Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kända läkare och forskare sålde coronakur på nätet

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Anders Milton.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Martin Burman.
Foto: Läkemedelsverket / Läkemedelsverket
Gjorde fel. ”Killarna tänkte inte på bestämmelserna om hur man gör. Det var ett misstag”, säger läkaren Anders Milton.
Försäljningen stoppad. – Det är olagligt att sälja en kur mot corona om det inte finns studier som visar att det fungerar, säger Martin Burman, utredare på Läkemedelsverket.
1 / 11

Kända svenska läkare och forskare sålde en coronakur för 399 kronor. 

Kosttillskottet Anoroc påstods bota covid-19 och förhindra spridningen av viruset. 

Men Läkemedelsverket satte stopp för försäljningen.  

– Det är olagligt att sälja en kur mot corona om det inte finns studier som visar att den fungerar, säger Martin Burman, utredare på Läkemedelsverket. 

Kosttillskottet Anoroc – som blir corona baklänges – påstods bota infektioner med covid-19 och förhindra spridningen av viruset. Medlet, som innehåller probiotika och zink, förväntades ”vara ett genombrott” enligt marknadsföringen på bolaget Protekta AB:s hemsida. En kur på fjorton dagar – i kapsel eller pulverform, kostade 399 kronor. 

Men nu har Läkemedelsverket satt stopp för försäljningen. 

– Om man lanserar en kur som påstås bota corona och som förhindrar spridningen av viruset är det ett läkemedel. Då måste man ha studier som visar att det fungerar och tillstånd att sälja läkemedel, säger Martin Burman, tillsynsutredare på Läkemedelsverket. 

En grupp profilerade läkare och företagare ligger bakom kosttillskottet mot coronaviruset. Däribland Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige, kemisten Johan de Faire som tidigare varit produktions- och utvecklingschef på Pharmacia och Per Berglund som grundat Nordiska Kreditmarknadsbolaget. 

Johan Brun berättar att hans delaktighet bestått i han tagit fram en studiesynopsis kring Anoroc. Han är dock noga med att betona att han inte varit med om att sälja eller marknadsföra preparatet.

”Det var ett misstag”

Läkaren och styrelseproffset Anders Milton, tidigare ordförande i Saco, Röda korset, Sveriges Läkarförbund och utredare för regeringen sitter i styrelsen för Protekta AB. Han medger att det var fel att sälja tillskottet som ett botemedel mot coronaviruset och tycker att det var olyckligt. 

– Killarna tänkte inte på bestämmelserna om hur man gör. Det var ett misstag. Man kan inte skriva så utan att ha vetenskapligt stöd. 

Anders Milton poängterar att de inte provat kosttillskottet i kliniska studier på människa. 

– Allt vi har är anekdotisk information. Att det använts för att behandla djur som hästar och grisar vid virusinfektioner som influensa, säger Anders Milton. 

Teorin bakom medlet är att tillskottet ska göra att zink kommer in i virusets värdcell som stoppar den från att dela sig. Coronaviruset kan inte föröka sig, smittan kan inte spridas, de smittade blir snabbt bättre och pandemin stoppas. Anders Milton poängterar också att det är ett säkert preparat. 

– Vi vet inte om det fungerar, men det är värt att pröva. Man måste tänka lite utanför boxen. Men det är inte som att lägga kristaller på bröstbenet eller en gudomlig ingivelse. Det finns en tanke bakom, säger han. 

Riskabelt med overksamma coronakurer

Martin Burman på Läkemedelsverket tycker att det finns risker att sälja medel som ska bota covid-19 utan att ha studier som visar att det fungerar.

– Det kan ju vara så att man behandlar sig med medlet och inte får någon effekt. Det kan ju också leda till att man tror att man är frisk, sprider smittan vidare eller dröjer med att söka sjukvård.

Det finns en efterfrågan på produkter och behandlingar mot covid-19. Läkemedelsverket har exempelvis förbjudit flera självtester. 

Att bryta mot läkemedelslagen kan ge böter eller fängelse i högst ett år. Läkemedelsverket kan stoppa försäljningen och företaget kan få betala vite. 

Eftersom webbshopen lagts ner avslutar Läkemedelsverket fallet. Men de ska följa hur det går.  

– Vi håller ögonen öppna. Det är förstås jättebra om de lyckas hitta ett botemedel mot corona men de får inte sälja det innan det är testat och godkänt, säger Martin Burman. 

Kemisten Johan de Faire påstår att de aldrig sålt några tillskott och att de tog bort webbshopen direkt när Läkemedelsverket kontaktat dem.

– Vi tog bort den ögonblickligen. Nu ger vi bara kosttillskottet pro bono till intresserade, frivilliga, vänner och bekanta. 

Gruppen vill genomföra en riktig studie på människor som smittats av coronaviruset. Försökspersonerna ska vårdas i hemmet, ta medlet i femton dagar och får inte tillhöra någon riskgrupp·   

– Vi jagar en klinik som är villiga att hjälpa oss att göra en studie. Vi tror att det blir i England eller USA, säger Johan de Faire. 

Nya kosttillskottet mot covid-19

Anders Milton och Per Bergman sitter i styrelsen för bolaget Coradil AB som ska byta namn till Protekta AB.  

Kosttillskottet Anoroc, som innehåller probiotika och zink, är tänkt att hämma viruset genom att ta sig in i värdceller och stoppa virusets celldelning. Enligt företaget gäller det för flera virustyper, förutom covid-19 även sars, hepatit C och E, ebola, polio, influensa och mässlingen.

Enligt företaget har den pro- och prebiotiska grundsubstansen använts som fodertillskott i 40 år. Det har använts som kosttillskott för människor mot kroniska och autoimmuna inflammatoriska tillstånd relaterade till mage och tarm i 20 år. 

Inga troliga eller sannolika biverkningar har observerats, enligt företagets hemsida.

Källa: Protekta.se 

Läkemedelslagen

Enligt läkemedelslagen avses med läkemedel varje substans eller kombination av substanser

– som tillhandahålls med uppgift om att den har egenskaper för att förebygga eller behandla sjukdom hos människor eller djur, eller

– som kan användas på eller tillföras människor eller djur i syfte att återställa, korrigera eller modifiera fysiologiska funktioner genom farmakologisk, immunologisk eller metabolisk verkan eller för att ställa diagnos.

En produkt kan vara ett läkemedel antingen på grund av hur den presenteras eller på grund av dess innehåll och funktion.

Den som bryter mot läkemedelslagen kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år.

Läkemedelsverket kan förelägga en näringsidkare att rätta sig efter regelverket och i allvarliga fall förbjuda försäljningen av läkemedlet.

och försäljaren kan få betala vite.

Myndigheten har tidigare förbjudit försäljning av flera självtester för covid-19

Källa: Läkemedelsverket 

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Dödstalen efter påsk kan visa en positiv utveckling.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.