Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kända viktexperter anklagas vara köpta av matindustrin

ANLITAR. McDonald's är ett av företagen som anlitar dietisterna.Foto: Joachim Wall
Fettkriget skakar bantar-Sverige. Nu kritiseras kända viktexperter för att vara köpta av livsmedelsindustrin - och tjäna stora pengar på sina bantingstips. McDonald¿s och Barilla är några företag som anlitar dietisterna, enligt "Kalla faktas" granskning.
- De förstör folkhälsan, säger läkaren Annika Dahlqvist.
Överläkare Claude Marcus, 56. Professor på Rikscentrum för överviktiga barn vid Huddinge universitetssjukhus och vid Karolinska institutet. Sitter i McDonald's vetenskapliga råd. Anlitas som expert åt bantingsföretaget Itrim. Konsult åt knäckebrödsföretaget Wasa bröd, som ägs av pastatillverkaren Barilla. Sitter med i SNF, Swe- dish nutrition foundation, en paraplyorganisation för livsmedelsindustrin.Foto: Foto: Johan Carlén
Läkare Annika Dahlqvist, 59. Distriktsläkare på Njurunda vårdcentral och specialist i allmänmedicin. Har startat Doktor Dahlqvists blogg, gett ut en dietbok och anlitas som föreläsare för LCHF. Även expert åt bantingsföretaget Kostcoachen.Foto: Foto: Michael Berggren
Överläkare Stephan Rössner, 66. Överläkare på övervikts-enheten på Karolinska universitetssjukhuset Egna företaget Mediscript AB har en omsättning på 1 miljon om året. Intäkterna kommer från bland annat kokboksutgivning. Kopplingar till bantningspreparatet Cambridgekuren. Expert för Aftonbladets viktklubb. Sitter i Livsmedelsverkets expertgrupp. Har tidigare varit vetenskapligt råd för SNF.Foto: Foto: Erich Stering
Jakten på dina extrakilon hårdnar. "Kalla faktas" granskning av de kända dietisterna visar att flera anlitas som konsulter åt bantnings- och livsmedelsföretag.
Överläkaren Stephan Rössner har bland annat kopplingar till bantningspreparatet Cambridge-kuren - samtidigt som han sitter i statliga Livsmedelsverkets expertgrupp.
Barnfetmaläkaren Claude Marcus är konsult åt bland annat Wasa bröd och McDonald's.
Han sitter dessutom som expert i SNF, Swedish nutrition foundation, där till exempel Ica, Coca-cola och Kellogg¿s är representerade.

"Säger vad jag tycker"

 Claude Marcus tycker inte att det är något problem att han jobbar för McDonald's samtidigt som han ger kostråd till överviktiga barn på Huddinge sjukhus.
- Jag säger precis vad jag vill och vad jag tycker. Det finns absolut ingen munkavle, säger han.
- Den här typen av relation mellan läkare och industrin har vi mycket stor erfarenhet av när det gäller sjukvården och läkemedelsindustrin. Det viktiga är att det finns en total öppenhet, säger han.
Stephan Rössner tror inte heller att den sortens samarbeten är ovanliga.
- Om vi plockar bort alla som har någon koppling till någon industri så tror jag inte att vi får ihop några kostråd i Sverige, säger han till "Kalla fakta".

Gynnas ekonomiskt

 Läkaren Annika Dahlqvist, känd som företrädare för lågkolhydratrörelsen LCHF i Sverige, är kritisk.
Enligt henne drivs de kända antifett-experterna av prestige och pengar.
- De har bindningar till livsmedelsindustrin som tjänar på deras kostråd och gynnar dem ekonomiskt.
- De förstör folkhälsan. Det kommer skapa folkets vrede, säger hon.

Redogör sina kopplingar

Enligt livsmedelsverket är man dock noga med att experter som anlitas inte är jäviga.
- Vi har en väldigt tydlig jävsdiskussion där man måste redogöra för alla kopplingar man har, säger Ulf Bohman, chef för kostrådsavdelningen.

Fotnot: "Kalla faktas" "Fettkriget" sänds i kväll klockan 19.20 i TV4.