Kända svenskar rasar: Kungen hånar hemlösa

Publicerad
Uppdaterad
"Det kommer inga stekta sparvar flygande om du inte själv bemödar dig om att göra ditt bästa."
Så säger kungen i sitt traditionella jultal.
Kungen anklagas nu för att håna vanligt folk med problem.
- Jag tror inte kungen vet vad han pratar om, säger Rolf Ekman, medlem i Hemlösas förening.
I jultal till svenska folket önskar Carl XVI Gustaf inför 2003 "...en rättvisare fördelning av jordens tillgångar". Men kungen, som själv årligen får cirka 40 miljoner i apanage av skattebetalarna och har en förmögenhet om 259 miljoner, anklagas nu för att hyckla. Socialt engagerade kändisar och hemlösa tycker att statschefens ord klingar falskt. Kungen säger bland annat: "Att vara pessimistisk hjälper ingen, varken dig själv eller andra." Och: "Det kommer inga stekta sparvar flygande om Du inte själv bemödar Dig om att göra Ditt bästa." "En julsmocka" Kungens jultal har upprört många. Förmaningsorden upprör bland andra författaren Alexandra Pascalidou: - Det här är en julsmocka rakt i ansiktet på de ensamstående mammorna, de ute i förorterna och de hemlösa! Rolf Ekman, 46, som bor på Stadsmissionens "Bostället" på Söder i Stockholm, rasar också: - Det blir ju absurt! Det här att man kan få kraft att ta tag i sitt eget liv är verkligen en sanning med modifikation. Jag tror inte att någon i kungafamiljen är insatt i den problematiken som finns kring hemlöshet. Kungen förstår inte S-politikern Jan Emanuel Johansson, själv engagerad i kampen mot droger och hemlöshet, om formuleringen "det kommer inga stekta sparvar flygande": - Kungen är ju själv född med tre guldskedar i munnen! Kungen sa vidare: "Det gäller att ha kraft att ta tag i sitt eget liv." Rolf Ekman kallar sig bostadslös, eftersom han inte syns i statistiken. Han anser att kungen - som spelade in radiotalet i Stensalen på sitt slott i Drottningholm - nog inte förstår hur många har det. - Men det är inte realistiskt att tro att alla människor lyckas ordna upp sina liv bara för att de anstränger sig, menar Rolf Ekman.

Vilken signal tycker du att kungen sänder till fattiga svenskar?

Jan Emanuel Johansson, 28, Robinson-vinnare och s-politiker: - Det är klumpigt av kungen att lägga över ansvaret på dem som redan på förhand är dömda. Det är inte så lätt att rycka upp sig när man är på botten. I kungens referensramar finns inte människor som saknar mat eller husrum för dagen. Han har säkert inga kompisar som är heroinister eller hemlösa. Kim Anderzon, 59, skådespelerska: - Det är lätt att säga när man är på toppen. Han har ju själv fått kungatiteln flygande rätt i munnen. De som har det svårast i dag, särskilt ensamma mammor, där flyger det inte mycket sparvar. Kungen borde verkligen bli folkligare. Alexandra Pascalidou, 32, författare och journalist: - Är det någon som får sparvarna serverade så är det ju han själv. Jag tycker kungen ska skaffa sig en ny talskrivare. Göran Greider, 43, chefredaktör och debattör: - Kungen borde hålla en låg profil i de här frågorna, det finns det ju till och med lag på. Det han säger låter okunnigt och arrogant mot dem som har det taskigt, speciellt nu i juletider.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag