enades om att "kändis" även i fortsättningen skulle heta just det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.