Kända tv-profilernas åldersilska mot SVT

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Jag tycker att det är en tråkig inställning på SVT och hela samhället att man inte räknas längre", säger Marianne Rundström till Expressen om att inte jobba med årets EU-valprogram.
Foto: SVT
"Jag har alltid varit med och gjort valprogram under hela min långa karriär men nu är jag inte tillfrågad längre", säger Marianne Rundström till "Stil".
Foto: Sven Lindwall
Elisabet Höglund, 69, mångårig medarbetare på SVT, som lämnade kanalen 2008.
Foto: Christoffer Hjalmarsson
Stina Dabrowski, 63, professor på Dramatiska högskolan i Stockholm och ordförande i Publicistklubben.
Foto: Olle Sporrong
Rapport-ankaret Claes Elfsberg, 65, fick reda på att han tvingas lämna sitt jobb vid 67.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Allt fler SVT-profiler reagerar nu på kanalens bristande satsning på äldre.

I P1 "Stil" konstaterar Marianne Rundström, 63, att hon inte längre får de stora uppdragen - och säger att hon tror att det är på grund av sin ålder.

- Jag kan nästan sätta ett datum när jag var 58, när det var slut, säger hon i "Stil".

Hon får medhåll av förra SVT-profilen Elisabet Höglund, 69:

- Jag slutade ju 2008, men redan tio år innan fick jag höra att jag var så gammal att jag inte kunde göra vissa program. På SVT är det en oerhörd åldersdiskriminering, säger hon.

Amerikanska tv-profilen Barbara Walters valde nyligen att gå i pension, men inte förrän hon var 84 år gammal. P1 "Stil" intervjuar "Gomorron"-profilen Marianne Rundström, med anledning av just Walters, om hennes egna erfarenheter från SVT och tv-branschen. Hon tar EU-valvakan som exempel för sina upplevelser i "Stil".

- Jag har alltid varit med och gjort valprogram under hela min långa karriär men nu är jag inte tillfrågad längre. Och det är klart att jag drar slutsatsen att det handlar om ålder, jag har inte mist min kompetens, säger hon till "Stil".

Till Expressen säger Marianne Rundström:

- Jag tycker att valvakan var strålande i år, så det är ingen kritik mot hur resultatet har blivit. Men jag tycker att det är en tråkig inställning på SVT och hela samhället att man inte räknas längre.

Hon tror att ålder är särskilt viktigt i det svenska samhället men att tv är mer känsligt, och jämför i "Stil" med de många äldre nyhetsankarna i USA.

"Det första man frågar"

- Rent generellt är Sverige ett väldigt åldersfixerat land. Det är nästan alltid det första man frågar; hur gammal är du? Där vi också lägger en väldigt stark i värdering i att vara ung eller äldre. Och jag är ju inte lastgammal, säger hon till Expressen.

- Det är något jag känner av personligen. Att man inte värdesätter kompetens och erfarenhet.

Marianne Rundström poängterar dock att hon inte vill bli ansiktet för att vara äldre medarbetare på SVT.

- Utan jag tycker att det här är något man kan uppleva och som jag har känt länge och det är svårt att föra ett sådant resonemang på företaget. Det är ingen som går med på att det handlar om det. På någon arbetsplats.

I "Stil" säger hon att det kanske framför allt påverkar kvinnor.

- Det blir en väldigt sorglig och omtumlande och svår upplevelse, för att man inte väljer själv helt enkelt, säger hon i "Stil".

"Åldersdiskriminering"

Elisabet Höglund, mångårig medarbetare på SVT, känner igen sig i de uttalanden Marianne Rundströms nu gör.

- Jag kände av det redan när jag var på SVT. Jag slutade ju 2008, men redan tio år innan fick jag höra att jag var så gammal att jag inte kunde göra vissa program. På SVT är det en oerhörd åldersdiskriminering. Sedan är det några som har fått vara med längre, som Sverker Olofsson. Men 67-årsgränsen håller de tydligen på stenhårt, säger hon.

"Ett av våra tyngsta uppdrag"

Olov Carlsson, divisionschef för SVT Nyheter och Sport:

- Det är jättetråkigt att Marianne känner så. Hon är en otroligt betrodd och väldigt viktig medarbetare hos oss. Att vara stående programledare för "Gomorron" som hon ju är, är ett av våra tyngsta uppdrag.

Marianne Rundström kommer att leda Sverigerösterna mellan klockan 08 och 18 på valdagen och även Gomorron från Almedalen.

- Gomorron fyller en viktig funktion under hela valbevakningen med tunga intervjuer, säger Olov Carlsson.

Han säger att man arbetar med yngre medarbetare hela tiden för att hitta nya profiler. Ålder, liksom kön och mångfald, är tre kriterier de går efter när de ska tillsätta programledare och medarbetare på SVT Nyheter och Sport.

- Det är väl alldeles uppenbart så att vi måste prata mer och ha en fördjupad diskussion på redaktionerna om utifrån vilka kriterier vi väljer programledare. Det får vi ta till oss och föra ett resonemang om, säger Olov Carlsson.

Tog stopp vid 50

Tv-profilen Stina Dabrowski, 63, är i dag professor på Dramatiska högskolan i Stockholm och ordförande i Publicistklubben. Förra året berättade hon för Sveriges Radios "Medierna" att jobberbjudandena tog stopp när hon fyllde 50.

- Det är tydligen så att som kvinna får man inte bli så gammal på tv. Finns det kvinnor som vill hålla på så nog fan ska de få hålla på, sa Dabrowski till "Medierna".

När Expressen kontaktar Dabrowski, säger hon att hon inte vill utveckla den kritiken:

- Det har jag pratat nog om nu.

Elfsberg sur på reglerna

Rapport-ankaret Claes Elfsberg, 65, har också känt av de strika åldersreglerna på SVT. Han fick i slutet av förra året beskedet att han inte skulle få jobba kvar efter att han fyllt 67 - trots att han ville.

- Det är SVT:s interna regler som jag inte kan göra något åt, sa Claes Elfsberg då.

Nu säger han:

- För min egen del kan jag inte påstå att det är någon förändring i min arbetssituation än, utan det jag är sur på är att när jag fyller 67 så får jag sparken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.