Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kände filosofen gäst på SD:s konferens

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mattias Karlsson (SD) med Roger Scruton.
Foto: Åsa Asplid
Mattias Karlsson (SD).
Foto: Pontus Lundahl/TT

VÄSTERÅS. Här försöker SD putsa fasaden - med mer accepterade förebilder.

Den välkände brittiske filosofen Roger Scruton gästade partiets utvecklingsdagar på lördagen.

– Det är viktigt för oss att knyta oss till erkända stora tänkare som Scruton, säger Mattias Karlsson, partiets gruppledare i riksdagen.

Det var med beundran i rösten som Mattias Karlsson klev upp på scenen i Aros center i Västerås på lördagseftermiddagen för att presentera den internationellt erkände konservative tänkaren Roger Scruton i samband med Sverigedemokraternas utvecklingsdagar för partiets lokal- och distriktspolitiker.

– Jag har träffat många kända personer, men jag har aldrig varit så starstruck som i dag, inledde han sitt introduktionstal.

Därefter följde en föreläsning där den brittiske filosofen talade om värdet av att vara stolt över sitt land, problemen med invandring - och avslutade med att hylla sina värdar.

– Det här partiet förtjänar att sitta i regeringsställning, säger Roger Scruton.

"Inspirationskälla"

Han är en stor inspirationskälla för Mattias Karlsson och har påverkat honom mycket politiskt.

– En av de viktigaste sakerna som att Scruton talat mycket om är att innan man går vidare med politiken så måste man definiera vilka vi är. Det blir ologiskt att motsätta sig invandring innan man har kärlek för det egna, säger Mattias Karlsson.

SD-toppen förnekar inte att den konservative tänkaren bjudits in för att det är viktigt för partiet att kunna visa på kontakter med mer etablerade och accepterade namn.

– Det är viktigt för oss att knyta oss till erkända stora tänkare som Scruton, säger han.

Putsar på bilden

Samtidigt försöker partiledningen att på det här viset skapa nya förebilder för partiets gräsrötter och putsa bort den främlingsfientliga bilden.

– Idéutvecklingen och den ideologiska grunden är viktig. Inte minst för ett relativt nytt parti som oss, vi måste ha en solid grund om vi inte i framtiden ska råka ut för splittringar, säger Mattias Karlsson.

Dessutom undervisade partisekreterare Rickard Jomshof SD-medlemmarna om en rad historiskt erkända politiker som Winston Churchill, Per Albin Hansson och brittiske Benjamin Disraeli som grundade Tory-partiet.

– Vissa kanske är nöjda med att dela ut flygblad och gå på lokala möten medan andra har behov av ett mer intellektuellt utvecklat tänkande och mer intellektuellt utvecklade resonemang, säger Mattias Karlsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.