Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Kända skribenter håller med – men de vågar inte säga det”

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Kajsa Ekis Ekman har fått kritik för sin bok ”Om könets existens”.
Foto: Joel Nilsson / Polaris
Carolin Ringskog Ferrada-Noli jämförde Ekis Ekmans resonemang med det hos en ”dålig sosse”.
Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Expressen-krönikören Irena Pozar.
Foto: OLLE SPORRONG

Kajsa Ekis Ekman svarar nu på kritiken mot hennes omtalade bok ”Om könets existens”.

– Fick jag fem spänn för varje meddelande från nån känd skribent som säger ”jag håller med dig, men vågar inte säga det offentligt”, så skulle jag vara miljonär, berättar författaren i ”Lägg ut!”-podden.

Förra veckan ställde Mittuniversitetet in ett seminarium om Kajsa Ekis Ekmans bok på grund av risken att människor skulle bli kränkta.

I ”Om könets existens” ger författaren sin syn på hur det ökade antalet könskorrigeringar och en ny syn på kön får negativa konsekvenser för kvinnor; Ekis Ekman skriver om mördare som får förflyttningar till kvinnofängelser och kvinnliga idrottare som får sina rekord slagna av transkvinnor som tidigare tävlat som män.

Några recensenter har kritiserat källanvändningen och RFSL menar att det är en grov överdrift när Ekis Ekman menar att barn och unga som vill könskorrigeras plötsligt är ”överallt”.

Uttalar sig om den hårda debatten

Kajsa Ekis Ekman kommenterar i ”Lägg ut!”-podden nu den stora uppmärksamheten kring hennes bok som under senvåren blivit fokus för kulturdebatten.

– När folk säger ”det är ju bara inkludering”, så förstår man inte att det är ett grundläggande skifte i kön som påverkar framför allt hela kvinnorörelsen. Kolla själv: Vårdguiden hävdar att man inte ska använda kvinna, det finns en massa exempel, säger hon.

Författaren Carolin Ringskog Ferrada-Noli menade i ”En varg söker sin pod” att Ekis Ekman har ett för institutionellt sätt att se människor på, utan att lyssna på dem och se dem som individer, ”som en dålig sosse”. 

Kajsa Ekis Ekman säger bland annat i ”Lägg ut”-podden att hon tror det blir ett problem i vår förståelse av världen om en sexualbrottsling som var juridisk man när brotten begicks står som kvinna i media efter domen när en könskorrigering sedan inletts.

Ekis Ekman: ”Jag gör samhällskritiska analyser”

Irena Pozar, chefredaktör på Veckorevyn, skrev en Expressen-kolumn om transdebatten som drivits av bland andra Ekis Ekman.

”Att vara rädd för det man inte förstår och stänga dörrar av rädsla för uppdiktade hot hör inte hemma i feminismen. Vi måste vara större, smartare och bättre än så. Feminismen har ingenting att förlora, men allt att vinna på att gå med på den radikala idén att transkvinnor är kvinnor”.

Om den kritiken, svarar Ekis Ekman i ”Lägg ut”-podden:

– De här citaten är demagogiska. 

– De insinuerar att det ”handlar om rädsla kontra öppenhet, att vara stängd kontra tolerans, att vara fast i det gamla, kontra ta in det nya, öppna dej för framtiden, säg ja – var inte rädd”.

Ekis Ekman avfärdar vad hon kallar känsloladdade argument:

– Ursäkta mig! Jag är intellektuell, jag gör samhällskritiska analyser som går ut på hur samhället förändras.

Hör hela Kajsa Ekis Ekmans resonemang kring den uppmärksammade boken och transdebatten i ”Läggut!”.

https://embed.radioplay.io?id=83893&country_iso=se

Mediepodden ”Lägg ut!” görs av Expressens kulturchef och biträdande chefredaktör Karin Olsson och Magnus Alselind, redaktionschef.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.