Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kända seniorernas knep – lyxa till ditt karantänsliv

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Journalisten, författaren och tv-profilen Marianne Rundström berättar för Expressen om sitt liv i karantän i samband med coronakrisen.
Foto: OLLE SPORRONG
Prisbelönta journalisten Amelia Adamo berättar för Expressen om sitt liv i karantän i samband med coronakrisen.
Foto: OLLE SPORRONG

Pigga seniorer som bara vill njuta av livet – plötsligt tvingas de vara hemma.

Det kan dröja månader innan de får krama barnbarnen igen.

Hur står man ut?

Amelia Adamo och Marianne Rundström bjuder på sina tips.

– Jag blir tokig om jag inte får träffa barnbarnen snart. Det finns bara en väg att tackla det här: Att ta det dag för dag, säger Marianne.

Amelia Adamo väckte stor uppståndelse med en intervju i Expressen då hon sa att hon levde som vanligt. Efter hatstorm och självinsikt i takt med coronavirusets framfart har den prisbelönta 73-åriga journalisten suttit i karantän i sitt sommarhus på Dalarö.

– Numera tar jag bara tunnelbanan till mitt inre och försöker hitta min själ. Annars har jag fått en platt stjärt för att jag suttit så mycket och tittat på tv, säger Amelia. 

Hon tipsar särskilt om serierna ”Zero Zero Zero” och ”Maffian dödar bara på sommaren”, som visas på HBO, och utspelas i det älskade Italien som Amelia Adamo saknar så mycket. Hon och livskamraten Lucio Benvenuto har italienska rötter.

– Vi sitter i soffan och dricker italienskt vin och äter gorgonzola och drömmer om att få återvända dit. 

”Det ser ut som jag varit ute med dammsugare på gräsmattan”  

Ibland blir det också promenader i Tyresta nationalpark och både Amelia och Marianne Rundström, 69, jublar över det ökade umgänget med vänner via telefon. 

Journalisten och tv-profilen Marianne Rundström har också tillbringat mycket tid i sitt hus i skärgården. 

– Jag är väldigt privilegierad. Livet blir aldrig långtråkigt när man har ett stort hus på landet. Här finns tusentals saker att göra. Oftast sitter jag inne och jobbar på förmiddagarna och sen går jag ut. Jag har krattat så mycket att det ser ut som jag har varit ute med dammsugare på gräsmattan, säger 69-åringen. 

Hon är noga med att hålla sina rutiner. Klockan åtta på morgonen ringer väckarklockan, hon tar en liten promenad före frukost och sen jobbar hon till lunch.  

– Jag tror det är viktigt med rutiner. Så man inte förlänger sin sovmorgon varje dag. Jag gör upp listor över allt som ska bli gjort under dagen. Den här veckan har jag skrivit manus till en podd.  

Marianne har tittat på teaterföreställningar som Dramaten lagt ut på nätet och hon tittar alltid på ”Aktuellt”.

– Annars stänger jag av allt som handlar om corona på kvällarna. Jag vill inte somna med corona i hjärnan. Jag läser mycket och jag tittar på bra serier.

Några boktips till de rastlösa?

– Plocka upp gamla favoriter igen. Jag har läst mycket Torgny Lindgren. Gud, vilken berättare. Han är fantastisk.  

Hon rekommenderar också Zoom, där man kan chatta flera samtidigt och se varandra i bild samtidigt. 

– Jag har haft AW med drinkkompisar. Det kan ta flera timmar. Alla har så stort behov av att prata. Men visst, jag längtar verkligen efter normalt umgänge igen.


Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.