Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dödssiffran stiger efter terrordåden i Sri Lanka

Den danska miljardären Anders Holch Povlsen och hans fru Anne Holch Polvsen  förlorade tre av sina fyra barn i attentaten på Sri Lanka. 

– Det är en omänsklig tragedi som har drabbat familjen Holch-Povlsen, säger borgmästaren och den nära samarbetspartnern Ib Lauritsen till BT. 

Under natten mot tisdag stiger dödssiffran efter terrordåden: 321 personer har dött, enligt Washington Post.

321 personer har dött efter de blodiga attackerna på Sri Lanka på påskdagen. Siffran stiger under natten mot tisdagen, från den föregående siffran 290, uppger en srilankesisk myndighetskälla för Washington Post. 

Tre av de döda var barn till Danmarks rikaste man Anders Holch Povlsen, 46, och hans fru Anne Holch Polvsen, 40. 

Paret har tillsammans barnen Alma, Astrid, Agnes och Alfred. Familjen var på semester i Sri Lanka när tragedin inträffade. 

På måndagen bekräftade Jesper Stubkier, kommunikatör på Holch Polvsens företag Bestseller, att tre av parets fyra barn dött i attentaten. 

”Vi ber er att respektera privatlivet och har därför inga vidare kommentarer”, skriver Stubkier i ett mejl till Ekstra bladet. 

Anders och Anne Holch Polvsen förlorade tre barn i attackerna i Sri Lanka. Foto: OLUFSON JONAS / AP TT NYHETSBYRÅN

Anders Holch Povlsen uppskattas vara god för cirka 67 miljarder svenska kronor och är ett känt namn i Danmark. 

Han är ensam ägare till företaget Bestseller, som äger varumärken som Vero Moda och Jack & Jones. 

Familjen bor på godset Constantinsborg utanför staden Århus, där Bestseller också har ett stort kontor med 700 medarbetare. 

Jacob Bundsgaard är borgmästare i Århus och djupt berörd av vad som hänt.

– Det är helt oförståeligt och fruktansvärt. Mina och alla Århusbors tankar går till familjen och alla som direkt påverkas av detta, säger han till TV2 Östjylland. 

– Han spelar en stor roll i stadens liv. Jag känner honom från många olika sammanhang. Det här är något som också berör mig personligen, och mitt hjärta blöder av den här nyheten, säger Jacob Bundsgaard vidare. 

På godset Constantinsborg vajar flaggan på halv stång och många människor har åkt dit för att lämna blommor och uttrycka sin sorg, skriver BT.  

Miljardärsparet var på semester i Sri Lanka tillsammans med barnen. Foto: JAN DAGØ / RITZAU SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

”Omänsklig tragedi”

1975 öppnade Anders Holch Povlsens föräldrar sin första klädbutik i danska staden Ringkøbing. 

När Anders Holch Povlsens blev 28 år tog han över det som då utvecklat sig till ett klädimperium och har sedan dess utvecklat verksamheten. 

Förutom att Bestseller står bakom varumärken som Vero Moda, Only och Jack & Jones så är Holch Povlsen storägare i näthandelsföretagen Zalando och Asos. 

– Det är i klädbranschen han har gjort sina pengar. Han är Danmarks familjen Persson, men mycket mer utåtriktad, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners. 

Holch Povlsen ligger också bakom planerna på att bygga Västeuropas högsta byggnad, i kommunen Ikast-Brande på Jylland. Höghuset är tänkt att bli 320 meter högt och teknik- och miljöutskottet i Ikast-Brande har sagt enhälligt ja till byggplanerna. 

Ib Lauritsen, borgmästare i den danska kommunen Ikast-Brande och nära samarbetspartner till Anders Holch Povlsen, säger till BT att han är djupt berörd av vad som hänt. 

– Det är en omänsklig tragedi som har drabbat familjen Holch-Povlsen. 

Minst 290 personer dog i attackerna, som var riktade mot bland annat kyrkor och hotell. Foto: GEMUNU AMARASINGHE / AP TT NYHETSBYRÅN
Soldater står vakt vid en kyrka som drabbades i terrordåden. Foto: XINHUA/AVALON.RED / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

Statsministern: Fyller mig med smärta och sorg  

Anders Holch Povlsen äger 11 betydande markegendomar i Skottland och är landets största privata markägare, berättade The Times i höstas. 

Bland annat äger han det berömda slottet Aldourie Castle vid Loch Ness, på närmare tusen kvadratkilometer.

Enligt BT har paret Holch Povlsen en nära relation till det danska kungahuset och paret var inbjudna till kronprins Frederiks 50-årsfest förra året. 

Den danska tidningen har pratat med författaren och kungahusexperten Søren Jakobsen, som berättar att familjen Holch Povlsen ville undvika rampljuset. 

– Jag vill beskriva dem som en mycket diskret familj, säger han till tidningen. 

När den danska statsministern Lars Løkke Rasmussen på söndagen skulle kommentera attentaten i Sri Lanka kämpade han mot tårarna. 

– Det fyller mig med smärta och sorg. Det är omöjligt att sätta sig in i den mardröm som de drabbade människorna går igenom just nu. Det är så oändligt sorgligt och fruktansvärt att tänka på de familjer vars liv krossats, sade en djupt berörd Løkke Rasmussen.