Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kända svenskar som påverkas av beslutet

"Allvarligt talat, Donald Trump är ansiktet som visar att hatet är på väg att ta plats och vi måste verkligen bekämpa det", säger Zinat Pirzadeh. Foto: Magnus Jönsson
Personer med dubbelt medborgarskap i något av de sju utpekade länderna avråds nu av amerikanska ambassaden från att åka till landet. Foto: Alex Brandon / AP
"Jag har för tillfället inga planer att besöka USA de kommande 120 dagarna så jag är inte så påverkad", säger Hanif Bali. Foto: Cornelia Nordström
Redan på Obamas tid drogs inresetillstånden via ESTA in och svenska medborgare med iransk bakgrund. Foto: Polaris

USA har infört ett inreseförbud mot flera nationaliteter.

Personer med dubbelt medborgarskap i något av de sju utpekade länderna avråds nu av amerikanska ambassaden från att åka till landet.

Flera kända svenskar drabbas av förbudet.

– Jag har aldrig satt foten i Iran sedan jag flydde med min pojke. Jag tycker det är diskriminering att ta ett sådant beslut, säger komikern Zinat Pirzadeh.

Komikern och författaren Zinat Pirzadeh, 49, flydde från Iran till Sverige för över 20 år sedan. Hon har i dag dubbelt medborgarskap och är en av de som omfattas av USA:s inreseförbud mot vissa nationaliteter – personer från länderna Syrien, Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan eller Jemen.

– Jag har aldrig satt foten i Iran igen sedan jag flydde med min pojke. Jag tycker det är diskriminering att ta ett sådant beslut. Särskilt i ett land som USA, som har hävdat att de ska kämpa mot allt som är orättvist, säger hon.

Vidare hoppas Zinat Pirzadeh att beslutet om inreseförbud inte blir ett permanent eller långvarit sådant.

– Allvarligt talat, Donald Trump är ansiktet som visar att hatet är på väg att ta plats och vi måste verkligen bekämpa det. Det här handlar inte om att jag inte kan resa till USA, vem bryr sig om det egentligen. Det handlar om kampen mot diskriminering.

Azadeh Rojhan Gustafsson: "Djupt problematiskt"

Hon föddes i Iran, kom till Sverige 1991 och har således dubbelt medborgarskap. Azadeh Rojhan Gustafsson, 30, arbetar i dag som riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Enligt henne är USA:s inreseförbud beklagligt.

– Det är djupt problematiskt att vi går mot en värld där man stänger in sig och bygger upp murar. Även om det här inte är som murarna mot Mexiko är det är en mur mot omvärlden. Det skapar bara mer rädsla, vi kan inte säga att alla muslimer är skyldiga till terrorism, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: Lalehs framtid hotad av Trumps nya beslut

 

Azadeh Rojhan Gustafsson menar att beslutet får flera olika konsekvenser.

– De länder som han har infört det här förbudet mot är länder som skulle må bra av fler samtal med omvärlden och verka för att främja mänskliga rättigheter och öppenhet. Det här skapar ju snarare en motreaktion. Nu kan de här länderna peka mot USA och säga ”Det här landet vill oss inte väl”, säger hon.

Hanif Bali: "Jag är inte påverkad"

Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali är född i Kermanshah, Iran. Han är också en av de som omfattas av inreseförbudet.

– Jag har för tillfället inga planer att besöka USA de kommande 120 dagarna så jag är inte så påverkad, säger han.

 

LÄS OCKSÅ: Svenskar med dubbla medborgarskap portas från USA

 

Det är inte första gången USA:s inreseregler har ställt till det för svenskiranier. Redan på Obamas tid drogs inresetillstånden via ESTA in och svenska medborgare med iransk bakgrund, men även svenskar som bara besökt Iran, fick ställa sig i visumkön.

Den processen tog längre än 120 dagar för många.

– Det är ju lite underhållande att så många är upprörda nu men ingen höjde rösten när ramverket för denna order lades under den förra mandatperioden, säger Hanif Bali och fortsätter:

– Det är däremot otroligt ineffektivt att försöka komma åt illegal migration med att klämma åt den legala migrationen, samma med att försöka komma åt islamistisk terrorism med att klämma åt iranier med dubbelt medborgarskap, som nog måste vara den mest sekulära grupp och antiislamistiska grupp som finns från Mellanöstern.

Beslutet har en rasistisk bakgrund

Ali Esbati, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, har både svenskt och iranskt medborgarskap och drabbas därför också av inreseförbudet.

– Att tänka sig att inte få åka på grund av var jag är född är kränkande och märkligt. Det betyder helt konkret att mitt svenska medborgarskap har ett annat värde än andras, säger han och fortsätter:

– Beslutet har en rasistisk bakgrund och ett rasistiskt syfte. Det skapar en skiktning i människors värde baserat på bakgrund. Men det är också ett sätt att skrämma upp den amerikanska allmänheten genom att säga att alla som kommer från ett visst land eller område är potentiella terrorister.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!