Foto: Sergey Ponomarev
 Foto: Sergey Ponomarev

Kandidater greps efter vitryskt val

Publicerad
Uppdaterad
Flera kandidater i Vitrysslands presidentval fanns bland de hundratals som greps när protesterna mot valet slogs ner brutalt.
Protesterna bröt ut när det stod klart att Alexandr Lukasjenko låtit sig väljas om.
Det blev våldsamt i Minsk när tusentals människor protesterade mot valet, som oppositionen hävdade var uppgjort. Polisen grep flera hundra personer, däribland flera av de nio kandidater som utmanat Lukasjenko.
- Vi har hört att flera av presidentkandidaterna antingen har blivit misshandlade eller bortförda, säger Kent Härstedt, som lett de svenska observatörerna i organisationen OSSE:s övervakning av valet.
- Nekljajev har hämtats på sjukhuset och blivit bortförd trots att han har en hjärnskakning, säger Kent Härstedt i telefon till TT från Minsk.

Flera gripna

Oppositionskandidaten Vladimir Nekljajev misshandlades av kravallpolis när han var på väg till oppositionens protester och fördes till sjukhus. Uppgifterna om att han hämtats därifrån av polisen kommer från hans hustru.
Även kandidaterna Andrej Sannikov, Nikolaj Statkevitj och Grigorij Kostusev greps, uppger deras medarbetare.
Sent på natten verkade läget ute på Minsks gator ha lugnat ner sig, berättar Kent Härstedt. Kylan höll ett hårt grepp över staden och massor av militär- och polisfordon syntes ute.
Kent Härstedt är en av OSSE:s 400 valobservatörer på plats i Vitryssland. Han och en kollega besökte nio vallokaler i Minsk, under dagen för att kontrollera själva röstandet, och på kvällen för att se hur rösträkningen fungerade.

Under all kritik

- Själva röstförfarandet verkar fungera mycket bra, men röstsammanräkningen var under all kritik. Vi kunde inte säkerställa att den gjordes på ett korrekt sätt, säger Kent Härstedt till TT.
- Vi kunde se att de räknade, men inte mycket mer. När jag ställde frågor på ett ställe blev det knäpptyst och väldigt irriterad stämning, konstaterar Kent Härstedt, som poängterar att det är hans egna, personliga iakttagelser som han rapporterat till OSSE.
Tidigt på måndagsmorgonen meddelade den statliga valkommissionen att Alexandr Lukasjenko blev omvald med 79,7 procent. Valdeltagandet angavs till 90 procent.

"De trängde sig in"

Alla oppositionskandidater utom två i det vitryska valet har gripits under natten, rapporterar nyhetsbyrån Interfax. Endast Jaroslav Romantjuk och Viktor Teresjtjenko har klarat sig undan.
- Vi var i ett rum på sjukhuset när civilklädda män trängde sig in, virade in honom i en filt och drog ut honom mot okänt håll, berättade den under kvällen misshandlade kandidaten Vladimir Nekljajevs hustru Olga för Interfax.

"Chockerande"

EU-parlamentets talman Jerzy Buzek har i kraftiga ordalag fördömt insatsen mot Nekljajev.
"Denna fega attack mot en försvarslös kandidat i Vitrysslands presidentval är chockerande och skamlös", sade Buzek i en kommuniké enligt Reuters.
Polis har även slagit till mot flera människorättsorganisationer och oppositionsrörelser, däribland Viasna och Charta 97. Personalen på Viasna satt gripna under ett par timmar, men har nu släppts igen. Alla deras datorer har emellertid konfiskerats, uppger svenska Civil Rights Defenders.

Hot

Vitrysslands inrikesminister Anatolij Kulesjov varnar för hårda rättsliga åtgärder.
- Jag är säker på att alla kommer att få sona för de roller de spelat och vad de gjort. Ingen kommer att lämnas ostraffad, ondskan måste straffas, sade Kulesjov på en presskonferens på måndagen enligt Interfax.
Polisen hävdar att ett 30-tal poliser tagits till sjukhus med "brutna ben, armar och näsor".
- Några poliser har fått allvarliga huvudskador, sade Kulesjov, som anklagar presidentkandidaterna för att ha använt folkmassan som "verktyg för sina egna mål, att destabilisera landet och störa freden".
Viktor Teresjtjenko, en av de två kandidater utöver president Lukasjenko själv som inte gripits under natten, hävdar att hans kollegor planerade att storma regeringsbyggnaden redan för tio dagar sedan.
- För nio–tio dagar sedan tackade jag nej till deras erbjudanden. Ett av dem var ett scenario där man skulle använda fysiskt våld, inklusive en stormning, sade Teresjtjenko i Minsk på måndagen.

Gripna i särskild avdelning

- Flera hundra personer har gripits. De befinner sig nu i en särskild avdelning hos polisen i Minsk, säger en talesman för Vitrysslands inrikesdepartement till Interfax.
Samtidigt fördömer USA "allt våld på valdagen" i ett uttalande från USA:s ambassad i Minsk.
"Vi oroar oss särskilt över det överdrivna våldet från myndigheterna, inklusive slåendet och gripandet av flera presidentkandidater och våld mot journalister och samhällsaktivister. Vi uppmanar Vitrysslands regering att visa återhållsamhet under resten av valprocessen, som borde hållas fri från ytterligare hot och våld", säger ambassaden enligt AFP.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag