Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kända medieprofiler köpte knark av maffia

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
29-årig manChef på ett medieföretag inom IT-sektorn.Tidigare chef och delägare för ett medieföretag inom nyhetssektorn.Åtalad för innehav av kokain vid tre tillfällen.Nekar till brott.
30-årig kvinnaKonsult inom PR- och nöjesbranschen.Tidigare mediechef och programledare på radio.Åtalad för innehav av kokain vid 16 tillfällen.Expressen har sökt 30-åringen.
24-årig kvinnaErfaren chef inom restaurangbranschen.Har ansvarat för flera nattklubbar.Åtalad för innehav av kokain vid ett tillfälle.Expressen har sökt 24-åringen.
Kvinna, 26Stockholm (misstänkt)"Hon förnekar brott, jag har inget mer att säga nu, du får ringa mig i morgon", säger advokaten Nikita Lundin.Har tidigare åtalats för narkotikabrott i Solna tingsrätt. Expressen har sökt 26-åringen utan framgång.
Man, 37Stockholm (misstänkt)"Han förnekar brott, han ställer sig helt oförstående till att han har blivit misstänkt för grovt narkotikabrott", säger mannens advokat Joakim Sörmdal.
Man, 45Sollentuna (tilltalad)"Jag fick ett sms från ett okänt nummer, jag ringde upp personen för att kolla vad det var. Det verkade vara en svarttaxi eller något. Det enda som finns är det här telefonsamtalet, jag har inte köpt något. Jag har inget med det här att göra", säger 45-åringen.
Man, 30Vendelsö (tilltalad)"Det är lite svårt det här. Om du sitter med stämningsansökan så nekar han till de brott som finns där,", säger mannens advokat Eva Meiton.Har tidigare åtalats misstänkt för grovt rattfylleri, stöld och försök till misshandel.
Man, 35Märsta (tilltalad)"Jag har inte träffat min klient och vet därför inte hans inställning. Jag ska träffa honom nästa vecka", säger mannens advokat Peter Axelsson. Expressen har sökt 35-åringen.
Man, 32Bromma (tilltalad)Expressen har sökt 32- åringens advokat UllaBella af Klercker utan framgång.
Man, 24Sollentuna (tilltalad)Expressen har sökt 24-år- ingens advokat Ingemar Mårtensson utan framgång. Har tidigare åtalats misstänkt för misshandel.
Man, 21Täby (tilltalad)"Jag vill inte kommentera något i dagsläget. Jag är oskyldig. Jag har varit med i fel kretsar, jag vill inte berätta i någon tidning", säger 21-åringen.
Man, 31Sundbyberg (tilltalad)"Jag är konstigt nog oskyldig, jag måste prata med min advokat om jag ska säga något mer, jag återkommer i så fall", säger 31-åringen.Mannen är dömd för hemfridsbrott och olaga hot i hovrätten. Fallet överklagades till Högsta domstolen.
Man, 20Upplands Väsby (tilltalad)"Jag har inga som helst kommentarer", säger 20-åringens advokat Kerstin Koorti.Tidigare misstänkt för misshandel.
Man, 23Sollentuna (tilltalad)"Jag är inte en så stor pusselbit i det där. Jag har redan tagit allt i förhör, jag behöver inte säga någonting mer till er", säger 23-åringen.Är tidigare misstänkt för att olovligen ha brukat narkotika. Har också varit misstänkt för snatteri, åtal väcktes inte.
Man, 35Stockholm (tilltalad)"Jag kommenterar ingenting ännu", säger 35-åringens advokat Anders Malmsten.
Man, 32Ljusterö (tilltalad)"Jag har inte lyckats få tag i honom, så jag har inga kommentarer,", säger mannens advokat Harri Elste Vattsjö.Har tidigare dömts för grovt rattfylleri och narkotikabrott. Även dömd för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Tidigare misstänkt för narkotikabrott.
Man, 30Strängnäs (tilltalad)"Jag har inga kommentarer, det var en liten fyllegrej jag gjorde, det blir nog inte en så stor grej av det. Jag vill inte ge några mer kommentarer", säger 30-åringen.
Man, 23Stockholm (tilltalad)"Jag har inga som helst kommentarer", säger 23-åringen.
Man, 25Vallentuna (tilltalad)"Jag har inga kommentarer", säger 25-åringens advokat Adrienne de Jounge.
Kvinna, 33Stockholm (tilltalad)"Jag är inte inblandad, jag vill inte ge några kommentarer", säger 33-åringen.Har åtalats för våld mot tjänsteman.
Man, 33Stockholm (tilltalad)"Jag har inga kommentarer, jag har inte fått åtalet än", säger 33-åringens advokat Thomas Weilander.33-åringen har valt att inte ge några kommentarer till Expressen.
Man, 41Stockholm (tilltalad)"Det har inte varit någon rättegång än, allt är bara bullshit, jag har inga kommentarer", säger 41-åringen.Tidigare misstänkt för rattfylleri två gånger.
1 / 23

