Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Kändes som jag hade en tvångströja på mig"

Förra veckan släpptes boken ”What Happened” – Hillary Clintons version av presidentvalet i USA 2016. Foto: REX/SHUTTERSTOCK / REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES

NEW YORK. Hon skulle bli USA:s första kvinnliga president.

Ett år senare gör Hillary Clinton upp med förlusten, syndabockarna och chocken. 

– Bill tog min hand och sen låg vi bara där, skriver hon om natten när hon förlorade valet. 

Hillary Clinton var så säker på att hon skulle vinna valet att hon överhuvudtaget inte planerade för en eventuell förlust, erkänner hon i nya boken. Istället snubblade hon som bekant på mållinjen och blev omsprungen av Donald Trump. Men vad var det egentligen som hände? Förra veckan kom boken ”What Happened” som ska försöka ge svar på just det. Men framför allt ger de 512 sidorna en unik inblick i några av världens mäktigaste korridorer.

Det handlar en hel del om syndabockar. Hillary Clinton tar visserligen på sig en stor del skulden och konstaterar att "man kan skylla på statistiken och budskapet men det var jag som var kandidaten, det var min kampanj och mina beslut." Men hon är inte nådig när det kommer till dem som bidrog till fiaskot. En av dem är demokraternas andra kandidat Bernie Sanders som Hillary Clinton menar gav Donald Trump idén till ”Crooked Hillary”, väntade för länge innan han ställde sig bakom hennes kandidatur och splittrade väljarna.

I boken ”What Happened” pekar Hillary Clinton ut Bernie Sanders som en av orsakerna till att hon förlorade i presidentvalet. Foto: STEPHEN BOITANO / POLARIS POLARIS IMAGES

Bernie Sanders verkar dock inte ta åt sig för i veckan svarade han i Stephen Colberts ”Late Show”: 

– Clinton kandiderade mot den mest impopulära presidentkandidaten i landets historia och förlorade. Hon är upprörd över det och det förstår jag. Men vårt jobb är att fokusera framåt. Det är lite fånigt att haka upp sig på 2016. 

Fick råd från Obama

I boken avslöjar Hillary Clinton att det var Barack Obama som fick henne att hålla tillbaka när det kom till Bernie Sanders – ett råd hon i efterhand ifrågasätter. 

– Mitt lag fortsatte påminna mig om att vi inte ville fjärma oss för mycket från Bernies anhängare. President Obama uppmanade mig att bita ihop och låta Bernie vara i fred så mycket jag kunde. Det kändes som att jag hade en tvångströja på mig.

Samtidigt får Obama en känga för att han inte tydligare uttryckte sin oro.

– Jag undrar ibland vad som hänt om president Obama hade gjort ett tv-framträdande där han talat till nationen under hösten 2016 och varnat för att vår demokrati var under attack. Kanske hade fler amerikaner vaknat upp i tid.  

"President Obama uppmanade mig att bita ihop och låta Bernie vara i fred så mycket jag kunde", berättar Hillary Clinton. Foto: REX/SHUTTERSTOCK / REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES

Precis som tidigare skyller Hillary Clinton också på FBI-chefen James Comey som återupptog utredningen kring mejlservern, medierna som rapporterade mer om mejlen är hennes sakpolitik, den ryska inbladningen och systemet med elektorsröster som gjorde att hon kunde förlora trots att hon vann antalet totala röster med stor marginal.

När det kommer till Ryssland visar Hillary Clinton också prov på humor. Vid minst ett tillfälle vänder hon sig direkt till Vladimir Putin och skriver att ”ja jag talar om dig, Vladmir”.

I en parentes i boken hälsar hon också på de andra presidentvalsförlorarna Al Gore, John McCain och Mitt Romney med ett ”hej Al, hej John, hej Mitt, jag hoppas ni mår bra”.

"Kände mig djupt utmattad"

Hillary Clinton har heller inte kunnat förlåta väljarna erkänner hon i en av veckans många intervjuer kring boken. Till CNN:s Anderson Cooper säger hon att ett 20-tal kvinnor kommit fram och bett om ursäkt för att de inte röstade eller hjälpte till att kampanja – men att hon haft svårt att säga något som får dem att känna sig bättre. I samma intervju berättar Hillary Clinton att hon använde sig av en yogateknik där man andas genom en näsborre i taget för att behålla lugnet under den mest intensiva valstressen. Även efter förlusten blev yoga en räddning. Liksom böner, många glas Chardonnay och promenader i skogen.

Hillary erkänner att hon inte kunnat förlåta väljarna efter valförlusten mot Donald Trump. Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

Men det tog tid att förstå att förlusten ens var verklighet. I boken skriver Hillary Clinton om natten när hon förlorat:

– Jag hade inte förberett mig mentalt för det. Det hade inte funnits några domedagsscenarier som spelats upp i mitt huvud de sista dagarna, jag hade inte föreställt mig vad jag skulle säga om jag förlorade. Jag tänkte bara inte på det. 

Hon skriver att hon knappat kunde andas när Trump kom närmare och närmare segern.

– Bill såg Trumps tal på tv. Han kunde inte tro det. Det kunde inte jag heller. Så småningom gick alla andra och det var bara vi kvar. Jag hade ännu inte gråtit och var inte säker på om jag skulle. Men jag kände mig djupt utmattad, som jag inte hade sovit på 10 år. Vi la oss ner på sängen och stirrade i taket. Bill tog min hand och sen låg vi bara där.