Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter: Johansson och Strandhäll är ett kärlekspar

S-topparna har hittat kärleken.
Annika Strandhäll.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Morgan Johansson.
Foto: OLLE SPORRONG

De kända S-topparna Morgan Johansson och Annika Strandhäll har en relation. 

I veckan har de promenerat hand i hand längs Visbys gator.

– Det har pratats om det här ett tag i partiet. Det är alltid kul när folk är kära, säger en S-källa.

Enligt Aftonbladet höll de kärleken hemlig och berättade bara om förhållandet för en liten krets.

Två av Socialdemokraternas mest kända politiker är ett par, vilket Aftonbladet var först med att berätta på onsdagen. Det handlar om justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, 50, och riksdagsledamoten Annika Strandhäll, 45, tidigare minister och numera jämställdhetspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

De har varit vänner en längre tid, men under våren ska en kärleksrelation ha växt fram. 

– Det har pratats om det här ett tag i partiet. Det är alltid kul när folk är kära, säger en S-källa.

Även i andra riksdagspartier har det pratats om kärleksparet under våren, erfar Expressen. I veckan har Annika Strandhäll och Morgan Johansson också besökt Visby tillsammans, enligt en uppgiftslämnare. 

– De har gått hand i hand och verkligen inte smugit med att de är ett par.

Samtidigt blev vissa nära medarbetare och regeringskolleger tagna på sängen av beskedet, skriver Aftonbladet. Paret ska ha hållit kärleken hemlig och tidigare enbart varit öppna med sin relation inför en liten krets. Personer runt Morgan Johansson uppger för tidningen att han värnar om privatliv och integritet.

– Det kom som en fullständig överraskning. Men det är klart att vi är glada för deras skull.

Inga kommentarer – ingen policy

En som lyckönskar det nya paret är Helle Klein, debattör och chefredaktör på Dagens Arbete.

”Att två så kloka och bra personer som Morgan Johansson och Annika Strandhäll finner varandra är ju underbart. Den kritiska frågan som måste ställas är ju vad sjutton de gör i Visby när Almedalen är inställt”, skriver hon på Twitter.

Morgan Johanssons pressekreterare Adriana Haxhimustafa säger att hon inte vill lämna några kommentarer:

”Vi kommenterar inte våra företrädares privatliv”, skriver hon i ett sms.

Även statsminister Stefan Löfven (S) hälsar via sin pressekreterare att han ”inte kommenterar sina statsråds privatliv”.

Socialdemokraterna har inte heller någon policy gällande privata förhållanden mellan förtroendevalda företrädare, meddelar partiet via sin presstjänst.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (tv), socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (mitten i gult), med flera på scenen under Dagens Medias DJ Battle under politikerveckan i Almedalen.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson tar emot en utredning om brottslighet mot välfärdssystemen från regeringens särskilde utredare Lars-Erik Lövdén (tv).
Foto: Noella Johansson / TT NYHETSBYRÅN

Statsvetaren: Kan hindra Strandhälls återkomst

Att två statsråd inleder en kärleksrelation har tidigare inneburit att en av dem får lämna regeringen. Ett exempel på det var när EU-kommissionären Ylva Johansson (S) tvingades avgå som skolminister 1998 efter att förhållandet mellan henne och dåvarande finansminister Erik Åsbrink (S) uppdagades.

Men eftersom Annika Strandhäll inte längre har någon ministerpost är detta inte aktuellt, enligt Marja Lemne, S-märkt statsvetare vid Södertörns högskola. Hon ser inte att förhållandet mellan Strandhäll och Johansson skulle innebära några hinder i kärleksparets nuvarande arbetsroller.

– Det är ju en lämplighetsfråga, och det är ju upp till partiets ledning, säger hon och tillägger:

– Frågan är om det kan förhindra en återkomst till regeringen för (Annika Strandhäll), hon har ju vissa tydliga ambitioner.

Profilerade S-politiker

Annika Strandhäll och Morgan Johansson är två av Socialdemokraternas mest profilerade politiker och har båda gjort sig kända som stridbara debattörer på Twitter, där de ofta också interagerar med varandra.

Morgan Johansson har flera tunga uppdrag bakom sig och var folkhälsominister i Göran Perssons regering 2002-2006 innan han blev justitieminister 2014. Annika Strandhäll har en bakgrund som ordförande för fackförbundet Vision och utsågs 2014 till socialförsäkringsminister. I samband med skandalen kring Transportstyrelsens IT-upphandling och Stefan Löfvens regeringsombildning 2017 fick de båda utökat ansvar: Morgan Johansson tog tillfälligt över dåvarande inrikesminister Anders Ygemans ansvarsområde och Annika Strandhäll blev socialminister.

Hösten 2019 valde Annika Strandhäll att sluta som statsråd till följd av sin sambo Thomas Wolfs plötsliga död. I februari i år berättade hon att han begick självmord. Under våren gjorde Annika Strandhäll politisk comeback – som partiets jämställdhetspolitiska talesperson. Hon är även riksdagsledamot och sitter i utrikesutskottet. Strandhäll har två döttrar och en bonusson. 

Med ett tufft år bakom sig berättade Annika Strandhäll för Icakuriren i juni att hon såg med tillförsikt på framtiden.

– Jag vill finnas där för mina barn och kanske också för en ny kärlek i livet så småningom.

Morgan Johansson separerade från sin sambo 2012. De har tre barn ihop.

Se Niklas Svenssons intervju med Annika Strandhäll från tidigare i vår.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.