Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kandidaterna att ta över som M-ledare

<p>Tidigare M-ledaren Carl Bild nämns som en av favoriterna att ta över partiet.</p>Foto: Anna-Karin Nilsson
Elisabeth Svantesson är i dag andre vice partiordförande för Moderaterna.Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Ulf Kristersson är en av Moderaternas mest framträdande företrädare.Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Väljarna fortsätter att svika M-ledaren Anna Kinberg Batra.

Nu börjar flera ledarsidor spekulera i hennes efterträdare.

Kandidater: Carl Bildt, Elisabeth Svantesson och Ulf Kristersson.

Moderaterna är i fritt fall och Expressen/Demoskops senaste mätning visar att partiet bara får stöd av 16 procent av väljarna.

Det har lett till att allt fler röster börjat diskutera om det är dags att byta ut Anna Kinberg Batra som partiledare inför nästa års riksdagsval.

Patrik Oksanen, politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning, C, jämförde nyligen situationen för Moderaterna med den socialdemokratiska krisen när Håkan Juholt avsattes som S-ledare. Han nämner även flera kandidater att ta över som M-ledare:

"Det finns tre ersättarnamn i riksdagen som får betraktas som logiska kandidater. Det är Ulf Kristersson, Elisabeth Svantesson och Johan Forsell." skriver han i en ledare.

Elisabeth Svantesson och Anna Kinberg Batra.Foto: Alex Ljungdahl

Tror att batra lämnar

Anders Forss, socialdemokratisk bloggare på Västerbottens-Kuriren, tror också att Batra snart kommer få lämna som partiledare för Moderaterna.

"Jag tror att Anna Kinberg Batras dagar som partiledare är räknade" skrev han i samband med att Anna Kinberg Batra meddelade att partiet var villiga att föra samtal med Sverigedemokraterna.

Tidigare M-ledaren och utrikesministern Carl Bildt och partiets tidigare försvarsminister Mikael Odenberg är andra namn som nämnts som tänkbara efterträdare.

Tidigare försvarsminister Mikael Odenberg.Foto: Sven Lindwall

Svantesson pekas ut som ny stjärna

Elisabeth Svantesson är i dag andre vice partiordförande för Moderaterna och arbetsmarknadspolitisk talesperson. Hon har pekats ut som en ny stjärna inom partiet och syns mycket i den politiska debatten.

Ulf Kristersson är också en av partiets mest framträdande företrädare och var även ett av namnen som nämndes som ny partiledare när Anna Kinberg Batra tog över. Han är i dag partiets ekonomisk-politiska talesperson.

Johan Forssell är Moderaternas talesperson i frågor om migration, sjukförsäkring, familjepolitik och pensioner.