Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kandidaternas svåra val inför valspurten

Det amerikanska primärvalet drar igång natten till tisdag, då ett nomineringsmöte sker i Iowa.
Elizabeth Warren.
Foto: SUE OGROCKI / AP TT NYHETSBYRÅN
Bernie Sanders.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Amy Klobuchar.
Foto: JOHN LOCHER / AP TT NYHETSBYRÅN

DES MOINES. Flera av demokraternas kandidater kan missa startskottet av primärvalskampen. 

I stället förväntas de befinna sig i senaten när de första rösterna avläggs i Iowa. 

– Jag tar bara en dag i taget, säger presidentkandidaten Amy Klobuchar.

På måndag inleds primärvalssäsongen när delstaten Iowa är först ut om att avlägga röster om partiets kandidat inför presidentvalet i höst. 

Fyra senatorer kan tvingas avstå slutliga kampanjmöten

Primärvalskampanjen i USA inleds på måndag i delstaten Iowa. 

Av de elva kandidater som är kvar finns senatorerna Elizabeth Warren, Bernie Sanders, Amy Klobuchar och Michael Bennet.

Samtliga är i egenskap av senatorer jurymedlemmar i riksrättsrättegången mot Donald Trump och förväntas närvara när den fortsätter på måndag. 

Bara senatorn Michael Bennet har meddelat att han avstår att kampanja under det sista kritiska dygnet i Iowa.

Flera av kandidaterna har under de senaste veckorna haft ett intensivt schema med kampanjmöte efter kampanjmöte i delstaten. Men de kandidater som samtidigt är senatorer har tillbringat stora delar av tiden i Washington DC, där riksrättsrättegången mot Donald Trump pågått sedan 21 januari. Som jurymedlemmar i rättegången har fyra av kandidaterna förväntats närvara i kongressen. 

Under fredagen beslutades att inga nya vittnen ska kallas under rättegången, vilket sannolikt innebär att rättegången kan vara över på onsdag.

Kan tvingas välja bort kampanjarbete

Men det hjälper inte senatorerna Elizabeth Warren, Bernie Sanders, Amy Klobuchar och Michael Bennet – som kan tvingas välja bort det sista kritiska dygnet av kampanjarbetet inför väljarnas avgörande beslut. 

Senatorerna bör vara på plats när rättegången återupptas på måndagen, även om det inte är ett strikt krav, uppger CNN. 

Därför är Iowa viktigt under primärvalssäsongen

Iowa är traditionellt den första delstaten som röstar om partiets kandidat till presidentvalet. 

Av de omkring 4 000 delegater som ska utses av väljare inför sommarens demokratiska konvent har Iowa 41 stycken – och är därför inte så avgörande för slutresultatet.

Historiskt sett har Iowa som första delstat varit viktigt eftersom det innebär positiv publicitet och en ekonomisk injektion i kampanjerna för den som tar hem den första kampen.  

Av kandidaterna som blivit partiets slutliga val under valåren sedan 2 000 har samtliga vunnit i Iowa. 

Senatorn Bernie Sanders reste i ilfart till Iowa efter att rättegången rundats av på fredagen för att återuppta sin intensiva primärvalsturné i delstaten. Han fick då upprepade gånger frågor om hur hans plan för måndagen ser ut, utan att komma med något rakt svar. 

– Ja, jag är på väg till Iowa nu, sa Sanders kort till CNN:s reporter. 

Elizabeth Warren har inte meddelat hur hon kommer att göra men har tidigare skickat maken Bruce Mann och hunden Bailey som ersättare på evenemang när hon inte har varit på plats. Även den avhoppade kandidaten Julián Castro har varit synlig på hennes väljarmöten. 

Bennet: ”Där vi måste vara är här”

Amy Klobuchar är ännu inte är säker på hur hon ska få ihop sitt schema under måndagen. 

– Jag tar bara en dag i taget, säger senatorn enligt USA Today.

Senatorn Michael Bennet har dock uppgett att han inte kommer att befinna sig i Iowa under det sista dygnet, utan i stället fullfölja sitt uppdrag under riksrättsrättegången. 

– Jag menar att vi måste vara där vi måste vara. Och där vi måste vara är här, sa Bennet till journalister i kongressen under fredagen. 

De senaste opinionsmätningarna pekar på att Bernie Sanders eller den förre vicepresidenten Joe Biden har störst stöd bland väljarna i Iowa, med Elizabeth Warren och den tidigare South Bend-borgmästaren Pete Buttigieg strax efter. 

Under natten mot söndag publiceras den sista opinionsmätningen inför måndagen av CNN, The Des Moines Register och Medicom. Den beskrivs ofta som den viktigaste av mätningarna inför valet, skriver Politico. 

Så skiljer sig delstaternas val åt

Under primärvalskampanjen håller delstaterna val antingen genom primärval eller nomineringsmöten, ett så kallat caucus. 

Syftet är att fördela delegater till Demokraternas konvent i Milwaukee i sommar då partiets slutliga val som presidentkandidat utses.
Omkring 4 000 delegater utses av väljarna och omkring 770 stycken är så kallade superdelegater, som själva väljer vilken kandidat de röstar på. 

Under ett primärval har väljarna hela dagen på sig att rösta och avlägger sina röster utan att nödvändigtvis berätta vem man har röstat på.  Antalet delegater en kandidat får avgörs av hur många röster de får. 

Under ett caucus, som i Iowa, hålls i stället möten i skolor, kyrkor eller på andra platser. Där samlas väljare och diskuterar kandidaterna under några timmar för att sedan visa vem som ska få deras röst genom handuppräckning eller att ställa sig i grupper. 

Enligt reglerna slås kandidater som inte får 15 procent av rösterna ut och väljare som ställt sig bakom en utslagen kandidat kan då rösta på sitt andrahandsalternativ. Det gör att den som får flest röster i den första omgången inte behöver vara den som vinner.

Under primärvalet 2020 väljs kandidaterna vid caucus-förfarandet  även i Nevada, North Dakota och Wyoming. 

Utöver Iowa och New Hampshire som är de två första delstaterna är det som kallas Super Tuesday, den 3 mars, viktig eftersom väljare i 16 olika delstater, grupper eller territorier avlägger sina röster. 

”De försöker locka de sista väljarna”

Expressens Tomas Kvarnkullen rapporterar från Des Moines.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.