De tungt kriminella "Lejonen" levererade kokain till mediechefer, nöjesprofiler och andra socialt etablerade personer i Stockholm.

I gängets bilar mötte ostraffade män och kvinnor den organiserade brottsligheten.

- Genom att göra affärer med gängmedlemmar finansierar man det extrema våldet, menar kommissarie Stefan Edin.

I dag offentliggörs den enorma utredningen kring "Lejonens" kokainförsäljning i Stockholm. De drygt 10 000 sidorna innehåller mängder av sms-konversationer, spaningsbilder och utskrivna telefonsamtal mellan säljare och köpare.

Hittills har 21 köpare åtalats. Men totalt riskerar mer än 100 personer att fällas för narkotikabrott, vilket gör ärendet till ett av de största hittills i landet.

- Bevisningen är god och jag räknar med att väcka ett stort antal åtal mot nya kunder inom de närmaste månaderna, berättar kammaråklagare Sara Nilsson.

Flera kända namn

Bland dem som hittills åtalats finns flera kända namn, däribland personer som jobbar eller har jobbat i chefsställning inom mediebranschen. En av de sistnämnda, en 30-årig kvinna, ska ha köpt kokain vid inte mindre än 16 tillfällen mellan augusti och oktober 2013.

Kvinnans sms till "Lejonen" avslöjar att hon har sett sig som en trogen kund. När hon har haft ont om pengar har hon bett att få köpa på kredit.

Kvinnan märkte inte hur polisen filmade henne då hon mötte "Lejonens" leverantörer. En kväll i slutet av förra sommaren lämnade hon och en väninna en restaurang vid Stureplan efter att ha skickat ett sms till en av säljarnas telefoner. En stund senare bromsade en röd bil in framför kvinnorna, som öppnade en av bakdörren och klev in. Tre minuter senare var affären avklarad och kvinnorna återvände till baren.

När kvinnan väl greps förnekade hon först att hon handlat några droger. Ställd inför den massiva bevisningen valde hon att erkänna och berättade att hon fastnat i ett missbruk som hon behövde hjälp att komma ur.

Gjorde utfall mot polisen

Även en 29-årig man i inom mediebranschen finns med bland de åtalade. Mannen greps en augustikväll i centrala Stockholm med två påsar kokain, som han slängt ifrån sig på marken. I samband med gripandet gjorde mannen utfall mot de civilklädda poliserna och en vän till honom försökte hjälpa honom att komma loss.

När Expressen pratar med mannen gör han klart att han inte är beredd att kommentera saken:

- Jag nekar till brott och har ingenting att säga. Jag hoppas att du respekterar mitt privatliv.

Utredningen avslöjar också de nära banden mellan narkotikasäljare och representanter för restaurangbranschen. I går åtalades en kvinna som haft högt uppsatta uppdrag inom några av de största restaurangkoncernerna. Enligt åtalet ska kvinnan ha köpt kokain i närheten av sin arbetsplats, vilket hon också erkänt.

Inblandade i grova brott

Kommissarie Stefan Edin på Västerortspolisens narkotikasektion, som lett utredningen, tror att få av köparna har förstått vilka personer de gjort affärer med.

- Säljarna är samma personer som vi menar har varit inblandade i skottlossningar och andra grova brott. Ofta finns det ett eller flera led mellan kunderna och de som styr verksamheten, men här har grovt kriminella själva kört runt och levererat, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.